Betrayal je treći naslov u Bloodrayne serijalu o crveno-crnoj hodajućoj mašini za ubijanje, tj. poluvampirskom čeljadetu koje se odaziva na ime Rayne. Dakako, poznavaci i ljubitelji njenih krvavih pustolovina možda su prezirno otfrknuli kada su po prvi put čuli da će Betrayal biti 2D scroller, nasuprot TPS hack & slashu prva dva dijela, ali vjerujte, intenzitet akcije je ovdje toliki da ćete vrlo brzo zaboraviti na tu činjenicu ukoliko se odlučite na igranje. Uprkos tome što je igra još 2011. godine izašla za konzole, tek krajem prošlog mjeseca je osvanula i za PC – šta je autore natjeralo da toliko čekaju, nemamo pojma, ali Betrayal je sada tu i predstavlja jedan od zabavnijih novijih platformera kojih se možete dočepati.

Prosto je nevjerovatno koliko nasilja ima u ovoj igri – odsijecanje glava uz šikljanje krvi iz vratova pet metara u zrak uobičajena je pojava, kao i raznošenje protivnika u krvavu paramparčad koja se kotrlja okolo dok vi trijumfalno skakućete do idućeg nivoa. Rayne će redovno biti tuširana hektolitrima krvi koje liju po njoj iz kojekakvih mesnatih vreća koje vise po plafonima (a koje valja probosti da ne ispuštaju goleme vampirske insekte na vas), još većih agresivnih mesnatih vreća koje vas napadaju u kasnijoj fazi igre i brojnim situacijama kada grozd protivnika odjednom pretvorite u mljeveno meso. Ljudi zaduženi za animacije odradili su dobar posao kada je u pitanju oživljavanje svijeta igre pulsirajućim mesnatim čudovištima, bržim i sposobnijim humanoidnim i paukolikim neprijateljima, kao i širokom lepezom animacija same Rayne. Tu su čak i slatki detalji poput napola presječenih nesretnika koji u agoniji gmižu prema vama. Da je Bloodrayne: Betrayal rap album, imao bi najmanje pet upozorenja za eksplicitan sadržaj. Kad vam kažem, više me ova igra podsjeća na Blood, nego što me podsjećao Blood 2.

Ionako rudimentarna radnja 3D dijelova ovdje je dodatno skresana kako prosječan ljubitelj akcijskih platformera ni slučajno ne bi bio uznemiren rastegnutim osjećajnim cutscenama i tisućljetnim monolozima: ponovo sarađujete sa lovcima na vampire i imate zadatak da uđete u rupe u koje oni ne smiju te sasiječete sve hrpice poligona koje trče prema vama. Te "rupe" ovaj put su daleko zanimljivije dizajnirane nego u ostatku serijala, a uključuju gotska okruženja ogromnog zamka u kojem ćete zaglaviti, uklete šume sa krvavo-crvenim nebom iznad i slične živopisne lokacije čija je kompleksnost omogućena 2D grafikom.  

1/1

Da se razumijemo, Betrayal je sve samo ne lagan i od igrača se traže vanzemaljski refleksi, po mogućnosti istesani na obilju najzadrtijih hardcore igara s kraja '90-ih. Srećom, autori su milosrdno odlučili da nas ne zagnjave pretjerano kompleksnim kontrolama, pa ćete tako morati zapamtiti svega nekoliko glavnih poteza koje zatim možete poprilično slobodno kombinovati bez bojazni da ćete instantno poginuti. Osim napada sječivima i proklizavanja iza neprijateljskih leđa, vrlo bitna star je dobro uvježbati dupli skok (naglo mijenjanje pravca kretanja + skok) pri kojem Rayne leti kroz zrak kao pogača ispaljena iz praćke i koji će vam trebati da skočite na više platforme ili preskočite grupu protivnika. Kombinacije ovih akcija vam omogućuju da se divlje premećete i klizite po zraku kao kakva smrtonosna leteća ćufta užasa. A, kada vrag odnese šalu, tu je mogućnost ispaljivanja sporednog vatrenog oružja, kojim možete omekšati nekoliko protivnika odjednom, nanizanih jedan iza drugog.

Uz sve gore navedeno trešti mješavina power i gothic metala! Mislim, zadnji put kada sam bio ovako sretan nakon igranja nečega bilo je kada sam probao Quake 2.

Ne kažem da nisam željan punokrvnog 3D nastavka ovog serijala, ali nakon kilometarske liste kombo poteza u Bloodrayneu 2, ovo je dobrodošlo osvježenje.

http://www.bloodraynebetrayal.com/

Ocjena: 5

Cijena: 10 eura

PLUS
Akcija, dizajn, muzika

MINUS
Tutorial je mogao biti malo jasniji

SPECIFIKACIJE:
Žanr: Krvavi platformer; Razvojni tim/izdavač: WayForward Technologies/Majesco; Minimalno: Athlon 64 X2 4600+, 1GB RAM, GeForce 9600 GT 512 MB ili Radeon HD 4650 1GB, Windows 7; Preporučeno: Core 2 Duo E7500 2.93GHz, 2GB RAM; Igrano na: Athlon64 X2 5600+, 4GB RAM, Radeon HD 7790