Jedan od interesantnijih trendova u industriji igara tokom proteklih nekoliko godina je svakako i trend razvoja težih i izazovnijih igara i naslova koji ne pokušavaju privući najširu moguću publiku. Uzmimo za primjer britanski studio Codemasters i njihov Dirt serijal, starijim igračima poznatiji pod imenom Colin McRae Rally - nakon što su svoju rally simulaciju predstavili publici davne 1998. godine, kada su tržištem dominirale hard-core igre, Codemastersi su sa njom nekih desetak godina kasnije skrenuli u donekle arkadne vode, učinivši je lakšom i pristupačnijom.

Štaviše, u Dirt 3 su čak dodali i ozloglašeni (iako i dalje zabavan) Gymkhana mod, u kojem su igrači sa svojim četverotočkašima izvodili raznorazne trikove na parkingu, umjesto da jure kroz snijegom zatrpane skandinavske šume. A da i ne spominjem Dirt: Showdown, koji je u potpunosti zamijenio rally sa svojevrsnim destruction derby eventima, koje nijedan fan serijala nikada nije htio vidjeti u Dirtu.

Ali, sve to je sada stvar prošlosti - Codemastersi su konačno shvatili šta fanovi žele, odlučivši nas obradovati sa igrom čije nam samo ime govori šta od nje možemo očekivati: dobri stari rally.

I to ne bilo kakav rally - novi Dirt je čistokrvna rally simulacija u kojoj morate biti ekonomični i pažljivi sa dodavanjem gasa i okretanjem volana. Ne samo da ćete rijetko voziti sa gasom “do daske” (pogotovo ako igru zaigrate sa gamepadom, a ne sa nekim skupim volanom), već ćete se plašiti - ili bolje rečeno užasavati - svake litice kojom morate projuriti i svake krivine na kojoj morate skrenuti pod uglom od 180 stepeni.

Pri tome ćete brzinu i stepen agresivnosti prilikom ulaska u krivine morati prilagoditi tipu podloge po kojoj se krećete, obzirom da jurnjava po asfaltu nije ista kao i jurnjava po šljunku, a pogotovo ne kao i jurnjava po snijegu i ledu. Naravno, dobar dio staza u igri kombinuje više različitih podloga, zbog čega ćete uvijek morati biti na oprezu, spremni za nagle prelaze sa jedne podloge na drugu. Isto tako ćete morati uzeti u obzir i automobil koji vozite, pošto svaki od njih ima svoje specifičnosti i drugačiji vozni model (oni sa pogonom na stražnjim točkovima su prave zvijeri koje će casual igrači teško pripitomiti).

A ukoliko vam svi ti sistemi i mehanike nisu dovoljni, Dirt Rally će vas obradovati i sa razrađenim damage sistemom, koji pokriva kako vizuelnu, tako i mehaničku štetu na automobilima - i to štetu koja se prenosi iz jedne etape utrke u drugu. Srećom, igra će vam automatski popraviti automobil između različitih utrka, a unutar svake trke, automobil ćete moći donekle popraviti između druge i treće etape…

...što je pak proces koji će zahtijevati i posebne mehaničare, koje morate sami angažovati i plaćati lovom koju zarađujete utrkivanjem. Uz to ćete im glumiti i menadžera, dajući im i posebne perkove koje otključate tokom igre, što će im omogućiti da brže i efikasnije obavljaju svoj posao.

1/1

Pored odličnog klasičnog relija i zabavnih hillclimb šampionata, Dirt Rally nudi još i rallycross šampionate, u kojima ćete se trkati sa više automobila na jednoj stazi. Ako mene pitate, ovaj mod nije pretjerano zabavan, ponajviše zbog kompleksnog voznog modela kojeg još uvijek nisam savladao kako treba, tako da mi je mod u kojem istovremeno pokušavam ukrotiti zvijer od automobila i prestići druge vozače posljednja stvar koju želim. No, ne sumnjam da će nekim igračima rallycross predstavljati solidan predah od usamljene jurnjave u Minijima preko njemačkih livada i Ford Focusima kroz švedski snijeg.

I tu dolazim do automobila i staza koje igra nudi - neću se pretvarati da poznajem historiju sporta, ali moram reći kako sam stekao dojam da Dirt Rally nudi klasične rally četverotočkaše iz svih bitnijih era - od 1960-ih i Grupe B, pa do modernog rallyja, istovremeno nam pružajući priliku da uživamo u gomili raznolikih staza, razbacanih po cijelom svijetu (biće tu svega, od sunčanih mediteranskih proplanaka u Grčkoj, preko kišovitih i blatnjavih engleskih sela, pa sve do snijegom okovane Skandinavije).

Najkraće rečeno, Dirt Rally je izazovna i nemilosrdna rally simulacija, koja vas neće držati za ruku dok se polako navikavate na njene sisteme. O ne - umjesto toga, Dirt Rally će vas tjerati da naučite sve o oversteeru, understeeru, prenosu težine i gomili drugih stvari o kojima u arkadno-orijentisanim trkama, a bogme i prethodnih nekoliko nastavaka serijala, nikada niste morali toliko razmišljati.

Stoga, ukoliko ste u potrazi za kakvom usputnom i jednostavnom off-road trkaćom igrom, ovo možda i nije igra za vas. Ali, ako ste raspoloženi za izazov i ako ste spremni da se potrudite da savladate njen vozni model kako bi uopšte primirisali podijum, mislim da znate šta vam je činiti - nova igra ekipe iz Codemastersa je, kao što fanovi serijala i trkaćih simulacija već dobro znaju, jednostavno odlična.

https://www.dirtgame.com/uk/home

PLUS
gomila odličnih i raznolikih staza, solidna ponuda automobila, nemilosrdan vozni model;

MINUS
nedostatak vremena za savladavanje nemilosrdnog voznog modela;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: rally simulacija
Razvojni tim/izdavač: Codemasters
Platforme: PlayStation 4 (testirano), PC, Xbox One