Svega nekoliko dana nakon što smo zaigrali otvorenu betu Blizzardove najnovije igre, istoj je došao kraj. No, tih nekoliko dana je bilo i više nego dovoljno da se u nju zaljubimo i da se naviknemo na sve njene čari, bez kojih bi se idućih desetak dana moglo pokazati kao neizdrživo dug period - da nam u međuvremenu nije stigao i predivni Uncharted 4.

Ipak, to nas ne sprječava da sa vama podijelimo utiske o nekoliko naizgled sitnih detalja u kojima smo uživali puno više nego smo to očekivali kada smo prvi put pokrenuli Overwatch.

Sitnica #1 - Loot Boxes

Svaki put kada se levelujete, otključat ćete po jedan novi Loot Box, u kojem ćete pronaći četiri randomizirana kozmetička itema, sa kojima kasnije možete opremiti svoje likove. Očekivano, tu su alternativni skinovi za sve igrive heroje, specijalne pobjedničke poze, ali i poze i pokreti (uključujući i plesove!) koje možete manuelno aktivirati u toku meča. Osim toga, u Loot Box kutijama ćete dobijati i nove Player ikonice sa kojima možete ukrasiti svoj profil, nove one-linere koje vaš lik može izgovoriti u toku igre, kao i razne grafite, koje možete po želji iscrtavati gdje god stignete.

Sitnica #2 - Crtanje grafita

Yep, dobro ste pročitali - kao i u Counter Strikeu, Team Fortressu i drugim klasičnim Valveovim multiplayer pucačinama, u Overwatchu možete crtati kojekakve grafite gdje god to poželite. No, za razliku od Valveovih igara, u koje ste mogli importovati vlastite slike koje bi potom iscrtavali po zidovima (sjećate li se ometanja protivničkih snajperista sa posterima golišavih manekena i manekenki?), ovdje na raspolaganju imate isključivo predefinisane grafite, među kojima će svako pronaći svoje favorite, bilo da preferira simpatične pikselizirane ilustracije Overwatch heroja, bilo da su im draži balončići sa dijalozima heroja iz Hearthstonea.

Sitnica #3 - Environmental storytelling

Nakon što zajedno sa drugim članovima svog tima išarate svoj HQ raznoraznim grafitima prije nego što meč uopšte i počne, preporučujemo vam da obratite pažnju na druge detalje kojima mape u igri naprosto obiluju. Prilikom posjete Hollywoodu tako možete uživati u posterima za fiktivne filmove kakav je recimo Hero of my Storm, dok ćete u Rusiji - odnosno na mapi Volskaya Industries - dobiti priliku da svjedočite bitkama u obližnjem gradu, kojima dominiraju ogromni mechovi. A na jednoj od mapa ćete pronaći i igraonicu, u kojoj se kriju neke prilično zanimljive arkade i nešto drugačije verzije klasičnih Blizzardovih igara...

1/1

Sitnica #4 - Play of the Game

Na kraju svakog meča, igra će automatski odabrati i prikazati ponovljeni snimak najbolje akcije odigrane u tom meču, bio to kill-streak u kojem je jedan igrač savladao skoro cijeli protivnički tim, bila to akcija u kojoj je neko sredio dva-tri protivnika na impresivan način. A svaki Play of the Game počinje sa Highlight Intro animacijom, u kojoj heroj odabranog igrača na scenu ulijeće na vizuelno impresivan način - Pharah će tako izgledati poput kakvog anime robota koji istovremeno ispaljuje gomilu raketa, dok će recimo D.Va iskočiti iz svog mecha i napraviti salto u zraku, prije nego svi vide čime je to zaslužila.

Sitnica #5 - Non-stop-chat

Koliko puta vam se u drugim multiplayer igrama desilo da krenete tipkati poruku svojim saborcima, samo kako bi vam igra izbrisala sve što ste otipkali jer je upravo krenula učitavati novu mapu? Eh, u Overwatchu možete zaboraviti na dotični problem - tekstualni chat u igri radi non-stop i sa drugim igračima se možete dopisivati u svakom trenutku, neovisno od toga da li je meč u toku, da li je upravo završio, ili ga je igra tek krenula učitavati. Naizgled nebitan detalj, ali itekako koristan, što će vam potvrditi svako ko je na pitanje sa početka pasusa odgovorio sa: “Previše.”

***

Naravno, navedenih pet sitnica je samo vrh ledenog brijega kojeg čini bezbroj detalja koji će vam u Overwatchu izmamiti osmijeh na lice i zahvaljujući kojima će igranje Blizzardove nove igre biti čisti užitak. No, bio bi red ostaviti nešto i za recenziju, iako vam već sada možemo spoilati njen zaključak - Overwatch je ne samo fantastičan, već i naš novi najdraži multiplayer FPS!

https://playoverwatch.com/

SPECIFIKACIJE:
Žanr: multiplayer FPS
Razvojni tim/izdavač: Blizzard
Platforme: PC, PlayStation 4, Xbox One
Datum izlaska: 24. maj 2016.