U ovih par godina otkako je izašao, Hearthstone je postao igra kojoj se uvijek mogu vratiti,  odigrati nekoliko Ranked mečeva i usput čekirati novi Tavern Brawl, prije nego se ponovo bacim na druge igre i obaveze. I svo to vrijeme sam igrao sa svojim vjernim Hunter deckom, do vrha ispunjenim Beast kartama - i malo čim drugim.

No, nakon par dana druženja sa Whispers of the Old Gods ekspanzijom, konačno sam odlučio poraditi na novom i nešto manje Beast fokusiranom Hunter decku.

Da se razumijemo, to što sam odlučio ostaviti neke Beast karte iza sebe ne znači da u potpunosti odustajem od njih, već da sam toliko uživao eksperimentirajući sa nekim od novih karata, da sam ih na kraju morao ubaciti i u svoj glavni deck.

A onda su tu i ograničenja koja u igru uvode novi formati igranja Ranked mečeva, Standard i Wild...

U Standard formatu tako možete koristiti samo one karte koje su bile dostupne u Hearthstoneu odmah nakon izlaska igre, te karte iz ekspanzija koje su objavljene u protekle dvije kalendarske godine. Drugim riječima, od sada više nećete moći koristiti svoje Curse of Naxramass i Goblins vs. Gnomes karte, dok će vam Blackrock Mountain, The Grand Tournament i League of Explorers karte biti na raspolaganju do 2017. A već od 1. januara 2017. čim Blizzard objavi prvu ekspanziju za igru u 2017. godini, možete zaboraviti i na igranje sa njima - umjesto toga, moći ćete igrati sa Basic, Classic, Whispers of the Old Gods i kartama iz drugih ekspanzija koje će tek biti objavljene ove i iduće godine.

Naravno, sve te stotine karata neće biti u potpunosti izbačene iz igre - i dalje ih možete koristiti u svojim deckovima, samo što ćete te deckove onda moći koristiti isključivo u Wild formatu, koji vam dopušta punu slobodu prilikom kreiranja novih deckova i koji bi, u teoriji, zauvijek trebao podržavati sve karte koje se ikada pojave u igri.

1/1

OK, dosta priče o novim formatima - vrijeme je da bacimo pogled i na srž nove ekspanzije. Kao i njeni prethodnici, Whispers of the Old Gods u Hearthstone donosi oko 130 novih karata, koje su ovaj put tematski vezane za naslovna božanstva Warcraft univerzuma. A obzirom da dobar dio njih naprosto obiluje raznoraznim pipcima, ljubitelji Lovecrafta koji vole zaigrati Hearthstone će biti posebno oduševljeni novim kartama, ali i novom pločom na kojoj će se povremeno sukobiti sa drugim igračima (ne, ne planiram vam upropastiti iznenađenje o kojoj i kakvoj ploči se radi, ali vam garantujem da će vam izvući osmijeh na lice).

Očekivano, glavne zvijezde među novim kartama su upravo Old Godsi. I dok je svaki od njih unikatan i specifičan na svoj način - na primjer, Yogg-Saron će, nakon što ga odigrate, aktivirati po jedan random spell za svaki spell koji ste odigrali u tom meču - C’Thun je karta oko koje će se graditi kompletni deckovi i prateće strategije.

Na prvi pogled, dotični nije toliko poseban - u pitanju je 6/6 karta koja košta 10 mane, sa Battlecry vještinom koja random protivnicima dijeli onoliko štete koliko iznosi C’Thunov napad. Ali, kada u obzir uzmete i njegove podanike, shvatićete koliko je zapravo jak - na primjer, Beckoner of Evil, 2/3 karta koja košta 2 mane, odmah nakon odigravanja C’Thunu daje +2/+2, dok Crazed Worshipper, 3/6 karta koja košta 5 mane, C’Thunu daje +1/+1 svaki put kada primi imalo štete. A svi ti bonusi na napad i health koje C’Thun dobija će se sabirati jedan sa drugim, tako da se vrlo lako može desiti da će se pretvoriti u recimo 12/12 kartu sa Tauntom i prije nego ga izvučete iz decka.

I da, osim što je u pitanju vrhunska karta, vrijedi napomenuti da C’Thuna možete dobiti potpuno besplatno, zajedno sa dva Beckoner of Evil podanika i još 3 paketića novih karata, a sve što trebate uraditi je jednom se ulogovati u igru nakon izlaska Whispers of the Old Gods ekspanzije.

Ako ću Old Godsima suditi po tome koliko su me inspirisali da eksperimentišem sa novim kartama i igranjem sporijih mečeva u kojima neću ispucati svoje najdraže karte u prvih nekoliko poteza, onda slobodno mogu reći kako je Blizzard uspio u svom naumu da uspori igru i natjera nas da u svoje deckove ubacimo neke nove karte.

Naravno, sve ovo vam govorim iz perspektive casual igrača - nisam siguran kako će Hearthstone pro-scena reagovati na sve ove novitete, niti imam ideju kako će se meta-igra dalje razvijati. Ali, ono što znam sa stopostotnom sigurnošću je da sam se uz nove karte zabavio puno više nego sam se svojevremeno zabavljao sa Goblins vs. Gnomes i The Grand Tournament kartama.

eu.battle.net/hearthstone

PLUS
odlične nove karte;

MINUS
Hunter's Mark nerf;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: collectible card game
Razvojni tim/izdavač: Blizzard
Platforme: PC (testirano), iOS, Android