Igra bazirana na filmu baziranom na igri - fraza je koja me uvijek podsjeti na Ubisoftov Prince of Persia: Forgotten Sands, iako dotični zapravo nije ni bio baziran na Prince of Persia filmu koji je izašao u isto vrijeme. Ali, ako bi mi dali nešto više vremena da razmislim, vjerovatno bih kao najpoznatiju igru takvog tipa izdvojio Street Fighter: The Movie, arkadnu tabačinu sa Van Dammeom i Kylie Minogue u svoj njihovoj digitaliziranoj slavi.

I dok će taj Street Fighter po svemu sudeći i dalje biti najmemorabilniji predstavnik igara baziranih na filmovima baziranih na igrama, sada će me ta fraza barem asocirati na jedan sasvim drugi naslov. Istina, nije da ću na tu frazu nailaziti posebno često, ali kada je čujem, prva igra koje ću se sjetiti će biti novi Ratchet & Clank.

Baziran na istoimenom filmu, koji je pak baziran na istoimenoj PS2 igri iz 2002. godine, Ratchet & Clank je prilično čudna zvijer. Prije svega, u pitanju je visokobudžetni 3D platformer objavljen u 2016. - i to platformer koji je nešto između reboota i remakea spomenutog PS2 naslova. Dobar dio priče, a donekle i nivoa, je identičan kao i u originalu, iako fanovi serijala mogu očekivati da ovaj put upoznaju i neke nove likove - i da ih potom upucaju sa nekim od oružja koja je Ratchet dobio tek u kasnijim nastavcima.

Sama priča nije ništa posebno, ali služi svojoj svrsi: na početku igre ćete otkriti kako su se Ratchet i Clank upoznali, a nešto kasnije i razloge zašto ovaj neobični duo mora konstantno putovati sa planete na planetu. Štaviše, moram priznati da je priča uokvirena na zanimljiv način, obzirom da je ispričana iz perspektive Captaina Qwarka, fanovima serijala omiljenog galaktičkog heroja i Ratchetovog prijatelja, koji ovdje preuzima ulogu nepouzdanog pripovjedača.

Ipak, sumnjam da će vam do priče biti stalo nakon što igru završite, isto kao što sumnjam da će vas oduševiti toliko da poželite otrčati u kino kako bi odgledali i film na kojem je igra bazirana, iako vas od iste ideje neće ni odbiti.

1/1

Kada ne budete gledali šarene, opuštene i ponekad smiješne animacije, igraćete igru koja je, kao i original, 3D platformer u kojem ćete se protivnika umjesto skakanjem po njima, rješavati pucanjem i u kojem ćete umjesto zlatnih novčića skupljati sjajne šarafe (koje ćete pak kasnije iskoristiti za kupovinu i unaprjeđivanje oružja). A obzirom da je u pitanju igra iza koje stoji Insomniac Games, od novog Ratcheta možete očekivati i potpuno luda i luckasta oružja. No, prije nego se bacimo na njih, vrijedi napomenuti kako platforming u igri ni u jednom trenutku neće biti posebno težak, tako da ćete tokom skakanja po kojekakvim (pokretnim) platformama ginuti jako rijetko - ako uopšte i budete ginuli.

Nešto veći izazov od platforminga bi vam mogle predstavljati rijetke zagonetke, koje morate riješiti sa Clankom (koji ima znatno manje healtha od Ratcheta i koji pri tome ne može koristiti nikakvo oružje). Dotične će igri omogućiti da uspori ritam i natjerati vas da povremeno upotrijebite i mozak prije nego se vratite povlačenju okidača i pucanju svega što se miče.

Igra izgleda jednostavno fenomenalno i zaista je morate vidjeti u pokretu kako bi se iz prve ruke uvjerili u kvalitet grafike koji je Insomniac Games uspio isporučiti u svojoj prvoj PS4 ekskluzivi.

I tu dolazimo do napucavanja, koje je, zajedno sa fantastičnom grafikom, ubjedljivo najbolji dio igre. Ako zanemarimo Combuster i Fusion Grenades, odnosno pištolj i bombe sa kojima ćete početi igru, ostatak arsenala čine totalno luda i otkačena oružja: Pixelizer će vam tako omogućiti da protivnike pikselizirate i usput ih učinite dostojnim Duke Nukema 3D, dok će vam Groovitron omogućiti da ih natjerate da - plešu. A da i ne spominjem Sheepinator, koji protivnike pretvara u bezopasne ovce...

Posebno raduje i to što svako od navedenih oružja možete dodatno unaprijediti, zahvaljujući čemu ćete ćete igru na kraju završiti sa još luđim i opasnijim arsenalom. Nadograđeni Sheepinator će tako protivnike pretvarati u agresivne i rogate crne ovce koje se bore na vašoj strani, dok će unaprijeđeni snajper automatski usporiti vrijeme svaki put kada sa njim krenete nišaniti protivnike.

Što je najbolje od svega, skoro svako oružje iz vašeg arsenala je u borbi moguće iskombinovati sa nekim drugim, pa čak i tokom sukoba sa bossovima, što pak znači da svakog protivnika u igri možete pikselizirati i potom ga natjerati da zapleše… samo kako bi ga onda zapalili bacačem plamena.

Uprkos svim tim haotičnim oružjima i šarenim grafičkim efektima koji konstantno pršte po ekranu, Ratchet & Clank je iznenađujuće opuštajuća igra. Nakon svake bitke, kada se prašina slegne, moći ćete predahnuti i uživati u razgledanju predivne scenografije; svi oni šarafi i sva dodatna municija koju protivnici ostave iza sebe neće nestati nakon nekoliko sekundi, već će vas strpljivo čekati, tako da si možete slobodno dopustiti da u miru nastavite sa istraživanjem nivoa i napucavanjem preostalih robota i vanzemaljaca koji vam se nađu na putu.

I cijela igra je takva: opuštena i bezbrižna, čak i kada od vas očekuje da savladate neki od njenih rijetkih izazova. Stoga se izvalite u fotelju, gamepad u ruke i uživajte - gomila ludih oružja i protivnika koji će zaplesati na vašu komandu samo čekaju na vas.

http://www.insomniacgames.com/games/ratchet-clank-ps4/

PLUS
vrhusnka grafika, maštovita i luda oružja, odlično napucavanje;

MINUS
platforming segmenti bi mogli biti za nijansu teži;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: 3D platformer
Razvojni tim: Insomniac Games
Izdavač: SCE
Platforme: PlayStation 4