Enter the Gungeon nije samo još jedna riba u moru roguelike igara - u pitanju je vraški težak bullet hell roguelike koji će vas ubijati iznova i opet, sve vrijeme vas držeći prikovanim za ekran u nadi da ćete možda ovaj put konačno stići do idućeg nivoa. Igra uz to naprosto odiše šarmom, od momenta kada je instalirate (ima ubjedljivo najslađu thumbnail ikonicu koju je PS4 interfejs ikada vidio), pa do momenta kada zaginete po ko zna koji put, kada će vas igra obavijestiti da su vas ubili “vaši vlastiti spori refleksi”.

No, najšarmantniji aspekt igre je njena posvećenost vatrenom oružju i tome da ga učini simpatičnom podlogom za sve svoje druge elemente. Priča? Priča vas upoznaje sa starom tamnicom poznatijom kao Gungeon, kroz čije podmukle i nestabilne (čitaj: proceduralno generisane) prostorije lutaju avanturisti u potrazi za mističnim “pištoljem koji može ubiti prošlost”. Protivnici? Protivnici se zovu Gundead i izgledaju preslatko… što je nekako čudno, obzirom da su u pitanju raznorazne vrste hodajućih metaka.

A oružja? Pa, oružja su uglavnom totalno luda i opičena - nakon što svaki playthrough započnete sa standardnim pištoljima, sačmaricama ili samostrijelima, iste ćete obično završiti sa nečim nesvakidašnjim, poput puške koja ispaljuje nakovnje, ili recimo proton packova kakve koriste Ghostbusteri. Ili sa praktično bilo čim što iole nalikuje na pištolj, bila to banana, bilo to malo slovo ‘r’, koje ispaljuje rafale slova koja čine riječ ‘bullets’.

Samo napucavanje je zabavno, iako ne nudi vrhunski feedback u kakvom ste recimo mogli uživati u Vlambeerovom fantastičnom Nuclear Throneu. Međutim, sve nedostatke napucavanja Gungeon nadoknađuje sa totalnim bullet hell haosom. A kada kažem “totalni bullet hell haos”, onda to zaista i mislim. Protivnici tako stižu u bezbroj vrsta i oblika i svaki od njih ima specifičan tip napada. I da, svi oni će vas napadati istovremeno i sa svih strana, dok vi očajnički pokušavate zapamtiti načine na koje vas napadaju, istovremeno izbjegavajući njihove nebrojene metke koji jure ekranom.

1/1

Također vrijedi napomenuti da, barem na početku svakog playthrougha, nećete imati nešto puno healtha, tako da je preporučljivo da što prije savladate jedini defanzivni potez koji imate na raspolaganju - dodge roll. Kada isti aktivirate, vaš lik će skočiti naprijed i potom se zakotrljati, što će ga na nekoliko dragocjenih trenutaka učiniti neranjivim. No, ne treba zaboraviti ni to da bez adekvatne procjene situacije izbjegavanjem jednog napada vrlo lako možete završiti licem u lice sa projektilom nekog sasvim drugog protivnika (jesam li spomenuo totalni bullet hell haos?).

Osim napucavanja i izbjegavanja protivničkih metaka, svoje vrijeme u Gungeonu ćete provoditi u potrazi za škrinjama sa blagom (iliti novim oružjem i opremom koja vam olakšava život), kao i tražeći ključeve koji otključavaju zaključane škrinje ili vrata koja vas vode u nove prostorije u tamnici. Također, povremeno ćete posjetiti i in-game prodavnicu, u kojoj možete pronaći health packove, armor ili recimo nova oružja (kao i u pravom životu, rijetko ćete kada imati dovoljno novca da kupite sve što želite, a baš kao i u drugim roguelike igrama, inventar u prodavnici je uvijek randomiziran, tako da vam niko ne garantuje da ćete tamo uvijek naći ono što vam u tom trenutku treba).

I kao šlag na tortu, u Gungeonu ćete ginuti. Jako često. I to posebno prilikom prvih susreta sa novim bossovima, obzirom da su dotični nemilosrdni sa svojim napadima, kojih nerijetko ima više različitih vrsta - od kojih svaka na ekranu izgleda prilično zastrašujuće.

Kada svemu tome dodate i permadeath, dobićete igru koja je daleko od lagane, tako da vas ne bi trebalo iznenaditi ukoliko se uhvatite kako se danima mučite samo sa prvih nekoliko spratova tamnice. No, nemojte dopustiti da vas to obeshrabri - ne samo da ćete sa vremenom postati bolji, već ćete usput nailaziti na nove NPC-ove i otključavati kojekakve nove iteme, koji će vam kasnije biti dostupni u svakom idućem playthroughu. Drugim riječima, što je budete više igrali, to ćete u njoj imati više oružja i itema na raspolaganju, tako da će igra u jednom trenutku postati i nešto lakša.

I to je u biti Enter the Gungeon - na prvi pogled će vas privući sa slatkastom estetikom i odličnim soundtrackom, samo kako bi vam onda pokazao zube. Ali, jednom kada ga upoznate i kada shvatite koliko je lako uživati u svakom trenutku koji provedete sa njim, neće vam biti problem izbjegavati njegove ugrize, niti će vam isti nešto puno smetati.

http://dodgeroll.com/gungeon/

PLUS
šarm, odličan soundtrack, luda oružja;

MINUS
napucavanje bi moglo imati malo bolji feedback;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: bullet hell roguelike
Razvojni tim: Dodge Roll
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PlayStation 4 (testirano), PC