Jednom davno, prije nego smo platili prvu pretplatu za World of Warcraft i puno prije nego je Hearthstone uopšte i postojao (a da i ne spominjem Overwatch), Blizzard je najavio StarCraft: Ghost, third-person stealth akciju smještenu u svoj StarCraft univerzum. U pitanju je bila igra koja nas je trebala upoznati sa Novom, tajnom Ghost operativkom koja je trebala obavljati specijalne misije za Terran Dominion, no umjesto da postane Blizzardov Splinter Cell, Ghost je isprva odgođen na neodređeno vrijeme, a kasnije i u potpunosti otkazan.

Naravno, kao što ste mogli i pretpostaviti, fanovi nisu zaboravili Novu - ali, kako ćemo uskoro i saznati, nije je zaboravio ni Blizzard. Naime, prvo su joj dali malu ulogu u priči StarCrafta II, a sada i kompletnu standalone singleplayer kampanju, podijeljenu u tri manje epizode. Svaka od njih donosi po tri misije, a ako je prva ikakva naznaka, čeka nas još jedna prilično zabavna StarCraft kampanja.

Radnja Nova Covert Opsa se odvija nekoliko godina nakon završetka Legacy of the Voida i prati Novu, koja pokušava otkriti ko i zašto ovaj put prijeti Terran Dominionu. I da, prije nego upitate, Nova će u svojoj misiji naići i na neprijateljske Zergove, kao i na odmetnute Terrane, dok su Protossi, bar za sada, odlučili ostati u sjeni.

Sama priča je dovoljno interesantna da vas natjera da se zapitate šta će se desiti u idućih par epizoda, ali obzirom da je ovo tek njen početak, mislim da bi bilo najbolje ako bi njeno komentarisanje ostavili po strani dok ne dobijemo priliku da odigramo kompletnu kampanju.

A kada priču ostavimo po strani, ostaju nam oni interaktivniji aspekti StarCraft jednačine, koji i ovaj put uključuju set tradicionalno raznovrsnih StarCraft II misija: sve tri su zabavne i svaka od njih donosi i poseban preokret u provjerenu RTS formulu koju je Blizzard usavršio tokom proteklih dvadesetak godina.

U prvoj misiji ćete tako upravljati samo sa Novom, koja mora koristiti svoje specijalne skillove i izbjegavati protivničke jedinice (ipak je u pitanju predstavnica Ghostova sa aktivnom optičkom kamuflažom). Neki od dotičnih protivnika ovaj put imaju i jasno obilježene vidokruge, što bi vas moglo podsjetiti na skoro pa zaboravljene klasike stealth-strategija kao što su Commandos i Desperados, iako vrijedi napomenuti da ovdje nećete pronaći bogatstvo njihovih sistema - Nova na raspolaganju ima tek nekoliko skillova, dok je protivnički AI prilično glup (možete slobodno ubiti protivnika, čak i kada su mu kolege odmah pored njega, pošto se niko od njih neće okrenuti u vašem, odnosno smjeru svog umirućeg saborca). Međutim, iako to zvuči loše, sama misija je prilično zabavna i može postati relativno izazovna ukoliko ne obraćate pažnju na specijalne protivničke jedinice. I, kao šlag na tortu, misija će se u drugoj polovici pretvoriti u side-scrolling shooter u kojem Nova upravlja Vultureom i napucava protivnike, istovremeno izbjegavajući civilne automobile i kamione na prilično prometnom autoputu.

1/1

Preostale dvije misije, u kojima ćete dobiti priliku da gradite i vlastitu bazu, su još i bolje, pogotovo kada u drugoj morate odbraniti savezničku bazu od Zergova, koji svako malo naviru iz obližnjih kanjona - kanjona koje možete braniti sa litica sa svojim vjernim Reaperima, ako ih već niste minirali u pauzama protivničkih napada.

Također, obzirom da ovaj put igra ne donosi nove jedinice, možete zaboraviti na dokazanu StarCraft II taktiku gomilanja one jedinice koju ste upravo otključali i sa kojom protivnike možete sravniti sa zemljom. Umjesto toga, trebaćete kombinovati jedinice koje imate na raspolaganju, a iako misije, barem na Normal težini, nisu posebno teške, isplati se biti pažljiv i promišljen, pogotovo kada naiđu posebni protivnici koji mogu pobiti kompletne odrede vaših vojnika u svega nekoliko sekundi.

A onda je tu i novi upgrade sistem, koji vam omogućava da otključate nove dodatke za Novu, ali i za sve druge jedinice. Dotične nadogradnje su vam dostupne u izuzetno ograničenim količinama, ali ih možete slobodno raspoređivati, tako da ćete npr. jet-pack (poput onog koji koriste Reaperi) moći dodijeliti samo jednom tipu jedinica, ali taj tip jedinica mogu biti i Siege tenkovi(!). Drugim riječima, igra nudi dovoljno opcija za zahtjevnije stragete koji vole izazove i veće nivoe težine, dok se svi drugi mogu opustiti i bez puno taktiziranja zabaviti sa kojekakvim kombinacijama jedinica i nadogradnji za dotične.

Iako od Nova Covert Opsa nisam očekivao ništa posebno, moram priznati da me Blizzard uspio ugodno iznenaditi - ne samo da igra, odnosno njena prva epizoda, ostavljaju dojam sadržajnije cjeline u odnosu na prošlogodišnju mini-kampanju Whispers of Oblivion, već je i znatno zabavnija, te zna kada vam treba dati nove igračke, kada vas upoznati sa novim mehanikama, a kada ionako zabavne misije okrenuti naglavačke i učiniti ih još zabavnijim i interesantnijim.

http://eu.battle.net/sc2/en/

PLUS
zabavne i raznolike misije, novi upgrade sistem;

MINUS
ništa posebno;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: RTS
Razvojni tim/izdavač: Blizzard
Platforme: PC