Ahem. Brzinski osvrt na našu listu najočekivanijih naslova u 2015. je i više nego dovoljan da shvatite kako smo se u januaru prošle godine malčice preračunali - od 19 naslova sa liste, njih čak 8 nije ugledalo svjetlo dana u proteklih dvanaest mjeseci. Neki od njih su odgođeni za ovu godinu, neki na neodređeno, a o nekima se njihovi developeri uopšte nisu ni izjašnjavali. Stoga smo ovaj put odlučili biti pažljiviji - na svojim Top 10 listama najočekivanijih naslova, naši recenzenti su uvrstili samo one igre za koje smo 99% sigurni da ćemo ih igrati ove godine.

Drugim riječima, koliko god ih mi željno iščekivali, igre kao što su Mass Effect Andromeda, Dishonored 2 i NieR: Automata su potisnute u drugi plan i naći ćete ih tek na našoj ‘I još malo igara na koje treba obratiti pažnju u 2016. godini’ listi.

1/1

Naravno, na listi su se i ovaj put našle samo one igre koje mi jedva čekamo zaigrati i za koje vjerujemo da će biti vrijedne vaše i naše pažnje, tako da ni u ovom tekstu nećete pronaći naslove od kojih ne očekujemo ništa posebno, poput Divisiona ili novog Homefronta.

Usput, ukoliko ste je nekim slučajem propustili, svakako bacite pogled i na našu listu najboljih igara iz 2015. godine, nakon čega se možete na miru posvetiti tekstu koji je pred vama:

Najočekivanije igre u 2016. godini po Senadovom izboru

Torment: Tides of Numenera

Godina je prošla, lišće je opalo, vodostaj je porastao, ali jedna stvar se nije promijenila – novi Torment čekam kao ozebao krompirušu. Stvar koja me posebno raduje je to što će ovo po svemu sudeći biti znatno drugačija igra od Planescapea, uprkos onom "Torment" u nazivu. Originalni setting i nešto drugačiji pristup osmišljavanju likova trebao bi kod svih fanova roleplayinga i avanture izazvati oduševljenje kao i u vrijeme starog Tormenta.

Prvo, gameplay bi trebao više naginjati ka avanturi, nego ka roleplayingu kao i u Planescapeu. Dakle, brojne situacije ćete moći riješiti dijalogom, bez posezanja za onom sjekirom od metar i po koju držite okačenu na leđima.

Drugo, opet ćemo biti u ulozi napaćenog lika koji neće ni znati da je napaćen, pa ćemo moći uživati u polaganom otkrivanju detalja njegove napaćenosti i drugih paćenika koje je ovaj slučajno napatio tokom svog života.

Dakako, ništa od ovoga ne bi moglo funkcionisati da ekipa koja radi na igri nije uložila poseban trud u što egzotičniji dizajn. Ako Tides of Numenera zaista bude djelo u kojem ćemo moći uživati bez nostalgičnih uzdisaja, izdisaja i prisjećanja "old-school" naslova, dizajn će biti najzaslužniji za to. Samo da ne bude novih odgoda.

Datum izlaska: 2016. / Platforme: PC / Trailer

Battlefleet Gothic: Armada

Za Warhammer 40,000 setting sam inače zainteresovan kao prosječan vegetarijanac za paprikaš od zečetine, ali u ovoj igri ima... nešto. A, kada kažem "nešto", mislim na masovne bitke u svemiru toliko impresivne i monumentalne, da vam više nije bitno što svemirski brodovi imaju neki retardiran oblik putujućih gradova, zajedno sa krovovima (jah).

Jedan od razloga zašto sve izgleda kao bombon vjerovatno je to što se pravi na Unreal Engineu 4. Bitke i atmosfera kojom odiše igra (barem sudeći po traileru) tjeraju vas da zaboravite da ona ima i još neke dopadljive karakteristike, kao što je customizacija brodova.

Datum izlaska: početak 2016. / Platforme: PC / Trailer

Homeworld: Deserts of Kharak

Kajmak se skida najmanje tri puta. Svjestan te činjenice, Gearbox je milosrdno udijelio prava za objavljivanje ove igre u okviru Homeworld serijala njegovim originalnim dizajnerima okupljenim u razvojnom timu Blackbird Interactive. Homeworld je svojevremeno uspješno spojio dramu oko opstanka ugrožene civilizacije i svemirske obračune, rudarenje na asteroidima i upade na protivničke fregate bušenjem njihovih oplata.

Međutim, u Deserts of Kharaku je drama smještena na površinu planete, ali to ga neće učiniti manje grandioznim, ako je suditi po trailerima. Nisam znao da pogled na pustinjsku vojnu bazu i njene pažljivo organizovane hangare može kod mene izazvati toliko uzbuđenje. Deserts of Kharak za sada izgleda kao prava stvar za one kojima su Command & Conquer i slične strategije prebrze. A, podjednako je cool!

Datum izlaska: 20. januar / Platforme: PC / Trailer

Mafia 3

S Mafijom uvijek znate na čemu ste – crnjak, tuga, depresija i generalno odsustvo vjere u čovječanstvo koje će svi neizbježno osjetiti na kraju igre. Za razliku od mnogih drugih igrača, u drugom dijelu sam plaho uživao, ako izuzmem borbu zasnovanu na skrivanju iza stubova i betonskih blokova.

Treći dio će po svemu sudeći zadržati takav gameplay, ali će to nadoknaditi zanimljivijom pričom koja se konačno ne vrti u potpunosti oko italijanske mafije. Nije da nešto imam protiv nje, ali dizajneri Mafije 3 tu ne bi mogli smisliti ništa što već nismo odgledali u brojnim mafijaškim filmovima.

Osim toga, Mafia 3 će imati sporedne misije. Yay, dobrodošli u 21. vijek!

Datum izlaska: 2016. / Platforme: PC, PS4, Xbox One / Trailer

Allison Road

Jeste li ikada gledali Krug ili The Grudge i kontali "Eh, da mi je biti u tom filmu". Niste? Pa, zašto? Bilo bi tako lijepo živjeti u kući u kojoj vas proganja duh lica prekrivenog neurednom kosom, koji samim svojim prisustvom izaziva zastoj srca kod unesrećene žrtve. Sve maštarije života u kuću u kojoj ne smijete otvoriti oči, niti upaliti svjetlo od straha, moći ćete ostvariti u ovom krajnje veselom spiritualnom nasljedniku P.T./Silent Hillsa.

Datum izlaska: valjda 2016. / Platforme: PC, PS4, Xbox One / Gameplay

The Witness

Nadam se da velika većina od onih 650 najavljenih zagonetki neće biti preteška, nego da će gameplay više biti smirujuće tečan, kao u Portalu. Igre u kojima istražujete misteriozno i prekrasno dizajnirano okruženje mogu biti uzbudljive, ali ne ako ćete svakih pola sata posezati za prohodom kao u Mystu.

Jedno je sigurno: veoma se radujem otkrivanju toga kakva je The Witness tačno igra. Mislim, samo pogledajte trailer – ogromno ostrvo sa tajnom u centru, hrpa najrazličitijih lokacija, šarenilo i čamac kojim možete ploviti po vodi. A, ja puno volim čamce. Tj. brodove, ali i čamac je prihvatljiva zamjena, naročito ako je u njemu korpa sa sendvičima.

Datum izlaska: 26. januar / Platforme: PC, PS4 / Trailer

Sebastien Loeb Rally Evo

Da vam kažem nešto, Colin McRae Rally 04 je zadnja stvarno zarazna igra rally tematike koju sam igrao (a, to je bilo daaaavno). Znate li vi kako je to kad ste fan sporta i takvih igara? Vijuganje kroz šumu pri velikoj brzini, prolijetanje kroz potok, "klizanje" po blatu na dionicama u Finskoj... ah, uspomene.

Enivej, Sebastien Loeb Rally Evo je prvi naslov ovog tipa u dugo vremena koji me zainteresovao. Prije svega vozni model ne djeluje pretjerano zaguljeno, kao ni kod Colin McRae Rallyja. Također, izgleda da je razvojni tim bio skoncentrisan na igrivost i dodavanje automobila (ima ih više od 50), a ne na implementiranje svih mogućih i nemogućih grafičkih efekata na linearne rally staze. Nadam se najboljem!

Datum izlaska: 29. januar / Platforme: PC, PS4, Xbox One / Trailer

Firewatch

Ova misteriozna avantura iz prvog lica vam dođe kao epizoda The X-Filesa. Glavnom liku se nešto dešava, neko ga prati kroz šumu... Ali, da li ga stvarno prati? Dešava li se išta? Ko je bacio sihire na pogaču?

Kako se i u stvarnosti volim pentrati po brdima i istraživati šume, Firewatch će mi baš dobro doći da prekratim vrijeme dok se priroda ne razlista i ne prekrije ovo sivilo.

Datum izlaska: 9. februar / Platforme: PC, PS4 / Trailer

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter

Prošli dio Sherlocka, Crimes & Punishments, možda je bio i najbolji dio Frogwaresovog Adventures of Sherlock Holmes serijala. Slučajevi su istinski podsjećali na epizode (i to one stare!), a svaki je imao više zaključaka do kojih ste dolazili polulinearnim povezivanjem dokaza. Ako autori nastave u tom pravcu, The Devil's Daughter će biti prava poslastica za sve ljubitelje pravog Sherlocka (znate već, Jeremyja Bretta) i jedna od najboljih igara 2016.

Datum izlaska: proljeće 2016. / Platforme: PC, PS4, Xbox One

Kingdom Come: Deliverance

"Što si mi ukr'o batak?" atmosfera je nešto novo kada su u pitanju igre sa srednjevijekovnom tematikom, ali ako Warhorse Studios ne požuri malo sa izradom, mogao bi ih neko prestići, jel'. Kao kovač na putu osvete, imat ćete priliku da se bavite krađom, prevarama, kafanskim tučama, lovom na divlje svinje i uzgajanjem brkova. I sve to bez magije, trolova i čarobnjaka. 

Ova igra, napravljena na CryEngineu, ima neke od najboljih pećina i sela koje sam ikada vidio u igri. A, nije naodmet ni to što ćete iz prvog lica iskusiti opsade gradova i jurišanje na konju preko bojišta.

Datum izlaska: ljeto 2016. / Platforme: PC, PS4, Xbox One / Trailer

Najočekivanije igre u 2016. godini po Dženanovom izboru

The Last Guardian

Fumito Ueda iza sebe nema nešto puno igara. Ali zato one koje nose njegov potpis govore dovoljno same za sebe - Ico i Shadow of the Colossus se sa punim pravom smatraju remek-djelima i garantuju nam da i od Last Guardiana možemo očekivati neobične ideje, intrigantnu i emocionalnu priču, kao i vrhunsku atmosferu.

Inače, zbog Last Guardiana sam svojevremeno kupio PlayStation 3, a onda i PlayStation 4, tako da ga komotno možete posmatrati i kao moju najočekivaniju igru svih vremena, a ne samo kao jednu od najočekivanijih u 2016.

Datum izlaska: 2016. / Platforme: PS4 / Trailer

Torment: Tides of Numenera

Ako sve bude išlo po planu, 2016. bi nam mogla podariti odlične nastavke nekih od najboljih igara svih vremena. Tu su Fumito Ueda i njegov već spomenuti nasljednik Shadow of the Colossusa, tu je i novi Dark Souls sa potpisom Hidetake Miyazakija, a tu je i Torment: Tides of Numenera, spiritualni nastavak Planescape: Tormenta, jednog od najboljih RPG-ova koje je svijet ikada vidio.

Tides of Numenera nam donosi intrigantan novi setting i priču koja će nas natjerati da razmišljamo o smislu života, Univerzuma i svega ostalog, kao i RPG sisteme koji bi nam trebali omogućiti da probleme u igri rješavamo na razne maštovite načine, a ne samo borbom.

Datum izlaska: 2016. / Platforme: PC / Trailer

Dark Souls III

Miyazaki-san i From Software su prošle godine sa Bloodborneom još jednom dokazali da znaju šta rade, tako da mi ne smeta ni to što nam svega dvanaest mjeseci kasnije donose još jednu sličnu igru i navodno posljednji nastavak Dark Soulsa. Fantastičan level i art dizajn se podrazumijevaju, a ovaj put bi trebali biti praćeni i sa nekoliko promjena u borbi koje će je učiniti svježijom i za nijansu bržom.

Sad se još samo treba mentalno pripremiti na ponovno korištenje štitova i nešto sporiji gameplay u odnosu na onaj iz Bloodbornea… aaand I’m ready!

Datum izlaska: 12. april / Platforme: PS4, PC, Xbox One / Trailer

Overwatch

Ako je suditi po reakcijama ljudi koji su imali sreće da zaigraju Overwatch betu, Blizzard pred sobom ima novi hit - i to ni više ni manje nego šareni multiplayer FPS sa gomilom igrivih heroja, koji pri tome neće biti free to play. Štaviše, dobili smo i obećanje kako će dodatne mape i heroji koji stignu nakon izlaska igre biti potpuno besplatni, tako da čak i najveći cinici među vama mogu odahnuti i pripremiti se na još jednu potencijalno fenomenalnu Blizzardovu igru.

Datum izlaska: proljeće 2016. / Platforme: PC, PS4, Xbox One / Trailer

Deus Ex: Mankind Divided

Human Revolution me je 2011. pretvorio u ljubitelja Deus Exa i bez puno muke je završio na mojoj listi najboljih igara - i to ne samo onih koje su objavljene te godine. A sada, pet godina kasnije, stiže nam i nastavak koji bi trebao ispraviti sve grijehe svog prethodnika, usput nas vodeći na nove lokacije na kojima ćemo se igrati sa gomilom novih i starih cyberpunk gadgeta.

Da i ne spominjem potpuno drugačiju atmosferu, koja nam jasno daje do znanja da je Renesansa završila i da transhumanizam sada ulazi u svoj vlastiti mračni Srednji vijek.

Datum izlaska: 23. avgust / Platforme: PC, PS4, Xbox One / Trailer

XCOM 2

Ukoliko ste originalni XCOM igrali onako kako je od boga ostalo - sa uključenim Ironman modom - sasvim sam siguran da je vaš prvi pokušaj prelaska kampanje završio prilično neslavno. Eh, izgleda da je toga savršeno svjestan i sam Firaxis, koji je priču svoje nove strategije na poteze odlučio pretvoriti u onu o planeti koju su okupirali vanzemaljci i na kojoj se XCOM sada našao u ulozi pokreta otpora.

Drugim riječima, vrijeme je za gerilsko ratovanje, sabotiranje vanzemaljske propagandne mašine i borbu protiv njihovih simpatizera i izdajica ljudske rase!

Datum izlaska: 5. februar / Platforme: PC / Trailer

Uncharted 4: A Thief’s End

Majstori akcionih avantura iz Naughty Doga su svoj oproštaj od Nathana Drakea odgodili već nekoliko puta, konstantno naglašavajući kako ga žele ispolirati do savršenstva. A sudeći po do sada viđenom, izgleda da bi Uncharted 4 zaista mogao biti dostojan oproštaj od serijala koji nam je podario Uncharted 2: Among Thieves, jednu od najboljih filmičnih akcionih avantura svih vremena.

Datum izlaska: 27. april / Platforme: PS4 / Trailer

Mirror’s Edge Catalyst

Dying Light nas je prošle godine podsjetio da parkour iz prvog lica može biti itekako zabavan, a Mirror’s Edge Catalyst će ove godine - iskreno se nadam - to još jednom potvrditi. Osim parkoura, od igre možemo očekivati i unikatan vizualni stil u kakvom smo uživali i u originalu (samo što će ga DICE ovaj put aplicirati na open world mapu), kao i potpuni izostanak neinspirativne borbe sa vatrenim oružjem.

Datum izlaska: 26. maj / Platforme: PS4, PC, Xbox One / Trailer

Firewatch

“Ne znam za vas, ali ja se jedva čekam izgubiti u nepreglednim šumama Wyominga gdje će mi jedino društvo praviti vjerni toki-voki i nadzornica Delilah koja će me uvijek čekati sa druge strane radio-veze,” reče moja malenkost prošle godine. Fast forward dvanaest mjeseci i pred vama je još jedna lista najočekivanijih igara, na koju sam ponovo ubacio Firewatch. Samo što sada znam da ćemo igru zaista i zaigrati ove godine - i to već idućeg mjeseca!

Datum izlaska: 9. februar / Platforme: PC, PS4 / Trailer

No Man’s Sky

Iako imam dojam da je od najave No Man’s Skya prošla cijela vječnost, te da se u međuvremenu dio prvobitne magije izgubio, obzirom da smo saznali na šta će igra zapravo ličiti, ne mogu a da je ne izdvojim kao jednu od svojih najočekivanijih. Jer, kao što rekoh još prošle godine, kada vam mali engleski razvojni tim obeća cijeli Svemir - i to proceduralno generisan i vizuelno predivan Svemir, prepun unikatnih planeta, stvorenja i ekosistema - kako ne ostati impresioniran?

Datum izlaska: juni 2016. / Platforme: PS4, PC / Trailer

***

I još malo igara na koje treba obratiti pažnju u 2016. godini

Dishonored 2 - Jedini razlog zašto Dishonored nije negdje gore, pri vrhu liste najočekivanijih, je taj što su se Arkane Studios i Bethesda u potpunosti ušutili nakon najavnog trailera za igru objavljenog na prošlom E3-u.

NieR: Automata - Neočekivani nastavak čudnog JRPG-a NieR nam stiže iz još neočekivanijeg izvora - naime, na igri radi jedan i jedini Platinum Games.

Rime - Iako smo ga očekivali još prošle godine, Rimeu se iz nekog razloga izgubio svaki trag. Nadamo se da ćemo ga zaista i dočekati u 2016.

The Witcher 3: Blood and Wine - Nova ekspanzija za fantastični Witcher 3 nas vodi u potpuno novo područje i donosi premisu koja nas u neku ruku podsjeća na Hot Fuzz. Bring it on!

Hitman - Nakon razočaravajućeg Absolutiona, Hitman se vraća onome što radi najbolje - velikim i otvorenim nivoima na kojima se meta možemo rješavati na jako maštovite načine.

Street Fighter V - Nikada nismo bili posebno dobri u Street Fighteru, ali znate kako kažu - nada umire zadnja.

Far Cry Primal - Far Cry 4 u prethistorijskom settingu, bez vatrenog oružja i sa životinjama koje možete pripitomiti kako bi se borile uz vas. Zvuči zanimljivo, nema šta.

Gravity Rush 2 - I dok naučnici traže dokaze o postojanju gravitacionih talasa, mi ćemo nastaviti da uživamo u kontrolisanju gravitacije u novoj igri kreatora horor klasika Silent Hilla i Sirena.

Hyper Light Drifter - 2D akciona avantura sa predivnom grafikom i obećavajućim sistemom borbe.

Horizon Zero Dawn - Postapokaliptično-prethistorijski setting kojim haraju ogromni robotski dinosaurusi? Ne znamo za vas, ali nama to zvuči kao odlična podloga za open-world RPG.

Mass Effect Andromeda - O novom Mass Effectu ne znamo skoro ništa, što je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto vjerujemo da će ga EA odgoditi za 2017. U svakom slučaju - yay, novi Mass Effect!

Persona 5 - Ako bi Personu 5 morali opisati jednom riječju, onda bi to bio ‘stil’. I to vrhunski stil u koji bi trebala biti upakovana još jedna zanimljiva priča i solidan JRPG.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 - Originalni Garden Warfare nam se prilično svidio, tako da i od nastavka očekujemo opušteno napucavanje sa gomilom šarenih biljaka i zombija.

Cuphead - Boss rush igre sa vizualima inspirisanim starim crtićima nisu baš česta pojava, što je jedna od nepravdi u Univerzumu koju Cuphead namjerava ispraviti.

Ratchet & Clank - Osim što je jako, jako šaren, novi Ratchet & Clank donosi i oružje sa kojim svakog protivnika u igri možete natjerati da zapleše.

South Park: The Fractured but Whole - Cartman i ekipa su ostavili svoje fantasy maštarije po strani i odlučili su se zafrkavati na račun superheroja.

Final Fantasy XV - Iako nismo neki ljubitelji serijala, Final Fantasy XV željno iščekujemo, nadajući se solidnoj road trip igri.

Ni-Oh - Zamislite Dark Souls na Dalekom Istoku sa ninjama i samurajima i dobićete nešto nalik na Ni-Oh.

EVE Valkyrie - EVE nam je oduvijek djelovao zastrašujuće, ali smo i više nego spremni uskočiti u njegov univerzum u ovoj VR svemirskoj pucačini. Igra od koje očekujemo da nam proda skupe VR headsetove.

Quantum Break - Obzirom da je Platinumov Scalebound odgođen za iduću godinu, izgleda da će nam ovaj put Remedy morati odgovoriti na pitanje da li se isplati nabaviti Xbox One.

Eitr - 2D igra inspirisana Dark Soulsom, sa oku ugodnom pixel art grafikom i izdana pod etiketom Devolver Digitala? Sign us up!

Enter the Gungeon - Još jedna igra koju će ove godine izdati Devolver Digital, samo što ćemo u ovoj čistiti brojne tamnice, umjesto metli koristeći još brojnije pištolje i puške.

Abzû - Podvodni Journey. Šta više reći?

Darkest Dungeon - Jeste li se ikada zapitali kako se zapravo osjeća vaša družina koju vodite kroz bezbroj tamnica u prosječnom RPG-u? Da li im je muka od avantura ili ih je strah svih onih skeletona i demona? Ako i niste, zapitaćete se ubrzo.

Shadow Warrior 2 - Koga briga za Doom kada nam ove godine stiže i novi Shadow Warrior. Najveći novitet u odnosu na prethodnika? Kooperativno tamanjenje protivnika katanama i šurikenima!

SUPERHOT - Stilizovana pucačina u kojoj vrijeme teče samo onda kada se vi krećete. I da, to znači da se protivnici - i meci koje vi i oni ispaljujete - kreću samo onda kada i vi.

Tooth and Tail - Od kreatora fantastične šunjalice Monaco nam stiže arkadni RTS koji bi se mogao svidjeti svim igračima koje “ozbiljnije” strategije plaše svojom kompleksnošću.

Alienation - Resogun nam je i dalje jedna od najdražih PS4 igara, a čini se da i od nove igre njegovih kreatora možemo očekivati puno eksplozija i kvalitetnog arkadnog gameplaya.

What Remains of Edith Finch - Volimo čudne igre, a Edith Finch bi vrlo lako mogla biti jedna od najčudnijih ove godine. Gdje još možete zaglaviti sa ajkulom u šumi na vrhu planine?

Below - Još jedna od igara koje smo očekivali u 2015. i kojoj se tokom godine izgubio skoro svaki trag. Ako ništa, ovaj put smo barem malo uvjereniji da ćemo je zaista i zaigrati ove godine.

Rain World - Ukoliko ste ikada poželjeli zaigrati 2D akcionu avanturu u ulozi čudnog, ali simpatičnog stvorenja nazvanog ‘slugcat’, Rain World je igra za vas.

We Happy Few - Distopijski first person survival naslov na opasnim drogama. Šta vam više u životu treba?