Od mog posljednjeg osvrta na Hearthstone je prošlo i previše vremena, tokom kojeg je igra postala bogatija za nekoliko novih ekspanzija, ali i za fantastični Tavern Brawl mod, koji haotičnim gameplayom savršeno opravdava svoje ime. No, ovaj put vas neću gnjaviti sa pričom o njima, već ću baciti pogled na League of Explorers, najnoviju u nizu singleplayer avantura koje je Blizzard odlučio ponuditi Hearthstone zajednici.

Kao i u slučaju Curse of Naxxramasa i Blackrock Mountaina, League of Explorers se sastoji od nekoliko odvojenih “krila”, koje je Blizzard u proteklom periodu objavljivao na sedmičnoj bazi. Naravno, svako od njih je i dalje moguće platiti kako stvarnim novcem, tako i zlatom zarađenim u igri, a u svakom ćete pronaći po nekoliko boss borbi u Normal i Heroic varijantama, kao i par izazova za određene klase.

Nažalost, za razliku od Naxxramasa i Blackrocka, League umjesto pet, donosi tek četiri krila, iako je manji broj bossova ovdje praćen i znatno većim brojem karata - umjesto njih tridesetak, pobjedama u boss borbama i drugim izazovima ćete otključati čak četrdeset i pet novih karata.

Pored toga, u novoj Hearthstone avanturi ćete uživati i u odličnoj atmosferi izgubljenih hramova i potrage za blagom - naime, Blizzard je inspiraciju za League of Explorers potražio u Indiani Jonesu, što ćete primjetiti kako u artworku na novim kartama i pločama, tako i u muzici, ali i boss borbama i, na kraju krajeva, samom gameplayu.

1/1

U svakom od četiri krila avanture ćete pratiti po jednog člana naslovne družine, pomažući im da dođu do misterioznog Staff of Origination artifakta, usput se boreći sa jako zanimljivim bossovima.

Jedan od njih tako predstavlja duha iz lampe, koji će vam u svakom potezu ispunjavati po jednu želju (čitaj: davaće vam vrlo jeftine i zabavne karte dok vas bude napadao), dok ćete u borbi sa drugim naići na Staff of Origination kartu koja onog igrača koji je ima na svojoj strani ploče čini imunim na protivničke napade.

Međutim, najzanimljiviji novi bossovi su sami hramovi koje istražujete, jer ih tokom “borbe” zapravo uopšte ne možete napadati. Umjesto toga, igra će vam dati zadatak da preživite određeni broj poteza, konstantno vas zasipajući sa novim zamkama - nekad ćete npr. morati izabrati između dvije karte od kojih vam jedna nanosi sigurnih 5 štete, a druga ili 10 ili 0 štete; a ponekad ćete na svojoj strani ploče odjednom pronaći kartu sa crtežom ogromne kamene kugle, koja će u svakom potezu uništavati prvu kartu sa svoje lijeve strane.

I što je najbolje od svega, League of Explorers naprosto obiluje takvim i sličnim detaljima koji dobro poznate gameplay mehanike nerijetko izvrću naglavačke, što borbe sa bossovima čini zabavnijim nego ikada prije.

Kada se već dotičem gameplay mehanika, red bi bio spomenuti i potpuno novi keyword koji League of Explorers uvodi u igru - Discover. Naime, prilikom odigravanja karte koja ima Discover funkciju, igra će vam ponuditi da izaberete jednu od tri randomizirane karte (nije bitno da li ih imate u svojoj kolekciji ili trenutnom špilu), koju ćete potom izvući potpuno besplatno.

Uzmite za primjer Jeweled Scarab, 1/1 (2 mana) Beast kartu  i koja vam prilikom odigravanja omogućava da “pronađete” randomiziranu Beast kartu koja košta 3 mane, ili recimo Sir Finley Mrrggltona, 1/3 (1 mana) Murloca koji vam prilikom odigravanja nudi da svoj Hero Power zamijenite sa nekim od tri ponuđena Hero Powera od drugih klasa.

Od drugih novih karata vrijednih pažnje, moram istaći još i Elise Starseeker, 3/5 (4 mana) kartu koja će vam nakon odigravanja u špil ubaciti kartu Map to the Golden Monkey. A nakon što izvučete dotičnu, negdje u špilu će vam se pojaviti i sam Golden Monkey, 6/6 karta koja također košta 4 mane, ali koja prilikom odigravanja mijenja sve druge karte u vašem špilu i ruci sa Legendary minionima.

Yep, zvuči ludo, a još je i odlično povezano sa narativnim elementima cijele avanture, tako da ćete sa novim kartama zaista imati dojam da pronalazite misteriozne i davno izgubljene artifakte, na čemu Blizzardu zaista moram skinuti kapu.

Stoga, ukoliko ste proteklih mjeseci iz nekog razloga odlučili pauzirati sa igranjem Hearthstonea, a ovih dana ste se zapitali koliko je u međuvremenu postao zabavniji i interesantniji, obavezno zaigrajte i League of Explorers - garantujem da se nećete pokajati.

eu.battle.net/hearthstone

PLUS
zabavne borbe sa bossovima, odlične nove mehanike;

MINUS
nešto manji broj bossova nego u prethodnim avanturama;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: collectible card game
Razvojni tim/izdavač: Blizzard
Platforme: PC (testirano), iOS, Android