Novi Battlefront je igra koju krasi čudna dvojnost i u kojoj svaku dobru stvar prati i jedna… ne nužno loša, ali u svakom slučaju manje dobra. I već na prvi pogled će vam biti jasno kako DICE i EA sa njom nisu željeli eksperimentisati niti inovirati, a biće vam očigledni i tragove trke sa rokovima, jer je igra morala izaći prije nego u kina stigne novi Star Wars film. Drugim riječima, smislenom singleplayeru ovdje nema ni traga i ako zanemarimo šačicu neinspirativnih survival misija za 1-2 igrača, sve što vam Battlefront nudi je multiplayer akcija kojoj bi itekako godilo nešto više sadržaja.

Da se razumijemo, nedostatak singleplayera ne smatram nedostatkom (uostalom, kada je DICE posljednji put kreirao dobru singleplayer kampanju?), ali je nemoguće zaigrati novi Battlefront bez da se zapitate “šta bi bilo kad bi bilo” i kada bi dobili singleplayer Star Wars igru sa ovakvim vizualima, zvukom i produkcijom.

Ako ništa, igra nudi čak 10 različitih multiplayer modova, koji variraju od standardnog team deathmatcha, preko svojevrsnog dominationa u kojem su kontrolne tačke zapravo droidi koji šetaju mapom, pa do nešto drugačijih modova kao što su Fighter Squadron, Hero Hunt i Walker Assault. A u njima ćete, respektivno, učestvovati u 10-na-10 dogfighting sukobima X-wingova i Tie Fightera, 7-na-1 mečevima u kojima obični prašinari ganjaju protivničkog heroja, te ogromnim 20-na-20 bitkama u kojima pobunjenici pokušavaju spasiti svoju bazu od nadolazećih vojnika Imperije i njihovih AT-AT Walkera.

Igru je osim iz prvog, moguće igrati i iz trećeg lica, pa ukoliko želite nešto veći FOV - navalite.

I tu dolazim do mapa, kojih u igri ima ukupno 15, iako se iza te cifre krije nekoliko znatno manjih. U biti, Battlefront trenutno broji tek pet planeta, na svakoj od kojih ćete pronaći po jednu veliku mapu koja će ugostiti 20-na-20 modove poput Walker Assaulta, dok ostatak ponude čine manje mape na kojima ćete igrati većinu drugih modova (vrijedi napomenuti kako su neke od njih sastavljene od lokacija sa već spomenutih velikih mapa).

Što se pak tiče njihove kvalitete, DICE je odradio prilično dobar posao - na manjim mapama ćete pronaći taman onoliko puteljaka i uskih prolaza, te otvorenih i zatvorenih lokacija koliko ih je jednom shooteru potrebno kako bi imao raznolike, ali ne i prekomplikovane arene za napucavanje. Sa druge strane, velike mape su zaista ogromne i omogućavaju solidan tok mečeva u Walker Assaultu, iako se ne mogu oteti dojmu da je DICE ovdje možda mogao odraditi i bolji posao, jer nijedna od mapa ne podržava tok mečeva zabavan u onoj mjeri u kojoj je to omogućavao recimo Metro iz Battlefielda 3.

Sa aspekta gameplaya, Battlefront nudi pomalo neobičnu kombinaciju old-school i modernog multiplayer game dizajna. Uzmimo na primjer kretanje, koje je ovdje, za razliku od Titanfalla, Destinyja ili Black Opsa III, izuzetno ograničeno. Naime, sve što možete raditi je trčati i skakati, s tim da ćete nakon nekoliko levela (yep, tu je i sistem prikupljanja XP poena i levelovanja) otključati i jet-pack koji vam omogućava boost jump.

A ukoliko želite koristiti boost jump, moraćete ga opremiti u svoj aktivni loadout, obzirom da je riječ o jednoj od tzv. Star karata, kojih u svom “špilu” možete imati tri - dvije sa specijalnim oružjima ili dodacima poput jet-packa, te jednu sa specijalnim skillom, kakav je recimo brže hlađenje oružja (municija je neograničena, ali vam se oružja zagrijavaju prilikom paljbe).

Tu su onda još i vozila poput AT-ST-ova, X-wingova i Tie Fightera, koja za razliku od Battlefielda neće biti fizički prisutna na mapi, već će se pojaviti tek kada pokupite i aktivirate neki od njihovih pickupova razbacanih po mapi. Isto tako, okolo ćete pronalaziti još i pickupove sa bonusima poput support droida, raketa i artiljerijskih napada - ali i igrivih heroja, koji će biti dostupni tek u nekoliko multiplayer modova. Stoga ćete, ukoliko Battlefront želite zaigrati kao Darth Vader, Leia ili Luke Skywalker, trebati naučiti kada se i na kojim mjestima spawnaju njihovi pickupovi - što bi vas moglo prilično iznervirati, jer se ti pickupovi znaju spawnati na više lokacija istovremeno, dovodeći do situacija u kojima vam nestaju ispred nosa sekundu prije nego ih pokupite, jer ih je malo prije vas pronašao neki drugi igrač na ko zna kojem dijelu mape.

Osim toga, u igri će vas nervirati i njen spawn sistem, koji je blago rečeno haotičan i koji igrače redovno spawna u neposrednoj blizini protivnika. Također, problematičan je i matchmaking, koji u manjim modovima zna započeti mečeve sa timovima od pet igrača protiv timova od tri igrača - a čini mi se da nije sposoban ni da prerasporedi igrače iz jednog tima u drugi kada jedan od njih dominira u nekoliko mečeva zaredom.

1/1

Kada sam već kod zamjerki, moram se dotaći i customizacije likova - shvatam ograničenja uzrokovana izvornim materijalom, koji u ovom slučaju čine isključivo filmovi iz originalne trilogije, ali mi se nimalo ne sviđa to što je igra omogućila promjenu rase kod pobunjenika, odnosno stormtrooperske uniforme tek na najvišim levelima. Tako ćete, dok ne stignete do 40. od maksimalnih 50 nivoa biti osuđeni tek na različite face i frizure kod pobunjenika i… iste te face i frizure kod Stormtroopera, kojima iz nekog razloga možete skinuti kacige i tako zbunjivati saborce (kada ste pobunjenik i kada vam u mraku izleti neko sa ljudskom glavom, naravno da ćete pomisliti da je riječ o drugom pobunjeniku, a ne Stormtrooperu koji vas želi ubiti).

DICE je napravio grešku i na ekranu sa statistikama koji se prikazuje na kraju svakog meča, gdje su u prvi plan stavljeni igrači sa najboljim K/D omjerom, umjesto onih koji su najviše doprinijeli timu izvršavajući ciljeve misije.

A prije nego recenziju privedem kraju, red bi bio dotaći se i samog napucavanja, koje je ovdje oličenje osrednjeg minimalizma - nije loše, ali nije ni posebno dobro, pogotovo kada ga uporedimo sa npr. Destinyjem. U igri ćete na raspolaganju imati tek desetak oružja, od kojih ćete uglavnom ginuti u par sekundi, jer su borbe haotične i protivnici stižu sa svih strana. U prevodu, u borbama će obično pobjeđivati onaj igrač koji prvi vidi protivnika, iako se s(p)retniji borci mogu izmaći u zaklon, sačekati da im se zdravlje regeneriše i onda srediti protivnika.

Međutim, ako ste imalo poput mene i ako nemate manijakalno brze reflekse, u Battlefrontu će vam se često dešavati da prvi vidite protivnika i zapucate na njega, nakon čega će se on okrenuti i sasjeći vas sa par hitaca. A onda ćete obično na ekranu sa statistikama otkriti da je u pitanju neko sa nickom à la CoD_scopez12, što, ako mene pitate, govori dovoljno samo za sebe. I ne sumnjam da bi igra bila puno bolja i zabavnija uz aktivnu koordinaciju sa saborcima, ali je to teško očekivati od jednog casual/mainstream naslova kakav je Battlefront.

Ok, sada kada smo gameplay ostavili iza sebe, vrijeme je da se osvrnemo i na najbolji aspekt igre - njenu audio-vizuelnu prezentaciju. Ekipa iz DICE-a je u novom Battlefrontu uspjela nadmašiti samu sebe i kreirati igru koja izgleda savršeno vjerno originalnoj Star Wars trilogiji i u kojoj je svaki djelić scenografije na svom mjestu, izgledajući upravo onako kako je izgledao u filmovima - od koliba na Tatooineu, preko pobunjeničkih utvrda na Hothu, pa do oružja koja nosite i uniformi Stormtroopera koji vas pokušavaju zaustaviti u namjeri da oborite tog prokletog AT-AT Walkera. A da i ne spominjem druga vozila poput Tie Fightera, Snowspeedera, X-wingova i AT-ST-ova - uostalom, samo pogledajte screenshotove iz naše galerije i sve će vam biti jasno.

I dok sve mape sa vizuelnog aspekta zaslužuju pohvale, one smještene na Endoru su ipak najimpresivnije - nevjerovatno je koliko dobro izgledaju i koliko se lako izgubiti na njima, zbog čega ćete se često uhvatiti kako zvjerate okolo u nevjerici i posmatrate ih kao prave šume iz neke daleke galaksije, a ne kao samo još jedan par multiplayer mapa iz najnovije igre.

Posebne pohvale idu i na račun zvuka, što je bilo i za očekivati obzirom na DICE-ovu ekspertizu u tom polju, koja je ovdje kombinovana sa dobro poznatim i autentičnim Star Wars zvukovima poput blasterske paljbe, svjetlosnih mačeva i zujanja Tie Fightera. Još kada svemu tome dodate kultni soundtrack Johna Williamsa, dobićete spektakularne momente u kojima sa svojom ekipom Stormtroopera krećete u finalni juriš na pobunjeničku bazu na snijegom okovanom Hothu, dok iznad vas jure Snowspeederi i X-wingovi, a iz zvučnika kreće grmiti The Imperial March…

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, bez Star Wars licence, fantastične grafike i vrhunskog zvuka, Battlefront bi vjerovatno bio zaboravljen u kratkom roku, a fanovi multiplayer FPS-ova bi jednostavno nastavili uživati u svojim starim favoritima. No, sa novim Star Wars filmom iza ugla - i zahvaljujući ogromnom trudu uloženom u njegovu prezentaciju - Battlefront je uspio iz ružnog pačeta izrasti u lijepog, ali i dalje ni po čemu posebnog labuda smotanog padawana izrasti u sasvim solidnog, ali ni po čemu posebnog Jedija.

http://starwars.ea.com/starwars/battlefront

PLUS
fantastična grafika, odličan zvuk, Star Wars atmosfera, solidne mape, gomila modova;

MINUS
napucavanje nije ništa posebno, spawn sistem, matchmaking, bilo bi lijepo vidjeti nešto više mapa (koje nisu plaćeni DLC);

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS/TPS
Razvojni tim: DICE
Izdavač: EA
Platforme: PC, PlayStation 4 (testirano), Xbox One