Lovci opijeni krvlju, dobro poznati tornjevi i katedrale Yharnama razbacani okolo i zatrpani čudnim muljem, Mjesec kojeg izjeda ko zna kakva mračna sila i nikad opasnije zvijeri koje tumaraju okolo samo su dio dobrodošlice u Hunter’s Nightmare, novu noćnu moru u koju ćete utonuti u prvoj i posljednjoj ekspanziji za fantastični Bloodborne.

The Old Hunters će vas pri tome podsjetiti na sve ono što ste voljeli i u originalnoj igri, od nevjerovatne atmosfere koja maestralno kombinuje gotički i kosmički horor, preko genijalnog gameplaya i level dizajna, pa do tiho ispričane priče i bossova od kojih vam se ledi krv u žilama.

I da, ako ste slučajno pomislili da vas ovaj put očekuje relativno lagana šetnja do kraja igre i da ste vidjeli sav izazov koji Bloodborne može ponuditi… razmislite još jednom.

Naime, iako je The Old Hunters moguće otključati na samom početku Bloodbornea - dovoljno je da pobijedite par bossova i potom pokupite svoju “pozivnicu” u Hunter’s Nightmare - nemojte dozvoliti da vas to zavara, jer je ovdje riječ o ekspanziji namijenjenoj iskusnim igračima i likovima znatno višeg nivoa. I što je najbolje od svega, ni njima neće biti lako - prvi protivnici koje ćete sresti u ekspanziji su poludjeli lovci koji više ne razlikuju ljude od zvijeri i koji pri tome, baš kao i vi, koriste kombinaciju trick i vatrenih oružja. I uz to se, za razliku od lovaca koje smo sretali u Bloodborneu, respawnaju, što ih čini još opasnijim i još strašnijim.

No, ubrzo ćete otkriti da njihov vječni lov na zvijeri možete iskoristiti kako bi se kraj njih provukli neopaženo, ostavljajući ih da se međusobno tamane sa zvijerima dok vi situaciju posmatrate iz daljine. Ili se možete napraviti pametni i uletjeti u borbu kao treći igrač, nadajući se da ćete ih uhvatiti nespremne… iako ste savršeno svjesni da ste tu jedino vi nespremni.

A onda ćete stići do prvog bossa, koji bi mogao ugodno iznenaditi i najveće ljubitelje From Softwarea i njihovih igara - ne samo da je bitan i zanimljiv sa aspekta priče, već je i jedan od najtežih bossova koje sam imao priliku sresti u Bloodborneu, ali i Souls igrama općenito. Istina, neki igrači će možda imati prigovore na račun njegovog ogromnog healtha i prejakih napada, ali kada pohvatate koje sve poteze koristi (što će isprva biti teško zbog njegovog deformisanog izgleda), shvatit ćete da ga je moguće savladati uz standardnu dozu strpljenja, upornosti i vještine. A ukoliko i dalje budete imali problema, tu su sada i potpuno novi Old Hunters NPC-ovi koje na određenim lokacijama možete pozvati u pomoć i koji će se boriti uz vas dok ne zaginete vi, oni ili idući boss.

(Moram priznati kako sam se prvog bossa toliko prepao, da sam u pomoć pozvao jednog od Old Huntersa, sa kojim sam potom sredio možda i najopasnijeg protivnika iz početnog područja, a onda i samog bossa. No, isto tako vrijedi istaći kako ni uz njegovu pomoć nisam uspio srediti bossa iz prvog, a bogme ni iz idućih nekoliko pokušaja.)

1/1

I nije samo prvi boss u ekspanziji strašan i fantastičan - takav je i svaki idući. I svaki od njih će vas oduševiti na svoj način, a obzirom da bi zaista bilo šteta spoilati bilo koji detalj o njima, prepustiću vam da sami otkrijete njihove narativne i stilske čari, ali i trikove sa kojima će vas iznenaditi u borbi.

Naravno, bossovi nisu jedine prepreke koje će se naći na vašem putu - biće tu i nekih novih, ali i nekih starih protivnika (koji su naučili par novih poteza), kao i potpuno novih zamki koje samo čekaju da postanete brzopleti.

Pored novih oružja, The Old Hunters donosi i nekoliko novih setova armora, koji i ovaj put izgledaju fantastično, bilo da je riječ o elegantnom “Made in Cainhurst” ruhu za uglađene lovce, bilo da je u pitanju uber-cool armor koji ne bi smio biti takav, obzirom da je sačinjen od gomile poderanih krpa.

A dok ćete zamke zaobilaziti i deaktivirati pažljivim kretanjem, protivnika ćete se rješavati sa desetak novih oružja, koja bi trebala usrećiti sve one koji su Bloodborneu zamjerali manjak istih u odnosu na Souls igre.

Moji favoriti među novitetima u arsenalu su svakako Holy Moonlight Sword, predivan mač nalik na nezaboravni Ludwig’s Holy Blade iz originala, koji prilikom transformacije postaje arcane greatsword, kao i Whirligig Saw, buzdovan koji se nakon transformacije pretvara u nešto što je najlakše opisati kao rezač pizze sa dvije ogromne rotirajuće cirkularne pile, a koji uz visok strength nanosi ogromnu štetu.

Također fascinira i to kako je From Software uspio većinu novih oružja učiniti naizgled grubim i jednostavnim alatima, što se savršeno uklapa u priču o starim lovcima koji su se među prvima našli oči u oči sa zvijerima, nakon čega su poludjeli i završili u Hunter’s Nightmareu.

Kada već spominjem Hunter’s Nightmare, ne mogu a da ne pohvalim odlična nova područja koja donosi The Old Hunters, zbog čijeg izgleda će vam odmah biti jasno zašto cijelo mjesto zovu noćnom morom - Yharnam je ovdje u neobičnom rasulu, sa katedralama i tornjevima nakrivljenim pod čudnim uglovima, dok su ulice, ali i cijele građevine zatrpane muljem iz kojeg vire užasavajuće statue i rascijepljeni nadgrobni spomenici prepuni žila, zbog kojih imate dojam da su nekada bili živi. A da i ne spominjem nikad zlokobniji Mjesec ili recimo fantastičnu arenu u kojoj ćete se boriti sa prvim bossom, a koja je prepuna leševa i potopljena sa nekoliko centimetara krvi, zbog čega će vas svaki njegov napad zapljuskivati sa litrima i litrima crvene tekućine.

Fascinantno je kako je From Software uspio transformisati dobro poznate lokacije iz Yharnama, te ih umjesto u vječitu noć, ogrnuti u dan - i uprkos tome ih učiniti zastrašujućim.

Osim što izgledaju fantastično, nova područja krasi i vrhunski level dizajn na kakav smo navikli u igrama From Softwarea, pa ćete tako redovno otvarati nove kratice i uživati u područjima koja se isprepliću na genijalne načine - izazovne sekcije će se uvrtati i izvrtati dok ne završe kraticom do već viđenog mjesta i fenjera kraj kojeg se respawnate, a svako malo će se granati ka novim lokacijama, od kojih su neke opcionalne, a neke neophodne za dalji napredak.

I svaka od tih lokacija će odisati nevjerovatnom atmosferom, bilo da je inspirisana gotičkim, bilo kosmičkim hororom, a neke od njih ćete, kada vidite koji vas protivnici tamo čekaju, jednostavno htjeti zaobići u što širem luku. I to vrišteći cijelim putem.

Atmosferi dodatno doprinosi i priča koju The Old Hunters priča na dobro poznati način - kroz environmental storytelling, kratke opise predmeta i rijetke monologe NPC-ova koje srećete po svijetu - ali i maestralna muzika, koja boss borbe čini većim od života (biće vam jasno na šta mislim čim sretnete prvog bossa).

Bloodborne je od svojih samih početaka bio poseban naslov, koji je još jednom dokazao kako su Hidetaka Miyazaki i njegov tim iz From Softwarea vizionari kakvi se danas rijetko sreću u svijetu igara. A sada je The Old Hunters ionako fantastičnu igru učinio još većom, misterioznijom, strašnijom i boljom nego ikada prije. Stoga ne gubite više ni trenutka - ukoliko volite kvalitetan izazov, mračnu atmosferu, horore i priče čije odgonetanje će ih učiniti još boljim i zanimljivijim, obavezno zaigrajte i Bloodborne i The Old Hunters. I uživajte u istinskom remek-djelu kakvo donedavno niste mogli ni sanjati.

https://www.playstation.com/en-gb/games/bloodborne-ps4/bloodborne-the-old-hunters/

PLUS
atmosfera, priča, stil, muzika, level dizajn, izazov, nova oružja, protivnici, bossovi i područja;

MINUS
ništa vrijedno spomena;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim: From Software
Izdavač: SCE Japan Studio
Platforme: PlayStation 4