Jeste li čuli za igru Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars? Nisam ni ja, sve do prije nekoliko dana, kada je razvojni tim Psyonix izbacio njen nastavak nazvan jednostavno - Rocket League.

I baš poput SARPBC-a, Rocket League je igra kakva se ne viđa svaki dan - naime, riječ je o fudbalksim arkadama u kojima najvažniju sporednu stvar na svijetu umjesto sa ljudima, igrate sa automobilima. Da, dobro ste pročitali - u Rocket Leagueu ćete zaigrati fudbal sa automobilima.

Na prvu loptu (ahem), čovjek bi mogao pomisliti da tu i nema neke posebne filozofije - zamijeni standardne fudbalere sa automobilima, izbaci sva ona dosadna pravila koja se ne tiču prelaska lopte preko gol-linije i voila - eto ti zabavnije verzije fudbala. No, Rocket League krasi nešto profinjeniji dizajn - obzirom da bi mečevi u kojima bi se na stadionu ganjala dvadeset i dva automobila bili... blago rečeno haotični, Psyonix je odlučio ograničiti timove na maksimalno četiri igrača.

Jedan od najvažnijih poteza u igri je dodge, koji ćete aktivirati kada dva puta brzo pritisnete tipku za skok dok lijevi analog držite u smjeru u kojem želite napraviti “salto”, a koji je idealan za šuteve, otimanje lopte protivnicima, ali i njeno izbacivanje iz vlastitog kaznenog prostora.

Pri tome su mečevi sa timovima od jednog do tri automobila najoptimalniji, dok su oni u kojima se ganjaju po četiri igrača, iako ništa manje zabavni, u igri opravdano obilježeni oznakom Chaos.

Još jedno od pametnih dizajnerskih rješenja je i vozni model - automobili u Rocket Leagueu su prilično responzivni i vozićete ih kao u kakvoj arkadi, s tim da ovdje pored boosta na raspolaganju imate i (duple) skokove, kao i mogućnost kratkog letenja. Zapravo, da budem precizniji, mogućnost lebdenja nalik na korištenje jet-packa, koje aktivirate korištenjem već spomenutog boosta jednom kada ste već u zraku.

Kada ste pak na tlu, boost će vam služiti za “sprint” do lopte ili zalijetanje prilikom šuta, a punićete ga prikupljanjem goriva koje se svako malo spawna na određenim lokacijama na stadionu.

1/1

I to je više-manje to što se tiče gameplay mehanika, čije razumijevanje će vam biti sasvim dovoljno za uživanje u Rocket Leagueu.

Usput, ovdje kažem razumijevanje umjesto savladavanje iz jednog jednostavnog razloga - letenje je prilično komplikovano, ali ne i neophodno, tako da ćete vrlo lako biti efikasan član tima čak i ukoliko ne znate letjeti (niti se vozati po zidovima oko stadiona) - tj. sve dok znate osnovne pokrete i dok se ne zalijećete na loptu kao muha bez glave.

Osim što ih možete prilagoditi vlastitom ukusu mijenjanjem karoserije i felgi, svoje automobile možete ukrašavati različitim naljepnicama i kapama (ne šalim se - tu su, između ostalog, vještičji šeširi, vikinški šljemovi sa rogovima i meksički sombrero), ali i sa kojekakvim antenama i zastavicama. I da, vjerovali ili ne, tu je čak i zastava Bosne i Hercegovine!

Naime, iako bi vam prvi instinkt mogao biti da se jednostavno zaletite ka lopti kako bi je šutnuli prije protivnika, ne treba zaboraviti da je Rocket League baziran na fudbalu, tako da je određena doza taktiziranja i razmišljanja i više nego dobrodošla. Dok se par vaših saigrača tako nateže sa kompletnim protivničkim timom ispred njihovog gola, vama bi možda bilo pametnije da se držite po strani, prikupljate gorivo za boost i pazite na vlastiti gol. Naravno, istovremeno ćete vrebati i priliku za šut kojeg bi se postidio i vaš najdraži fudbaler... u vašem najdražem automobilu.

Od igrivih modova, tu su offline sezona i nekoliko korisnih tutoriala, kao i online multiplayer, koji je svakako najzabavniji element igre u kojem vam protivnika neće ponestati u skorije vrijeme, obzirom da je tu podrška za dedicated servere i krosplatformski multiplayer za igrače PS4 i PC verzije igre.

A ukoliko vam ni to nije dovoljno, tu je još i split screen podrška za do četiri igrača, tako da Rocket League slobodno možete smatrati novom ultimativnom party igrom koju ćete pokrenuti na PlayStationu 4 svaki put kada se društvo okupi kod vas.

Ok, kažete da ste ukapirali sve te gameplay detalje, ali vas zanima na šta Rocket League zapravo liči na terenu? A odgovor je - na fudbal sa automobilima, d’oh!

Drugim riječima, igra izgleda ludo i nerijetko haotično, sa šarenim automobilima koji jure na sve strane, pokušavajući se dočepati lopte i ubaciti je u gol, prilikom čega će ista eksplodirati, nakon čega će udarni talas od eksplozije sve obližnje igrače odbaciti ka centru...

Potom će uslijediti i standardni usporeni snimak gola, čisto da svi vide vaše majstorije ili da još malo mrzite protivnika koji vam je zabio gol u zadnjim sekundama igre, a onda i nova luda utrka za loptom, ne samo nabijena adrenalinom, već i puno zabavnija od prave najvažnije sporedne stvari na svijetu.

http://rocketleague.psyonix.com/

PLUS
zabavnija verzija fudbala... sa automobilima;

MINUS
hm, ne mogu se sjetiti ničega;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: fudbalska arkada
Razvojni tim/izdavač: Psyonix
Platforme: PlayStation 4 (testirano), PC