Blizzard did it again. Nakon što su osvježili i popularizirali MMORPG žanr sa World of Warcraftom, a nekih desetak godina kasnije i collectible card igre sa fantastičnim Hearthstoneom, iz Blizzarda su svoju magiju sada odlučili primijeniti i na žanr za čiji je nastanak zaslužna upravo jedna od njihovih igara.

Naravno, govorim o Warcraftu 3, čija je mod scena izrodila originalnu Dotu, iz koje su pak nastali League of Legends i bezbroj drugih tzv. MOBA igara. U međuvremenu je svoj dio kolača ugrabio i veliki Valve - i to ni manje ni više nego sa Dotom 2 - da bi nakon bezbroj najava i odgoda konačno došlo vrijeme da i Blizzard lansira vlastitu viziju jednog od najpopularnijih gaming žanrova današnjice.

Heroes of the Storm se kuhao još od 2010. godine, kada je bio najavljen kao StarCraft 2 mod pod imenom Blizzard DOTA, da bi 2012. bio preimenovan u Blizzard All-Stars. Svoje finalno ime Heroesi su dobili na jesen 2013. godine, a nakon više od godinu dana provedenih u zatvorenim i otvorenim alphama i betama, svjetlo dana su konačno ugledali početkom juna 2015.

I ne samo da su je lansirali, već su je i klasifikovali kao “hero brawler”, a ne kao “Multiplayer Online Battle Arena”, jer pobogu - čija je uopšte ideja bila nazvati kompletan žanr imenom koje se može primijeniti na bezbroj multiplayer igara svih vrsta i oblika?

Anyways, osim što je svoje novo čedo klasifikovao kako treba, Blizzard je od njega napravio i najzabavniju igru u žanru, koja je privukla i one koji su od LoL-a odustali nakon nekoliko partija, a Dotu 2 izbrisali nakon par minuta prvog meča (ahem, zašto svi gledaju u mene?), ali i igrače koji su u Doti 2 proveli na hiljade sati (provjereno).

Iako su Heroesi u nekoliko bitnih aspekata znatno drugačija zvjerka u odnosu na Dotu 2 i League of Legends, sa njima dijele neke od osnovnih karakteristika.

Za početak, vrijedi napomenuti kako su osnove igre i više nego slične Doti - i ovdje će se sukobiti dva tima od po pet heroja, koji trebaju uništiti protivničku bazu, te usput sravniti sa zemljom odbrambene tornjeve i grupe protivničkih NPC-ova. Mape su pri tome podijeljene na nekoliko traka (iliti laneova), a sa svojim saborcima se povremeno možete sakrivati u žbunju kako bi napravili zasjedu usamljenim protivničkim herojima ili se pokušali neprimjetno teleportovati nazad u bazu. I tu sličnosti prestaju, a Heroesi postaju znatno pristupačniji i zabavniji.

Ako ste ikada igrali neku od Blizzardovih igara, heroji iz Heroesa će vam biti dobro poznati. Tu su, između ostalih, Diablo, Azmodan i nekoliko igrivih klasa iz Diabla, Raynor, Kerrigan i Tassadar iz StarCrafta, Illidan, Malfurion i Thrall iz Warcrafta, ali i stari dobri Lost Vikingsi iz… pa, Lost Vikingsa. I svi oni mogu zaplesati na standardnu /dance komandu.

Za razliku od Dote, ovdje će se svih pet heroja u jednom timu levelovati zajedno, tako da se nikad nećete naći u situaciji da zaostajete za drugim članovima svoje ekipe - od vašeg usamljenog tamanjenja protivničkih miniona u gornjem laneu će tako profitirati i ostala četiri saborca koji se u drugim laneovima mlate sa protivničkim herojima, baš kao što ćete i vi profitirati od njihovih iskustvenih poena.

Pored toga, možete zaboraviti i na kupovinu dodatne opreme za svoje likove, jer iste u Heroesima nema - umjesto toga, osnovni fokus gameplaya je na glavnim skillovima vašeg heroja, koje aktivirate standardnom kombinacijom Q, W, E i R tipki. Također, heroji ovdje imaju i vlastitu postavu sekundarnih skillova, koje otključavate nakon svakog trećeg levela i potom birate jedan od četiri ponuđena, tako da ih u svakom meču možete prilagoditi svom stilu igre i trenutnim potrebama svog tima.

1/1

Spomenuti skillovi su najčešće pasivni i uglavnom se svode na povećan healing, veći damage određenih glavnih skillova ili povećanu otpornost vašeg heroja na protivničke napade, iako nekada mogu biti i aktivni i od pomoći cijelom timu, poput mini-totema koji liječe sve prijateljske heroje u svom radijusu.

Još jedna od većih razlika u odnosu na druge igre u žanru su i arene u kojima se borite - Heroesi umjesto jedne, nude nekoliko različitih mapa, od kojih svaka ima posebne ciljeve i bonuse koji vam mogu pomoći u borbi protiv suparničkog tima.

Kao što se moglo i očekivati, kompletna igra odiše Blizzardovom vrhunskom produkcijom - mape izgledaju fantastično i prepune su sitnih detalja koje im udišu život, dok je jedan pogled na neke od starih heroja i više nego dovoljan da se zapitate kojeg vraga Blizzard čeka sa najavom i lansiranjem novog Warcraft RTS-a.

Na jednoj tako trebate prikupljati zlatnike sa kojima možete potplatiti gusarskog kapetana da sa svog broda bombarduje protivničku bazu, dok ćete na drugoj prikupljati cvijeće sa kojim otključavate ogromnu biljku koju možete kontrolisati i sa njom mlatiti protivnike i puno efikasnije nego inače rušiti njihove tornjeve.

Zahvaljujući tome, ali i grupama plaćenika koje možete regrutovati na određenim tačkama na mapi, mečevi nikada ne postaju dosadni, čak ni ukoliko ne prilazite protivničkoj bazi, jer je ovdje nerijetko možete uništiti i bez da uopšte kročite u nju.

I da, super stvar je i to što mečevi u Heroesima traju znatno kraće nego u Doti i LoL-u - za jedan će vam u prosjeku trebati 15-ak do 20 minuta, dok će najduži potrajati maksimalno pola sata.

Međutim, jedna stvar u Heroesima mi se svidjela znatno manje nego u Doti 2 - njihov free to play model. Naime, umjesto da nam ponudi sve heroje besplatno, a naplaćuje kozmetičke dodatke za njih, kao što to radi Valve, Blizzard je ovdje usvojio model sličan onom iz LoL-a. Drugim riječima, igru možete igrati potpuno besplatno, ali ćete u svakom trenutku na raspolaganju imati tek 7 različitih heroja.

Besplatni heroji se mijenjaju na sedmičnoj bazi, dok za one koje želite imati za stalno morate izdvojiti određene sume novca - najjeftiniji koštaju oko 3-4 eura, dok noviji i skuplji heroji koštaju po 10 eura. Ako ništa, sve heroje je moguće kupiti i za in-game novac (cijene se kreću od 2.000 do 10.000 golda, s tim da najnoviji po izlasku koštaju 15.000 golda), koji zarađujete i pobjedama (30 golda) i porazima (20 golda), ali i obavljanjem dnevnih questova (koji donose od 200 do 800 golda).

Kompletan proces zarađivanja golda mi je u početku djelovao kao prilično spor, ali sam nakon nekoliko sedmica usputnog igranja shvatio da i nije toliko strašan - besplatne heroje možete isprobati u standardnim mečevima, pa ih onda kupiti za već zarađene zlatnike, a dodatni gold (u stotinama, a nekada i hiljadama) je moguće zaraditi levelovanjem svog profila i pojedinačnih heroja, a odnedavno i ubijanjem Treasure Goblina na dnevnoj bazi. Još samo kada bi Blizzard uveo i opciju zamjene jednog questa dnevno za neki drugi, kao što je to moguće u Hearthstoneu...

***

Kada se sve sabere i oduzme, Heroes of the Storm se pokazao kao još jedna vrhunska igra iz Blizzardove kuhinje. Bilo da se ne odvajate od Dote 2 i League of Legendsa, bilo da ih nikada niste ni voljeli, u Heroesima bi mogli itekako uživati - pogotovo ako ste ljubitelj Blizzardovih igara i njihovih likova.

I šta reći na kraju osim: vidimo se na Battle.netu!

http://eu.battle.net/heroes/en/

PLUS
izbor heroja, zanimljive mape, vrhunski gameplay, muzika, zvuk i vizuali;

MINUS
free to play model i cijene heroja;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: hero brawler
Razvojni tim/izdavač: Blizzard
Platforme: PC