Jeste li ikada poželjeli biti Batman? Lebdjeti iznad Gothama i iz tame vrebati sve one kriminalce i super-zlikovce? Provozati Batmobile? Udružiti se Robinom, Nightwingom ili sa Catwoman? E pa Božić je ove godine uranio, što bi rekli Englezi, jer je Rocksteady prije nekoliko dana izbacio finalno poglavlje svoje fantastične Arkham trilogije, u kojem ćete moći sve to i gdje ćete zaista biti Batman.

Kao i u prošlim nastavcima, radnja Arkham Knighta se odvija u jednoj noći - i to Noći vještica koja se ovaj put za Gotham pokazala kao najkobnija do sada. Naime, Scarecrow se vratio u grad i sa sobom je doveo novog i do sada neviđenog super-zlikovca - naslovnog Arkham Knighta, zajedno sa njegovom kompletnom armijom (i to armijom u doslovnom smislu, sve sa tenkovima i dronovima). Naravno, kao što ste mogli i pretpostaviti, Arkham Knight je iz nekog razloga bijesan na Batmana i želi ga vidjeti mrtvog, tako da je na vama da otkrijete ko se krije iza njegove maske i spasite Gotham od nove kriminalne pošasti.

No, iako je spotlight na Arkham Knightu i njegovom misterioznom identitetu, sa uma ne treba smetnuti ni Scarecrowa, koji će se i ovaj put poigrati sa Batmanovim strahovima - i to na maestralan način, koji bi sudeći po prvih nekoliko sati igre vrlo lako mogao nadmašiti odlične Scarecrow sekvence iz Arkham Asyluma.

Što se pak tiče gameplaya, Arkham Knight se drži već dokazane Arkham formule i predstavlja evoluciju ideja iz Arkham Cityja. Drugim riječima, igra vam ponovo nudi open-world igralište u kojem možete proživjeti skoro sve svoje Batman fantazije - malo ćete se šunjati, malo mlatiti sa protivnicima i puno lebdjeti iznad grada, vrebajući kriminalce sa obližnjih krovova.

1/1

Sam Gotham izgleda ljepše nego ikada - potopljena i oronula naselja iz Arkham Cityja su sada stvar prošlosti, tako da konačno možete uživati u razgledanju predivne gothamske arhitekture i raznolikih gradskih četvrti. I to uprkos konstantnom prolomu oblaka i neumornoj grmljavini, koji kompletnoj atmosferi igre daju poseban štih.

Naravno, tu je i nekoliko dobrodošlih noviteta, sa kojima je Rocksteady osvježio ionako odličan Arkham gameplay. Protivnici su tako naučili nekoliko novih poteza, kako u borbi (sada će se npr. zalijetati na vas i obarati vas na zemlju), tako i u stealth segmentima igre (između ostalog, ubacivaće kojekakve bombe u ventilaciju kroz koju se šunjate). Sa druge strane, Batman dobio novo odijelo koje mu omogućava da se nakon efikasnog šunjanja bez puno muke riješi manjih grupa protivnika, dok će u (čestim) sukobima sa velikim grupama kriminalaca morati upotrijebiti i neke nove poteze i gadgete.

‘Be the Batman’ ovdje nije samo marketinški slogan - u Arkham Knightu ćete se zaista osjećati kao Vitez Tame dok budete lebdjeli između nebodera i iznad neonom osvjetljenih ulica Gothama.

Međutim, najveći novitet u igri je svakako Batmobile, koji je očigledno inspirisan Tumblerom iz Nolanove Dark Knight trilogije. Naime, Batmobile je ovdje samo brz i izdržljiv, već se na pritisak tipke transformiše u tenk(!), sa kojim ćete se nerijetko morati boriti sa dronovima i tenkovima koje na vas šalje Arkham Knight.

Batmobile će od fanova Arkhama tražiti kraći period navikavanja i, sudeći po komentarima na webu, neće se svidjeti svima. Ali, jednom kada savladate njegove kontrole i unaprijedite ga sa par nadogradnji, postaje nezaustavljiva neman od koje kriminalci u Gothamu doslovno bježe glavom bez obzira. I ne samo to - Batmobil možete iskoristiti i kao “partnera” u borbi sa protivnicima za badass takedown poteze, a iz njega se u sekundi možete lansirati visoko u zrak kako bi nastavili lebdjeti iznad ulica grada.

I što je najbolje od svega, u ovom tekstu sam tek zagrebao po površini Arkham Knighta, tako da ćete za više detalja ipak morati pričekati recenziju. No, mogu vam reći da se prilično radujem svom povratku u Gotham, jer sudeći po do sada viđenom, čeka me još dosta preokreta u priči, vraški zabavan gameplay i potencijalno najbolja Batman igra ikada.

https://www.batmanarkhamknight.com/

PLUS
u Arkham Knightu se zaista osjećate kao Batman;

MINUS
za sada ništa posebno;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: Batman
Razvojni tim: Rocksteady Studios
Izdavač: Warner Bros. Interactive Entertainment
Platforme: PlayStation 4 (testirano), PC, Xbox One