Vrijeme lijepo, zalazak sunca. Ja umjesto da ispijam čaj na nekoj terasi negdje pored raspaljenog roštilja gmižem kroz prašumu na ostrvu 3000 kilometara od najbližeg WC-a. "Gle" – pomislih, gledajući u otisak stopala veličine gumenog bazena – "Parasaurolophus je prošao ovuda. Biće mesa za čitavu familiju". Tada iza sebe začuh urlik nekog, po svemu sudeći izuzetno gladnog stvora. Okrećem se taman na vrijeme da vidim velike razjapljene ralje koje se približavaju mojoj glavi. Gejm over.

Dakle, Dinosaur Hunter Reborn je PC port PS3 prerade Carnivoresa 2. Ako niste nikada igrali neki od prvih par dijelova ovog serijala, koji je svoj bogati život započeo još 1998. godine, da vam kažem nešto – rijetko koja je horor igra napetija od ove simulacije lova na najveće mesoždere poznate čovjeku. Jedna od prvih igara koju sam ikada zaigrao bio je demo prvog Carnivoresa, tako da sam se oduševio postojanjem ove (relativno) moderne prerade, sa grafikom koja ne izgleda kao da je neko povratio po ekranu.

Igra počinje nježno: lovom na goleme biljojede koji vam neće naštetiti osim ako im se, je li, nađete na putu, pa vas pregaze. Na raspolaganju imate nekoliko ostrva u različitim varijacijama, od lova popodne, preko sumraka, pa do lova u magli, koje otključavate poenima zarađenim od ulovljene živine. Umjesto ovih predefinisanih vremenskih prilika, više bih volio vidjeti nasumično generisano doba dana i vremenske prilike, uz real-time proticanje vremena i mogućnost pravljenja kampova navečer. Ali, šta se može – i ovako je gameplay dovoljno nepredvidljiv, pa to nije veliki problem.

Pravo veselje počinje na trećoj otključanoj mapi, kada dobijate priliku da zarađenim poenima otkupite licencu za lov na Ceratosaurusa, krajnje nezgodnu i vrlo agresivnu zvijer koja će vas slistiti u tren oka ako vas nanjuši ili ugleda. Kako biste izbjegli ove beštije, ali se i uspješno prišunjali bezopasnim dinosaurusima, potrebno je da stalno pratite pravac puhanja vjetra i pazite da vam gamad ne nanjuši znoj pod pazusima.

Đubre također često ima i društvo – kada i uspijete jednog oboriti preciznim hicem u oko ili u srce, sve su šanse da će njegov jaran svratiti da pronjuška mjesto s kojeg se čula halabuka. I sve to prije nego što se uopšte susretnete sa legendarnim Tyrannosaurus rexom! Igra vam nudi mogućnost kupovine tihih čizama, kamuflaže, backup oružja i druge napredne opreme koja će vas učiniti opasnijim lovcem. Međutim, budući da dotična košta mnogo poena, ima da vam se živci dobro istanje prije nego što od sebe napravite dinosaurus-terminatora.

1/1

Svaki tip dinosaurusa ima za sebe specifičan stil vještačke inteligencije koji određuje da li će i koliko dugo zvijer bježati ukoliko vas čuje, vidi, namiriše ili čuje vaš pucanj. Stvar komplikuje i mogućnost pojavljivanja mutiranih dinosaurusa, koji znaju biti agresivniji i nepredvidljiviji nego inače, pa se možete radovati biljojedima koji fatalistički jure prema vama da vas pretvore u ajvar.

Osim početne puške, čiji pucanj se toliko čuje da ćete proklinjati onoga ko ju je dizajnirao, upornim igranjem možete doći u priliku da kupite tihi samostrijel i ultra-moćni snajper. Ukoliko se želite specijalizovati u korištenju jednog tipa oružja, nema frke: na raspolaganju imate nadogradnje poput većeg dometa, redenika, razornijeg projektila, itd.

U svakom slučaju, iako se ne radi o nekoj ultra-realističnoj simulaciji lova, Dinosaur Hunter Reborn pršti od dobre atmosfere. Praćenje tragova i šunjanje po grmlju na velikim ostrvima solidna je zabava sama po sebi, ako želite naprosto uživati u pogledu na šumu, oblake i more dok pterodaktili lete nebom. Sam lov je izuzetno uzbudljivo iskustvo, jer ako previše odgodite evakuaciju sa ostrva, postoji opasnost da poginete i izgubite poene i trofeje skupljene tokom misije.

Jedini veći minus Dinosaur Hunter Reborna je to što ne bi škodilo da ima više sadržaja – više oružja, više ostrva i više dinosaurusa. Ali, čak je i ovako, uz umjereno doziranje, moguće iz njega izvući nekih 7-10 dana zabave. Vrijedi.

http://carnivoresreborn.com/

Ocjena: 4

Cijena: 15 eura

PLUS
Gameplay, adrenalin, dizajn i ponašanje dinosaurusa

MINUS
Nešto mutnije teksture, ne bi škodilo da ima više ostrva, dinosaurusa i oružja

SPECIFIKACIJE:
Žanr: simulacija lova
Razvojni tim/izdavač: Digital Dreams / Digital Dreams
Minimalno: Core 2 Duo na 2.3GHz ili Athlon 6000+, 4GB RAM-a, GeForce GTX 260, Windows 7
Igrano na: Athlon64 X2 5600+, 4GB RAM, Radeon HD 7790