Prva E3 konferencija posvećena isključivo PC platformi i PC igračima predstavljala je blago razočarenje u usporedbi sa konciznim i fluidnim korporativnim konferencijama poput one Square Enixa. Ipak, dobili smo kratke demonstracije Dawn enginea i dodatni gameplay video iz novog Deus Exa, AMD-ov Project Quantum, nastavak Euro Truck Simulatora po imenu – American Truck Simulator i mnogo intervjua sa developerima u kojima su oni govorili o Early Accessu, boljkama i prednostima razvoja igara za računare.

Konferencija je otvorena gameplay trailerom atmosferičnog kooperativnog multiplayer zombi FPS-a, Killing Floora 2, koji se od aprila nalazi u Early Accessu:


Međutim, razvojni tim Killing Floora 2, Tripwire Interactive, ekskluzivno je na ovoj konferenciji otkrio i svoj novi naslov na kojem je tajno radio – Rising Storm 2: Vietnam. Radi se o nasljedniku samostalne ekspanzije za Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, ali detalja i detaljnog prikaza, osim šturog trailera, za sada nema.

E, nakon toga, uživancija! Dizajneri Deus Ex: Mankind Divideda su demonstrirali tehnološki demo Dawn enginea na kojem se on pravi. Igra će zahvaljujući ovom engineu imati znatno veći broj objekata i poligona po sceni u odnosu na prošli dio. Dawn engine također podržava napredne i fotorealistične shadere, refleksije, globalno osvjetljenje i upečatljivo volumetrijsko osvjetljenje, mada bih volio vidjeti malo umjereniju upotrebu colour gradinga (ali, to će ionako popraviti moderi).

Osim enginea, prikazan je i novi gameplay video, koji umjesto akcije u zvaničnom gameplay traileru demonstrira šunjanje i onesposobljavanje protivnika s leđa, kao i nešto malo borbe koja se ne razlikuje mnogo od one u Human Revolutionu. Pogledajte oba demoa ispod: 


 


Ljubitelji tučnjave mogu se radovati Killer Instinctu na PC-u, budući da je Microsoft potvrdio izlazak igre za Windows 10. Nažalost, drugih detalja za sada nema. Još jedan Xbox One naslov potvrđen na E3-u, Ultimate Edition prerada Gears of Wara, ugledat će svjetlo dana na Windowsu 10. Gears of War je svojevremeno ponudio revolucionarnu TPS akciju koju su mnogi drugi dizajneri kopirali, da ne govorimo o relativno kvalitetnom dizajnu i grafici tada vrlo svježeg Unreal Enginea 3.

1/1

Euro Truck Simulator je poprilično popularna igra, što Amerikance i njihove medije izgleda beskrajno zbunjuje. Upravo zbog toga je razvojni tim serijala, SCS Software, najavio nastavak nazvan American Truck Simulator. Sada će i igrači sa Zapada moći otkriti čari danonoćnog prevoženja tereta u ogromnim mrcinama od kamiona kojima je izuzetno komplikovano upravljati:


Yaaay.

Prerenderisanim trailerom najavljena je ekspanzija za Pillars of Eternity, The White March Part 1 – dotična donosi nove suborce, magije, oružje i sposobnosti, prošireno leveliranje i nadajmo se, mnogo sati novog gameplaya (uprkos onom "Part 1").

U nastavku, očigledno zbunjeni direktor Frontier Developmentsa (Elite: Dangerous), David Braben, najavio je igru koja podsjeća na simpatične mikromenadžmentske simulacije od prije deset godina: Planet Coaster. Igra će izaći naredne godine i po svemu sudeći će biti urađena po uzoru na kultni RollerCoaster Tycoon, koji je ovih dana/mjeseci/godina zapao u krizu identiteta. Prerenderisani trailer pogledajte ovdje.

Jedna od najboljih stvari na konferenciji je bio AMD-ov Project Quantum, mali igraći računar snage 16 teraflopsa, koji sadrži dva Fiji GPU-a na jednoj kartici, koju je firma također pokazala (nakon što je voditelj tresao kofer u kojem se ona nalazila). Quantum kompaktni PC je potpuno dizajniran u AMD-u. I jedan i drugi proizvod su dovoljni da ljubiteljima tečnog frameratea porastu zazubice, a nadajmo se da će se AMD nakon ovoga malo oporaviti. Firma se također na ovaj način želi pripremiti za zahtjevne VR sisteme koji ne trpe kilav hardver.

Nakon jakog hardvera red je da slijedi zahtjevna igra, pa je Bohemia Interactive predstavio ekspanziju za svoju vojnu simulaciju iz prvog lica, Armu 3. Ekspanzija se zove Tanoa i smještena je na 100 virtuelnih kvadratnih kilometara teritorije prekrivene džunglom i prašumama koje podsjećaju na okruženja po ostrvima i državama oko Novog Zelanda, Japana i Kine (što li, pitamo se, pitamo?). Tanoa stiže iduće godine, a isti tim je ponovo prikazao i Take On Mars, simulaciju istraživanja, je li, Marsa:


 


Ultra-talentovani dizajneri Amnesije i Penumbre demonstrirali su novi djelić gameplaya atmosferične Some, hororčine iz prvog lica smještenog u istraživačko postrojenje pod morem. Tačnije prikazali su pogibiju igrača, koja je, baš kako i treba da bude u jednom jezivom hororu, posljedica nejasnog napada još nejasnije kreature:


I za kraj, Hello Games objavio da PC verzija No Man's Skya stiže istovremeno kad i PS4 verzija (yaay!), dok je Blizzard prikazao trailer Heroes of the Storm ekspanzije, Eternal Conflicta, te najavio besplatni Whispers of Oblivion prolog za Starcraft 2: Legacy of the Void, koji će biti objavljen nešto prije Legacy of the Voida (naprosto morate odslušati urnebesno entuzijastično objašnjavanje dizajna kreatura i radnje u Starcraftu od strane Blizzardovog dizajnera – klik ovdje).


Blizzard je prava mašina za štancanje ovakvih stvari, nema šta. Dakako, ispod imate i kompletnu megakonferenciju od dva i po sata: