Microsoftovo izlaganje na ovogodišnjem izdanju najvećeg sajma interaktivne zabave započela je šefica razvojnog tima 343 Industries, Bonnie Ross, sa demonstracijom Haloa 5. Novi dio MS-ove FPS krave muzare grafički i dizajnerski izgleda zaista impresivno, a u gameplay prohodu možete uživati ispod:


Od posebnog značaja je Warzone multiplayer mod Haloa 5, sa podrškom za 24 igrača i AI protivnike, koji epske singleplayer bitke prebacuje u multiplayer. The trailer možete pogledati ovdje.

Nakon ovog zagrijavanja, Microsoft je objavio jednu od najznačajnijih novosti za njihovu igraću platformu – Xbox One, naime, dobija nativnu kompatibilnost sa Xbox 360 igrama! Primjerci starih igara koje vlasnici konzole posjeduju pojavit će se automatski u njihovoj kolekciji tokom praznične sezone i u prvoj polovici 2016. Kako je u pitanju E3, a ne sajam računovodstvene opreme, Microsoft je vijest popratio demonstriranjem Mass Effecta 1 na Xbox Oneu.

Listu noviteta firma je nastavila predstavljanjem novog Xbox One Elite bežičnog gamepada, elitne cijene od 150 dolara:

Naredna zanimljiva stvar predstavljena na konferenciji je RPG avantura Ashen nezavisnog novozelandskog razvojnog tima "Aurora44". Ashen je u razvoju ekskluzivno za Xbox One, a kratki gameplay video pogledajte ispod:


Previše depresivno? Nema frke, Cuphead će vas razveseliti sa protivnicima u obliku mrkve i grafičkim stilom po uzoru na stare Disneyeve crtiće:


Spadate li u one koji žele po svaku cijenu da se otarase svog novca, obradovat ćete se najavi Xbox Game Preview programa, koji slično kao i Valveov Early Access omogućuje igračima kupovinu i testiranje igara dok su još u razvoju. Kako ipak ne biste bacali novac, Game Preview nudi probni period za igre u kojem prije kupovine možete isprobati da li vam se dopada stanje u kojem se neki naslov trenutno nalazi.

Neke od najboljih stvari Microsoft je sačuvao za sami kraj konferencije. Crystal Dynamics nam je demonstrirao Rise of the Tomb Raider, nastavak rebootanog Tomb Raidera iz 2013. godine. Gameplay se nije mnogo mijenjao u odnosu na prethodnika i još uvijek izgleda kao alternativa Unchartedu (ukratko, puno borbe s prirodom, dahtanja, stenjanja, tuge i drame). Rise of the Tomb Raider izlazi 10. novembra za Xbox One i Xbox 360. 


Britanski razvojni tim Rare je uskočio da predstavi svoju MMO avanturu Sea of Thieves, koja se za Windows 10 i Xbox One pravi na Unreal Engineu 4. Stvar sadrži ugodne boje i jedrenjake – šta još možete poželjeti?


Nevjerovatna demonstracija Minecrafta za Hololens (pogledajte je ovdje) u misli nam je prizvala Star Trek i holodek; renderiranje umanjenog svijeta igre na stolu po komandi, novi načini kooperativnog gameplaya i interakcija s 3D objektima pomjeranjem ruku samo su neke od demonstriranih divota. I konačno, prvi uvid u gameplay Gears of Wara 4 prikazuje filmoliku grafiku i odličan dizajn kreatura:


Ako vas zanima kako je sve ovo izgledalo na pozornici i uz klicanje publike, pogledajte snimak čitave konferencije:


 

1/1