Sony je sinoć održao jednu od najzanimljivijih E3 konferencija svih vremena, kojoj je nedostajao još samo Half-Life 3 kako bi na jednom mjestu okupila sve one najave koje su igrači priželjkivali proteklih desetak godina. The Last Guardian? Stiže iduće godine. Final Fantasy VII Remake? Potvrđen. Shenmue 3? Imamo novog Kickstarter rekordera, hvala na pitanju.

1/1

Sami početak konferencije je bio rezervisan za dugo očekivani The Last Guardian, novu igru kreatora ICO-a i Shadow of the Colossusa koja izgleda i zvuči apsolutno predivno - od atmosferičnih i misterioznih okruženja, pa do predivno animiranih kretnji glavnih likova i njihove međusobne interakcije, sve u ovoj igri odiše stilom koji obožavamo još od našeg prvog susreta sa kultnim Shadow of the Colossusom.

A osim što nas je obradovao sa prvom gameplay demonstracijom iz igre (koju možete pogledati u nastavku), Sony je konačno potvrdio kako The Last Guardian stiže iduće godine, ekskluzivno na PlayStation 4.

Nakon Last Guardiana, na red je došao novi naslov kreatora Killzonea, Horizon: Zero Dawn, koji djeluje kao najzanimljiviji projekat na kojem je Guerilla Games do sada radio. Naime, Horizon predstavlja open world RPG u kojem ćemo sa glavnom heroinom istraživati ogromni svijet i boriti se sa neobičnim bio-mehaničkim stvorenjima nalik na dinosauruse.

Pored zanimljive premise, Horizon krasi i očekivano vrhunska grafika, ali i gameplay koji izgleda i više nego interesantno, tako da se već sada radujemo idućoj godini, za kada je najavljen izlazak ove PS4 ekskluzive (kao da joj se nismo radovali i ranije - ipak nam donosi The Last Guardian).

Naravno, Sony nije propustio priliku ni da na svojoj konferenciji najavi nekoliko novih third party igara, od kojih je prva bila Hitman - svojevrsni reboot popularnog serijala koji stiže 8. decembra ove godine (osim na PlayStationu 4, igraćemo ga i na Xboxu One i PC-u). Igra je za sada dobila tek cinematic trailer, dok se prvi gameplay trailer očekuje večeras na Square Enixovoj E3 konferenciji.

Od drugih third party igara koje je Sony sinoć ugostio na svojoj pressici, vrijedi istaći još i novu Destiny ekspanziju, nazvanu The Taken King (stižu nam nove pod-klase sa zanimljivim skillovima), Batman: Arkham Knight i prateće Scarecrow misije ekskluzivne za PS4, kao i Call of Duty: Black Ops 3, koji izgleda luđe nego ikada.

Bilo je tu i nekoliko novih Star Wars igara - najavljen je ekskluzivni Star Wars Saga Bundle za Disney Infinity 3.0 (sve sa specijalnom Boba Fett figuricom), a dobili smo i novi gameplay video iz Star Wars: Battlefronta, koji izgleda odlično i u kooperativnom multiplayeru.

Očekivano, Sony se dotakao i svog Project Morpheus VR headseta, za koji je najavljeno nekoliko igara, iako su propustili spomenuti ono što smo očekivali - datum izlaska i cijenu samog Morpheusa.

Još jedna od stvari koju smo sinoć očekivali, a koja je izostala sa konferencije je bio i datum izlaska fascinantnog No Man’s Skya. Ako ništa, dobili smo novu gameplay demonstraciju iz igre i još jednom se uvjerili kako je mapa njenog univerzuma… prilično velika.

Pored No Man’s Skya, Sony je na svojoj pressici najavio i nekoliko novih Devolver Digital igara za PS4, a potvrđena je i PS4 verzija intrigantnog Firewatcha, koji i dalje izgleda fantastično. I stiže već ove godine! (Nije da to nije bilo poznato od ranije, ali svaka nova potvrda je i više nego dobrodošla.) 

I tu se vraćamo na neke od najvećih najava sa sinoćnje konferencije koje smo spomenuli još na početku - osim što su ustupili priliku kreatoru Shenmue serijala da na njihovoj E3 bini najavi Kickstarter kampanju za Shenmue 3 (koja je već finansirana), iz Sonyja su iskoristili priliku da još jednom teasaju fanove Final Fantasyja najavom nove igre u kojoj će dotični uživati… samo kako bi najavili izvjesni World of Final Fantasy. No, ubrzo potom su svim fanovima dali ono što su godinama očekivali - potvrdu da Square Enix radi na remakeu kultnog Final Fantasyja VII. Naravno, datum izlaska niko nije ni spomenuo.

Na kraju, vrijedi spomenuti još i novi trailer za Street Fighter V, koji nas upoznaje sa nekim novim-starim likovima, ali i novi projekat Media Moleculea, u kojem ćemo navodno moći kreirati šta god poželimo - neobični Dreams. I ne, nismo zaboravili ni Uncharted 4, koji je sinoć zatvorio Sonyjevu pressicu na prilično bombastičan način.