Bethesda je sa svojom prvom E3 konferencijom ispunila skoro sva naša očekivanja - dobili smo detaljnu prezentaciju Fallouta 4, vidjeli smo novi Doom u akciji i ostali smo (donekle) iznenađeni najavom kako kreatori Elder Scrollsa i Fallouta 3 konačno ulaze na tržište mobilnih igara. I da, dobili smo potvrdu da nam stiže Dishonored 2, tako da početkom ovogodišnjeg E3-a nismo mogli biti zadovoljniji.

Početak same konferencije je bio rezervisan za novi Doom, koji stiže na proljeće iduće godine na PC, PS4 i Xbox One. Igra koristi najnoviju verziju id Tech enginea, koju u id Softwareu u šali nazivaju id Tech 666, te pri tome izgleda i više nego solidno. Demoni su na svakom ćošku, oružja izgledaju i zvuče opasno (bilo da je riječ o sačmarici, bilo da pričamo o motornoj pili), a osim što ćemo se sa stvorenjima iz Pakla napucavati na Marsu, posjetićemo ih i na njihovom domaćem terenu.

Novi Doom će pored singleplayera imati i nekoliko kompetitivnih multiplayer modova, a iz Bethesde su obećali i besplatne Doom SnapMap alate za kreiranje novih mapa i in-game modova, koji će biti dostupni ne samo na PC-u, već i u verzijama igre za PS4 i Xbox One.

Kako to sve izgleda u akciji, možete vidjeti ovdje, a u nastavku vam donosimo i najnoviji gameplay trailer (ukoliko budete imali problema sa prvim linkom, samo premotajte snimak Bethesdine E3 konferencije na 30:30, gdje počinje Doom gameplay segment, nakon kojeg slijede teaser za multiplayer, predstavljanje SnapMapa i dodatni singleplayer gameplay video).

Nakon Dooma, Bethesda se bacila na priču o svojoj novoj multiplayer pucačini Battlecry, koju ćemo igrati na jesen ove godine, iako će je odabrani igrači moći isprobati i prije toga - sve što trebate uraditi je prijaviti se za betu i nadati se da će vam Bethesda u skorijoj budućnosti poslati pozivnicu. Najnoviji Battlecry gameplay trailer možete pogledati ovdje.

Ipak, iako smo sinoć konačno vidjeli novi Doom i detaljnu prezentaciju Fallouta 4 (o tome nešto više kasnije), highlight Bethesdine E3 konferencije za nas je bila najava Dishonoreda 2. Na igri i ovaj put radi Arkane Studios, a umjesto u atmosferični Dunwall, novi Dishonored nas vodi na potpuno novu i, nadamo se podjednako zanimljivu lokaciju - grad Karnacu.

1/1

Dishonored 2 ćemo moći zaigrati kao protagonista prve igre, Corvo, ali i kao princeza koju smo u originalu pokušavali zaštiti, Emily Kaldwin. Corvo i Emily će imati drugačije setove skillova i oružja, tako da će se igranje igre osjetno razlikovati ovisno od odabranog lika - Corvo će npr. i dalje koristiti Blink za teleportaciju, dok Emily umjesto Blinka za brzi prelazak većih distanci koristi nekakav grappling hook tentacle... thingie.

Razlike koje sa sobom donose drugačiji likovi će se osim u gameplayu, osjetiti donekle i u priči igre, a Arkane nam obećava još više odluka i posljedica nego u originalu - uključujući i mogućnost da igru i ovaj put završimo bez ijednog jedinog ubistva.

Dishonored 2 se očekuje tokom 2016. godine na PC-u, PlayStationu 4 i Xboxu One, a u međuvremenu ćemo moći uživati u Definitive Edition verziji prve igre, koja stiže na jesen ove godine na PS4 i Xbox One.

I dok smo najavu Dishonoreda 2 očekivali već neko vrijeme, Bethesda nas je sinoć iznenadila sa najavama dvije mobilne igre, bazirane na dvije mega-popularne franšize. Prva od njih, The Elder Scrolls: Legends, predstavlja Bethesdin odgovor na Hearthstone, a možemo je očekivati nekada ove godine na PC-u i iPadu.

Sa druge strane, u Fallout Shelteru ćete praviti vlastite Vaultove i u istim upravljati svakim aspektom života, tako da od igre možete očekivati izgradnju novih prostorija i borbe sa mutantima koji ih napadaju, ali i svojevrsno igranje Simsa sa preživjelim ljudima koji nastanjuju vašu kreaciju. Fallout Shelter je već sada dostupan na App Storeu - i to potpuno besplatno - dok se više detalja o Android verziji igre očekuje nešto kasnije.

Sami kraj konferencije je bio rezervisan za Fallout 4, koji ćemo igrati nešto ranije nego smo to očekivali - naime, Bethesda je objavila kako Fallout 4. stiže već 10. novembra ove godine na PC, PS4 i Xbox One.

Još jedno ugodno iznenađenje je i najava kako igra počinje nešto prije eksplozije prve atomske bombe, tako da ćemo ovaj put imati priliku barem nakratko iskusiti život u Americi koja nije postapokaliptična pustoš. A kada već budemo istraživali postapokaliptičnu pustoš, istraživaćemo je u okolici Bostona, gdje je Bethesda kreirala (zar ste i sumnjali?) svoju najveću open world igru do sada.

Igru će i ovaj put biti moguće igrati iz prvog i trećeg lica, a društvo tokom vaših avantura će vam praviti pas koji ne samo da će vam pomagati u borbi, već i prilikom istraživanja. Poseban fokus u novom Falloutu je stavljen i na crafting sistem, sa kojim ćemo moći detaljno preurediti osnovnih 50-ak oružja sa nekoliko stotina različitih dodataka (da i ne spominjemo mogućnost uređivanja i unaprjeđivanja Power Armora), a iz Bethesde obećavaju i potpuno funkcionalan sistem izgradnje različitih kuća i naselja na određenim lokacijama u igri.

Detaljnu demonstraciju Fallout 4 gameplaya, zajedno sa predstavljanjem crafting sistema i drugih opcija iz igre, uključujući i gomilu detalja o već spomenutom Fallout Shelteru, možete pogledati ovdje (ukoliko budete imali problema sa linkom, premotajte snimak konferencije na 1:07:47).

Bethesdinu prvu E3 konferenciju u njenoj cijelosti možete pogledati u nastavku: