"Legenda je ponovo u akciji", kažu. "Paul Cuisset, otac Flashbacka, vraća se grafičkim avanturama", vele. Za status legende ne znam, jer nisam igrao Flashback – ni originalni, ni mrljavo prihvaćeni remake, ali jedno je sigurno – Subject 13 je jedna vraški zanimljiva i inovativna avantura.

Vi ste gospodin Franklin Fargo, koji se upravo pokušao samoudaviti u jezeru u koje je iz čista mira sletio sa automobilom. Fargo je, vidite, profesor fizike – i to ne bilo kakav, nego onaj najsposobnijeg tipa, koji osim jakog intelekta ima i jaku ruku, kojom može stavljati ljestve od tri metra u džep od pantalona (metalne, samo 139 maraka) i odvrtati korodirane šarafe sirovom silom, a da ne pusti ni kap znoja.

Nakon pokušaja samoutušenja, Fargo se budi na neočekivanom mjestu – u naučnom postrojenju na živopisnom ostrvu sa ostacima napredne majanske kulture, gdje mu se nekakav mehanički glas obraća tek sa "Subject 13". Spomenuti glas ne zvuči pretjerano prijateljski, a ni razumno, ali pokušava potaknuti profesora da pronađe izlaz iz postrojenja i sa ostrva. Zašto? Ko je "glas"? Šta ćete tu kad ste se već pokušali ubiti? To su pitanja koja će vas natjerati da nastavite igrati i završite ovu izvrsnu igru.

Halo ba momak, razvali to nogom ili daskom, maloprije si teglio kamen od 10 kila.

Gameplay je uglavnom zasnovan na rješavanju mozgolomki koje su sve teže kako dalje odmičete. Igra ima sistem ispitivanja objekata kojim ih možete rotirati, zavirivati im u ćoškove, pritiskati različitu dugmad i pokušavati otključavati napredne i skrivene brave. Jednostavno rečeno, Subject 13 će vam probuditi djetinje oduševljenje otkrivanjem šta krije neka kutija.

Razne tegle, sanduci i kutijice neće se sami otvarati, nego je potrebno da im poklopac podignete povlačenjem miša, a satisfakcija zbog uspješnog rješavanja zagonetke pojačana je željnim iščekivanjem da vidite šta se nalazi ispod poklopca kojeg polako podižete ili unutar mistične mašinerije koju ste upravo rastavili.

Najbolja stvar kod ovih zagonetki je to što su usprkos težini zanimljive, budući da ih se dosta bazira na slagalicama, tumačenju simbola, zabavnoj matematici, itd. Svijet igre gotovo da zaista djeluje opipljivo, što je, valjda, potvrda istinske genijalnosti Cuisseta kao dizajnera igara.

Doduše, čovjek se malo zanio kod osmišljavanja nekih zagonetki, pa ćete se tako susresti sa situacijom da morate smišljati vanzemaljski napredne načine da uklonite žicu kojom je omotan rokovnik ili da otvorite zaključanu platnenu torbu. Ono, halo ba momak, razvali to nogom ili daskom, maloprije si teglio kamen od 10 kila.

1/1

E, sad, pošto bi konstantna izloženost zagonetkama bila čista tortura igrača, gameplay je začinjen povremenim razgranatim dijaloškim opcijama, u kojima možete izabrati da li ćete se "istresti" na svog misterioznog vodiča, isfrustrirani što ne znate gdje ste. Da bude još misterioznije, imat ćete viziju vaše žene koja pokušava doprijeti do vas i nešto vam objasniti, što ne bi bio problem da dotična nije mrtva.

Sve ovo se odvija u vrhunski dizajniranim okruženjima, često privlačnim oku do te mjere da ih možete uokviriti i okačiti na zid. Naprosto možete omirisati gumu s kablova u naučnom postrojenju, ostatke krofni u memljivom hramu i miris skuše sa roštilja dok trčkarate plažom (napomena samom sebi: ne igraj igre gladan).

Jedini ozbiljniji problem Subjecta 13 je to što je kratak, mada, da se razumijemo, to zavisi od brzine kojom ćete rješavati zagonetke. Meni je uzeo više vremena od Modern Warfare 3 SP-a, recimo. U svakom slučaju, igra je ćevap, u to nema nikakve sumnje. Ako ne znate šta ćete raditi dok ne skupite pare za sve one silne next-gen naslove, isprobajte ovu zlatnu sredinu između Portala i Mysta.

http://store.steampowered.com/app/322970/

Ocjena: 5

Cijena: 20 eura

PLUS
Priča, zagonetke, grafika, dizajn, gameplay, dijalog

MINUS
Siromašne grafičke postavke, relativno kratko

SPECIFIKACIJE:
Žanr: Avantura
Razvojni tim/izdavač: Paul Cuisset i Microids/Gravity Europe
Minimalno: dvojezgreni procesor na 2.2GHz, 2GB RAM-a, GeForce 8800 GT sa 256MB VRAM-a, Windows XP
Preporučeno: Intel i7 3GHz, 4GB RAM-a, GeForce GX 560, Windows 8
Igrano na: Athlon64 X2 5600+, 4GB RAM, Radeon HD 7790