Nekada davno sam negdje pročitao kako ljudi “pamte stvari u HD-u”, što je možda najlakše primjetiti upravo na igrama. Uzmite za primjer originalni Homeworld iz 1999. - sjećate li se koliko vas je tada impresionirao svojom 3D grafikom, prikazom svemira i svih onih svemirskih brodova koji su naspram vašeg Mothershipa izgledali kao mravi? Još kada se sjetite da je izašao svega godinu nakon prvog Starcrafta, koji je tada još uvijek furao 2D grafiku, Homeworld će u vašem sjećanju vjerovatno izgledati fantastično (Homeworld 2 iz 2003. da i ne spominjemo). No, ukoliko igru danas pokrenete, shvatit ćete da vas je mozak malčice prevario - iako je art dizajn i dalje na vrhunskom nivou - pogotovo u očima ljubitelja old-school SF ilustracija - teksture, efekti i broj poligona na ekranu baš i nisu posebno impresivni.

I sve to donedavno niste mogli ni primjetiti bez da se dobro pomučite da dođete do legalne kopije Homeworlda ili njegovog nastavka, jer je licenca nakon brojnih zavrzlama završila u rukama THQ-a… koji je potom bankrotirao, tako da igra nikada nije ugledala svjetlo dana na nekom od servisa za digitalnu distribuciju igara.

Nažalost, zbog izgubljenog izvornog koda, Cataclysm ekspanzija za originalni Homeworld nije remasterizovana, iako je Gearbox izrazio želju da jednog dana uradi i njen remake na novom engineu.

No, na proljeće 2013. godine, licencu je iz ruševina THQ-a izvukao Gearbox i najavio kako će Homeworld i Homeworld 2 konačno vratiti u prodaju, ali ih usput i remasterizovati i prilagoditi modernim audio-vizuelnim standardima.

Fast forward dvije godine i pred nama je Homeworld Remastered Collection, kolekcija koja donosi više-manje sve što bi jedan fan Homeworlda mogao poželjeti - originalne verzije Homeworlda i Homeworlda 2 prilagođene radu na modernim operativnim sistemima, njihove remasterizovane verzije i mutliplayer komponente ujedinjene pod jedan krov.

Za neupućene, kada se prvi put pojavio na tržištu, tamo nekada na jesen 1999. godine, Homeworld je bio prvi punokrvni 3D RTS, što će reći strategija u stvarnom vremenu u kojoj ste koristili sve tri dimenzije za kretanje i borbu. A obzirom na SF tematiku i svemirsko okruženje, tri dimenzije su odlično iskorištene i u Homeworld gameplayu.

Alfa i omega vaših jedinica u igri je Mothership, koji je ujedno i vaša glavna baza, jer ćete u njemu  graditi sve druge jedinice. Naravno, tu su i resursi u vidu minerala koje ćete skupljati sa posebnim brodovima, a koje ćete potom trošiti na istraživanje novih tehnologija i gradnju novih jedinica.

Same jedinice će pak varirati od malih lovaca i bombardera, pa do velikih korveta i fregata (u prvom Homeworldu, manje brodove ćete praviti pojedinačno, dok je drugi uveo sistem eskadrila sačinjenih od nekoliko manjih brodova, tako da ne morate praviti po 5-10 novih bombardera pojedinačno svaki pud kad vam zatreba pojačanje). Sve njih ćete nakon kreiranja moći grupisati kao i u standardnim RTS-ovima, a tu je i nekoliko različitih formacija u koje ih možete posložiti. I da, sve vaše jedinice, istražene tehnologije i resursi se prenose iz misije u misiju, tako da ćete uvijek morati paziti na ishode borbi, jer se Pirove pobjede ovdje zaista ne isplate, iako su vam možda bile dovoljne da završite aktuelnu misiju.

Svaka jedinica u igri ima svoj tzv. “hard counter” - Interceptor će tako biti jak protiv lovaca, a slab protiv fregata i korveta, Bomber će vam poslužiti u borbi protiv fregata i kapitalaca, dok će biti slab kada ga napadnu lovci i korvete, a Torpedo Frigate će npr. biti jak protiv korveta i drugih fregata, ali slab protiv bombardera i destroyera.

I tu dolazimo do nekoliko izmjena koje je sa sobom donio Homeworld Remastered Collection, a koje bi mogle zasmetati pojedinim fanovima originala. Naime, prilikom procesa remasterizovanja, originalni Homeworld je prebačen u unaprijeđenu verziju Homeworld 2 enginea, zbog čega je nekoliko elemanata igre pokvareno - prije svega, tu mislim na formacije, kojih se vaše jedinice neće pridržavati nakon ulaska u borbu, zbog čega će mikromenadžment sada biti neophodniji nego ranije.

Osim toga, originalni Homeworld je prilikom remasterizovanja ostao i bez sistema goriva, a hard-core fanovi su se žalili i na promjene u balističkom sistemu, kao i na promjene u predefinisanim taktičkim stavovima, koji se sada svode tek na “napadni protivnika čim ga vidiš”, “napadni protivnika samo u odbrani” i “ne napadaj protivnika dok ti ja ne kažem”.

Zbog svega toga, fanovi originala bi mogli ostati blago razočarani, iako utjehu uvijek mogu potražiti upravo u originalu, koji stiže u Remastered kolekciji i koji će bez puno problema raditi i na najnovijim verzijama Windowsa. I kada kažem “bez puno problema”, tu mislim na probleme sa rezolucijom koji su i dalje tu, jer igra npr. ne podržava widescreen monitore, tako da ćete se morati poigrati sa određenim fajlovima kako bi je pokrenuli u nekoj od widescreen ili custom rezolucija.

Sa druge strane, Homeworld 2 nije doživio nikakve veće izmjene na polju gameplaya, jer je Gearbox koristio upravo njegov engine kao podlogu za Homeworld Remastered Collection, tako da bi on trebao podjednako usrećiti i stare i nove fanove.

1/1

I dok stari fanovi mogu prigovoriti Gearboxu na manjim izmjenama u gameplay mehanikama, a zajedno sa novim fanovima i na ponekom bugu, jedna stvar je nesumnjiva - remasterizovani Homeworld izgleda apsolutno fantastično. Gearbox je igru osvježio sa novim teksturama znatno veće rezolucije u odnosu na originalne, a tu je i gomila novih efekata, kao i unaprijeđeni modeli svih jedinica - od najmanjih izviđačkih sondi i standardnih lovaca, preko velikih korveta i fregata, pa sve do vašeg gigantskog Mothershipa.

Pri tome je, ako mene pitate, savršeno očuvan i stil originalnog Homeworlda, tako da ćete tokom cijele igre - i to obje - uživati u predivnim vizualima i odličnoj atmosferi. Manji brodovi će izlaziti iz sjene Mothershipa, depth-of-field efekat će se pobrinuti da zamuti pozadinu iza brodova koji su u fokusu (ukoliko vam već bude smetao, samo ga isključite u opcijama), a sve one nebule i planete će izgledati ljepše nego ikada prije.

Isto tako, ne mogu a da ne pohvalim Gearbox i na kvalitetnom poslu koji su obavili kada su drugi audio-vizuelni aspekti igre u pitanju - sve cut-scene su prerađene i spremne za vaše widescreen ekrane visokih rezolucija, zvuk je remasterizovan i zvuči odlično, muzika je predivna (kao što je bila i prije 16 godina), a i vaše jedinice zvuče vrhunski i upravo onako kako su zvučale i u vašem sjećanju, jer je Gearbox ponovo okupio originalnu glumačku postavu koja je posudila svoje glasove likovima u originalnim igrama.

Jedinu zamjerku, barem kada su vizuali u pitanju, mogu uputiti na račun interfejsa - naime, iako je dostupan u nekoliko veličina, ona najmanja pati od problema presitnih brojeva i slova u pojedinim segmentima, zbog čega je npr. jako teško provjeriti koliko tačno jedinica određenog tipa imate u trenutno obilježenoj grupi. Sa druge strane, sve druge veličine interfejsa su jednostavno prevelike i na ekranu rezolucije 1600x900 njegovi elementi su se preklapali jedni sa drugima. Idealno rješenje bi bilo kada bi dobili verziju interfejsa za nijansu veću od one najmanje, ali - šta je, tu je.

No, da ne dužim - ukoliko se ubrajate među stare fanove Homeworlda, vjerujem da vam Remastered Collection ne trebam posebno preporučivati. Istina, nekim fanovima se neće svidjeti baš sve izmjene na prvom Homeworldu, ali drugi dio je više-manje ostao netaknut. Plus - ukoliko baš želite cjepidlačiti, tu su vam i originalne verzije obje igre, koje sada možete pokrenuti i na svom najnovijem Windows 7/8 PC-u.

A ukoliko ste pak neko ko nikada ranije nije igrao Homeworld, a volite strategije, ovo je prilika koja se ne propušta, jer ćete u Remastered Collectionu dobiti dva klasika PC gaminga i njihove remasterizovane verzije, koje uz to izgledaju i zvuče, najkraće rečeno - fantastično.

http://www.homeworldremastered.com/

(slika iznad teksta preuzeta sa sajta Dead End Thrills)

PLUS
fantastična grafika, predivan soundtrack, dobri stari Homeworld gameplay...

MINUS
...koji ipak nije osvježen savršeno, tako da ćete naići na nekoliko problema u remasterizovanoj verziji prvog Homeworlda;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: RTS
Razvojni tim/izdavač: Gearbox Software
Platforme: PC