Pro Evolution Soccer 2015 je rijedak dragulj među fudbalskim igrama. Obično su mečevi u ovakvim naslovima svjetlosnim godinama daleko od onih koje gledamo na TV-u, ali ovdje konačno možete uživati u Barceloninom tiki-taka stilu igre, Rooneyevim brzim probojima kroz nemoćnu odbranu i beskrajnom taktiziranju italijanskih timova. PES 2015 je u potpunosti "skinuo" onaj osjećaj šoka kada nakon 80 minuta uspješne odbrane protiv Barcelone Messi zabije loptu u gol iz apsolutno nemoguće pozicije.

Za divno čudo, PES 2015 je lakši od konkurentne FIFA-e 15. Kada kažemo "lakši", ne mislimo na to da ćete svaki meč završiti sa šest golova razlike u svoju korist, nego da je manje stresan za igrati. Razlog za to je upravo činjenica da ovo izdanje PES-a pokušava što bolje imitirati stvarni fudbal – i to moderni, a ne "Svi smo Pele i ponosimo se time" stil igranja. 

Tempo dodavanja lopte i odvijanja igre na terenu je relativno tečan, a protivnički tim ne srlja na vaše napade ako baš nema potrebe za tim, jer to dovodi do znatno bržeg umaranja igrača. Energija potrebna za srljanje je ovdje dragocjen resurs. Dva umorna igrača, ne da ćete primjetiti po načinu igranja, nego će oni imati i katastrofalan efekat na taktiku. Ukoliko prerano ostanete bez izmjena nakon što ste sat vremena tjerali prvotimce da trče kao konji, zadnjih pola sata ćete morati uložiti herkulanski napor za uspješnu odbranu i napade. Nakon što odigrate koji meč u ovoj igri, postat će vam jasnije zašto se Italijani razvlače po terenu kao da su do koljena u kajmaku. "Spektakularni" rezultati od 1:0 ili 1:1 u PES-u 2015 nisu uopšte neuobičajeni.

Također, igra dobro prenosi osjećaj da je driblanje rezervisano samo za avanturiste i zvijezde. Kvalitetna simulacija kretanja lopte koja se dramatično odbija od stative, prečke i od igrače te putuje kao da je stvarno šutate preko trave brine se za prekrasnu pas-igru i još ljepšte golove, na koje zaista možete biti ponosni. U kombinaciji sa simulacijom mase igrača, zbog čega se oni teško zaustavljaju i svaki put drugačije šutaju loptu u zavisnosti od toga da li trče ili ne, to omogućuje razvijanje igre na sredini terena.

Posebno valja istaknuti dodatak u vidu takozvanih fluidnih formacija – tipa taktike u kojem odredite tri formacije, koje se automatski mijenjaju zavisno od stanja na terenu. Polagano pletenje napada je stoga ne samo moguće, nego ćete tako u većini slučajeva i morati igrati. Zbog svega toga, PES je ove godine bolja fudbalska igra od FIFA-e.

Vještačku inteligenciju moramo okarakterisati kao uvjerljivu, jer do sada nismo primili gol za kojeg smo mogli kriviti nekog drugog osim sebe. Kvalitetni golmani će braniti nezgodne šuteve, a svaki iole normalan tim će moći dodavanjem pronaći i otvoriti šupljine u vašoj odbrani.

Jednom kada se uvježbate na pojedinačnim mečevima, vrijeme je da se bacite na PES-ova takmičenja: azijsku i evropsku Ligu prvaka, Evropa ligu, Copu Libertadores, Copu Sudamericanu i Master ligu, koja vam omogućuje da razvijate menadžersku karijeru. Kao ljubitelji Football Managera, oko ovih takmičenja ne možemo biti posebno uzbuđeni, ali ona ipak donose djelić one adrenalinske atmosfere koja je rezultat učestvovanja u nečemu većem i značajnijem od brzinskih obračuna na terenu.

To su, otprilike, najbitnije stvari u PES-u 2015. Ostale karakteristike igre nisu blistave kao gameplay. Naprimjer, u tipičnoj Konamijevoj tradiciji, upravljanje menijima i opcijama je na poprilično niskim granama, pa menadžment tima u prethodno spomenutim takmičenjima zahtijeva strpljenje i mudrost stogodišnje kornjače. Opcije su raskupusane na sve strane, a do podešavanja gamepada i tastature vam valja pokrenuti fajl "Settings" izvan igre!

Novi mod, po imenu MyClub, omogućuje napredovanje preko trnja do zvijezda u cilju kreiranja idealnog tima. Ali, Konami ga je uništio prevelikim naglaskom na grindu i implementiranjem transakcija, kojima se taj grind poništava. Dakle, jasno vam je – MyClub nije tu da uživate, nego da Konami izvuče još novca od naivčina.

Igrači ponekad djeluju kao da su usred dodavanja dobili moždani udar.

Kada je u pitanju grafički izgled PES-a 2015 na PC-u, na kojem smo ga ove godine i mi testirali, u većini rasprava u igraćim kuloarima koplja se lome oko toga da li je grafika srednje ružna ili mnogo ružna. Konami tome nije pomogao opaskom prije izlaska igre da, ako PC igrači ne žele igru, neka slobodno jave kompaniji, čime su poručili da im taj dio publike baš i nije bitan. Međutim, ne zagledate li igračima u lice do te mjere da uočite kako svi izgledaju kao da ih je neko isprebijao lopatom ili pak, u publiku (gluho bilo), stvar se može trpiti. Štaviše, dopadaju nam se i pomalo isprane boje terena i dresova igrača, jer takav vizuelni stil manje umara oči pri višesatnom igranju.

1/1

Jedna od glavnih boljki Pro Evolution Soccera 2015 je i dalje strašno ograničena baza licenci za timove, zbog čega se, recimo, Manchester City zove "Man Blue", što gotovo zvuči kao neki francuski sir. Međutim, ne dajte da vas ovo spriječi da uživate u igri. Naprotiv, to, uz bolji gameplay, treba da vam bude poticaj da ove godine preskočite FIFA-u, budući da je uzrok problema s PES-ovim licencama to što je Electronic Arts ostvario monopol za uključivanje nekih popularnih liga u FIFA-u. Kako, zašto, ne znamo, ali zadnja stvar koja im treba jeste ohrabrivanje mutnih poslovnih taktika. Uostalom, na Internetu možete pronaći nezvanične patcheve sa stvarnim imenima igrača i klubova koje su napravili vjerni PES fanovi.

I konačno, igrači ponekad djeluju kao da su usred dodavanja dobili moždani udar, pa tako lopta može proći 30 centimetara od njih, a da ne reaguju. Nakon dužeg igranja, zaključili smo da je riječ o nedovoljno ispeglanoj animaciji, koja ponekad ne dopušta igračima da tečno kombinuju pokrete. Konami tvrdi da su animacije u PC verziji iste kao i u next-gen verziji, ali može to mnogo, mnogo bolje.

Ove nedostatke ionako ne treba shvatati previše ozbiljno. Ako već želite pravu fudbalsku igru, koja će vam stvoriti osjećaj da se zaista bavite fudbalom, a ne hrkljušom, zna se šta je najbolje – Football Manager.

http://pes.konami.com/pes2015

Ocjena: 4

Cijena: 40 eura

PLUS
Zarazan gameplay, takmičenja, AI, vizuelni stil

MINUS
Greške u animaciji igrača, MyClub, meniji, publika i lica nogometaša

SPECIFIKACIJE:
Žanr: Fudbalska "simulacija"
Razvojni tim/izdavač: Konami/Konami
Minimalno: Core 2 Duo na 1.86GHz ili Athlon II X2 240, 1GB RAM-a, GeForce 7800, Radeon X1300 ili Intel HD Graphics 2000, Windows Vista SP2
Preporučeno: Core i3 530 ili AMD Phenom II X4 925, 2GB RAM-a, GeForce 7950 ili Radeon HD 2400 sa 1GB VRAM-a.
Igrano na: Athlon64 X2 5600+, 4GB RAM, Radeon HD 7790