NBA 2K serijal već neko vrijeme važi za jednu od najboljih digitalnih sportskih simulacija. To se sa izdanjem za 2015. godinu neće promijeniti, pa će tako PC igračima nova grafika biti glavni razlog za zadovoljstvo, a konzolašima će najviše prijati znatno unaprjeđenija inteligencija virtuelnih protivnika. A velikoj većini i jednih i drugih će odgovarati što više nema Lebrona svaki put kada pokrenu igru.

Ne morate se bojati, Lebron je i dalje u igri, ali ga je kao zaštitno lice igre zamijenio Kevin Durant. Druga je stvar što su Lebrona učinili još moćnijim nego u prethodnom izdanju, pa je svako igranje protiv Cavsa skoro pa besmisleno. Ali dobro, nećemo se baviti našim frustracijama, već da pogledamo šta to donosi novi NBA 2K. Ova recenzija se bazira na PC verziji igre, ali vjerovatno znate da postoje verzije za sve bitnije platforme.

Najvažnija promjena za PC igrače je poboljšana grafika prebačena sa next-gen konzola iz prošlogodišnjeg izdanja igre (Xbox 360 i PS3, na žalost, ostaju na staroj grafici). Iako je NBA 2K i prošle godine izgledao sjajno, 2K15 predstavlja značajan napredak, pa smo još bliže pravom TV prenosu. Malo je reći da će ljubitelji košarke uživati u igri, ali treba znati da će vam trebati i prilično snažan kompjuter za igranje sa svim detaljima. Intelov i7 procesor i GeForce 750 ili Radeon R7 260 su preporučena konfiguracija. Ako imate dovoljno snage, uživaćete u bezbrojnim detaljima koji ovu igru čine zaista jedinstvenom. Od Brayantovih prigovaranja sudiji, preko Garnettovog udaranja glavom u konstrukciju koša do uvoda u igru koji vode Ernie Johnson i Shaquille O’Neal i koji daju realne podatke o timovima. Ako volite NBA, ovo je vrhunac digitalne zabave.

Druga važna promjena je značajno poboljšana inteligencija igrača, pa je 2K15 značajno teži za igranje. I odbrana i napad su doživjeli mnoga unaprjeđenja, a sve rezultuje još snažnijom imerzijom. Pozivanje odgovarajućeg napada ili tipa odbrane, kao i taktika generalno, postali su jako bitan segment igre. Bezglavo zalijetanje pod koš više gotovo nikada ne završava košem. Osim, naravno, ako ne vodite već spomenutog prebjega u Cavse, koji može šta god želi. Odbrana će biti posebno teška za početnike u igri jer je bolje igrače jako teško čuvati. Jedini savjet koji vam možemo dati je – vježba čini čuda.

1/1

 NBA 2K serijal je nekoliko puta u svojoj istoriji drastično mijenjao kontrole, ali to ove godine nije slučaj. Jedina, ali velika promjena je indikator šuta, koji olakšava tempiranje pritiska tipke za šut. U obzir se uzimaju igračeve statistike, njegov umor, kao i pozicija na terenu, odnosno situacija u kojoj se igrač nalazi. Nakon malo vježbe, indikator šuta će se pokazati kao vrlo koristan dodatak ionako dobroj igri. Ako nekome još nije jasno - gamepad je apsolutno neophodan za igranje ove igre!

Osvježenje je dobio i MyCareer način igre. Niste više u ulozi igrača koji čeka draft, već birate tim sa kojim ćete potpisati desetodnevni ugovor, pa će vam na osnovu igre u tih deset dana biti ponuđena odgovarajuća pozicija u timu. Ili neće. U jače timove je teško upasti, posebno ako na vašoj poziciji imaju nekog od jačih NBA igrača. Ali igranje pune sezone sa jednim igračem je jedno od najzanimljivijih virtualnih sportskih iskustava koje možete doživjeti. I ovde je prisutna gomila detalja u vidu postova na društvenim mrežama, ponudama za prelazak u druge klubove i slično.

MyPark je novi online način igre u kojem svog igrača vodite na virtuelne ulične terene i igrate protiv drugih ljudskih protivnika. Obzirom da je NBA 2K15 vrlo brza igra, za uživanje u MyPark uličnoj košarci će vam trebati odlična Internet konekcija. Čak i tako ćete ovde naići na mnogo frustracija jer su protivnici vrlo vješti, pa prije isprobavanja MyPark igranja preporučujemo mnogo treninga.

MyGM nudi preuzimanje uloge glavnog trenera ekipe i zapravo je menadžerska simulacija. I ovaj aspekt igre je urađen jako dobro, pa ako imate menadžerskih tendencija, sigurno ćete se dobro zabaviti. MyLeague nudi kreiranje vlastite lige, što može biti zanimljivo ako iskoristite informaciju da su u igri praktično svi važniji evropski timovi, uključujući i nekoliko ekipa iz regiona.

Iako je FIFA sigurno najpopularnija sportska simulacija na našim prostorima, ni na trenutak ne sumnjamo da je NBA 2K15 najbolja sportska igra ikada. Pored sjajne grafike, odlične vještačke inteligencije i zanimljivih načina igranja, najjači adut je prosta činjenica da ovu igru možete igrati danima, noćima, sedmicama i mjesecima, ali će i dalje da vas iznenađuje novim i zanimljivim detaljima. Replay value je praktično neograničen, bar dok ne izađe 2K16. Ovo svaki ljubitelj košarke jednostavno mora probati. Ma ne samo probati, već igrati, i to po mogućnosti u društvu. Bolje digitalne zabave od igranja u paru ili sa četiri prijatelja jednostavno - nema.

Ocjena: 5

Razvojni tim/Izdavač: 2K Studios

PLUS
nikad bliže TV prenosu, AI, gomila detalja za ljubitelje NBA i košarke generalno

MINUS
za MyPark treba jako dobra Internet konekcija, frustrirajuće za početnike

SPECIFIKACIJE:
Minimalno: Dvojezgreni procesor; 2GB RAM-a; 512 MB VRAM, DX 10, NVIDIA GeForce 8600 ili ATI Radeon HD 3600, 50 GB HDD
Preporučeno: Intel Core i7-880 ili AMD FX-8120; 2GB RAM-a; 2 GB VRAM, DX 11, NVIDIA GeForce GTX 750 ili AMD Radeon R7 260