Onima koji su već odigrali najbolju Naughty Dogovu igru, veća rezolucija i framerate, kao i nekoliko odličnih DLC-ova koji stižu u paketu sa igrom možda i neće biti dovoljan razlog da zaigraju Remastered. No, sa druge strane, sve one vlasnike PlayStationa 4 koji nisu odigrali The Last of Us očekuje nezaboravno iskustvo i ultimativna verzija jedne od najboljih igara sa PlayStationa 3.

I sve što sam rekao u svojoj recenziji prošle godine važi i sada, tako da ovaj put neću trošiti previše vremena na već poznate detalje – igra je i dalje vrlo dobra stealth avantura iz trećeg lica sa odličnom (i u prvoj polovici pomalo klišeiziranom) pričom i još bolje napisanim likovima, kao i sa vrhunskom kombinacijom survival elemenata u priči i gameplayu, koja iskače u prvi plan pogotovo na većim težinama.

Ostaje nada da će Naughty Dog u eventualnom nastavku poraditi na boljem AI-u i encounter dizajnu, a mogli bi ponuditi i nešto više opcija za zaobilaženje protivnika. A kada sam već kod želja, bilo bi lijepo vidjeti i neke lokacije koje nisu Amerika.

Isto tako, igra i dalje pati od nekoliko problema o kojima sam pisao u recenziji njene PS3 verzije – AI protivnika bi mogao biti bolji, a u igri se moglo i trebalo naći nešto više načina za eliminaciju i zaobilaženje protivnika koji neće rezultovati njihovim ubijanjem. Drugim riječima, iako skoro sve sukobe možete riješiti uz šunjanje i tihu eliminaciju protivnika, većinu njih je nemoguće zaobići, a zombiji će vas i dalje sa vremena na vrijeme primjetiti i kada to ne bi trebali.

Kada je riječ o novitetima koje donosi Remastered verzija, krenuću od onih očiglednih – rezolucija je sa 720p skočila na 1080p, a framerate sa nestabilnih 30 na znatno stabilnijih 60 sličica u sekundi. Poboljšani su i modeli likova, koje sada krase nešto detaljnije teksture, što u kombinaciji sa skoro duplo više piksela na ekranu i duplo većim framerateom rezultuje zaista odličnim vizualima.

Naravno, uprkos  tome, od igre ne treba očekivati punokrvnu next-gen grafiku, obzirom da je ovdje riječ " tek" o remasteru, a ne remakeu. I upravo zbog toga raduju svi oni dodaci koje Remastered donosi u paketu sa igrom – tu su dvije dodatne kolekcije odličnih novih multiplayer mapa (što njihov broj diže na ukupno 15, a za koji dan ćemo dobiti još 2, potpuno besplatno), ultra-teški Grounded nivo težine (koji još nisam stigao isprobati, tako da ga neću komentarisati), te dodatna singleplayer kampanja, Left Behind.

1/1

Naime, Left Behind nas stavlja u ulogu Ellie, sa kojom ćemo u ovoj kampanji proživjeti nekoliko novih avantura, na timelineu smještenih prije dešavanja iz originalne igre. I sve ono u čemu smo mogli uživati u originalnoj kampanji je i dalje tu – vrhunski likovi, emotivna priča, te odličan, ali zaista odličan tempo (uz nešto više mirnih momenata u kojima u prvi plan iskače nevina dječija igra, kao i uz neizbježne napete situacije, u kojima je fokus na preživljavanju i borbi). Ovdje moram istaći i odličan dodatak borbenim sekvencama u kojima je tu i tamo moguće "isprovocirati" zombije da napadnu vaše ljudske protivnike, kako bi sebi znatno olakšali neke sukobe.

Left Behind se pokazao kao odličan dodatak originalnoj kampanji i kao jedan od najboljih DLC-ova koje sam ikada imao priliku odigrati

Na kraju, tu je i Photo Mode, koji se pokazao kao odličan dodatak posljednjem Infamousu, da bi ga Sony i Naughty Dog sada implementirali i u The Last of Us. Photo Mode vam omogućava da u bilo kojem trenutku pauzirate igru, podesite kameru i depth-of-field efekte, odaberete neki od brojnih filtera i okvira, te ugrabite savršen screenshot.

I, da sumiram – ako ste jedan od onih koji još uvijek nisu odigrali The Last of Us, a imate PlayStation 4, Remastered je obavezno štivo koje jednostavno morate zaigrati. Bilo da volite singleplayer sa napetim gameplayom, vrhunski ispričanom pričom i još boljim likovima, bilo da uživate u taktičkom multiplayeru – The Last of Us Remastered ima sve to. A ukoliko ste igru već završili na PlayStationu 3, sami procijenite da li su vam Full HD rezolucija, 60 sličica u sekundi i nekoliko odličnih DLC-ova dovoljna motivacija da se još jednom pridružite Joelu i Ellie na njihovim nezaboravnim avanturama.

http://www.thelastofus.playstation.com/

Ocjena: 5

PLUS
priča i likovi, atmosfera, odličan gameplay tempo, predivan soundtrack, odličan multiplayer, Left Behind i ostali Remastered dodaci;

MINUS
AI je mogao biti bolji, nemogućnost zaobilaženja protivnika i sukoba, prva polovica priče je mrvicu previše klišeizirana;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: stealth/survival avantura;
Razvojni tim: Naughty Dog;
Izdavač: Sony Computer Entertainment;
Platforme: PlayStation 4;