Jedna od najboljih igara godine je upravo postala još i bolja... zapravo, da budem precizniji, postaje sve bolja i bolja sa otvaranjem svakog novog krila Naxxramasa, igračima World of Warcrafta dobro poznate nekropole. Naime, kao što je i najavio, Blizzard je nedavno počeo sa otvaranjem sekcija Naxxramasa na sedmičnoj bazi, tako nudeći igračima Hearthstonea po nekoliko novih singleplayer avantura svakih sedam dana, kao i po nekoliko novih karata koje bi trebale uzdrmati stare taktike i obogatiti nemali broj deckova.

Nego, kako to sve funkcioniše u igri? Pa, svako novo krilo Naxxramasa sa sobom donosi po nekoliko stvari – tri nova singleplayer bossa u Normal i Heroic varijantama, dva posebna Class Challenge izazova, te po nekoliko novih karata koje ćete otključavati pobjedama u navedenim singleplayer avanturama.

Baš kao što su i najavili, iz Blizzarda su ponudili opciju kupovine novih sadržaja sa zlatom zarađenim u igri, zahvaljujući čemu Curse of Naxxramas možete dobiti potpuno besplatno

Novi bossovi tako predstavljaju prve prave singleplayer sadržaje u igri još od njenog tutoriala,  a svaki sa sobom donosi nove specijalne skillove i neke nove karte, te usput koristi i karte koje ćete i sami moći otključati/craftati nakon što zaigrate Curse of Naxxramas, sa kojima se tako možete upoznati i prije nego ih otključate.

A iako svaki od novih bossova ima neku posebnu taktiku, sa njima nećete imati nikakvih problema ukoliko ste imalo iskusniji u Hearthstoneu, te ćete ih većinu pobijediti iz prvog pokušaja. Ali, to važi samo za njihove Normal varijante, dok će vam za borbe sa Heroic varijantama trebati potpuno nove taktike i posebno sastavljeni deckovi – i to iz nekoliko razloga, od kojih je za 50% veći health u odnosu na vas samo jedan (moj prvi i do sada jedini susret sa Heroic bossom iz Naxxramasa je završio prilično neslavno, jer sam mu jedva uspio spustiti health na pola prije nego što me je sravnio sa zemljom).

No, uprkos relativno niskom nivou težine, Normal bossovi su i dalje zabavni protivnici, neovisno od toga da li se borite sa nekim od gigantskih paukova iz Arachnid Quartera koji vam vole vraćati minione sa ploče u ruke, bilo da ste se našli oči u oči sa gigantskim Loathebom iz Plague Quartera, koji čak i u Normal varijanti ima 75 healtha, ali vam zato često daje priliku da svim svojim aktivnim minionima povećate napad za +8.

1/1

Što se tiče Class Challenge izazova, riječ je o dodatnim singleplayer sadržajima u kojima ćete otključavati nove karte za svaku od 9 igrivih klasa. Svako novo krilo Naxxramasa će tako sa sobom donijeti po jedan izazov za dvije klase – do sada smo dobili izazove za Druida, Roguea, Huntera i Magea, dok će ostale klase svoje izazove dobiti u narednim sedmicama.

Pobjeda nad pojedinačnim bossovima na Normal težini će vam donijeti po jednu novu kartu, a nakon što pobijedite sva tri bossa u jednom krilu, otključat ćete i jednu novu Legendary kartu. Također, ukoliko uspijete pobijediti sve bossove iz jednog krila na Heroic težini, oktljučat ćete i novi izgled za vaše karte.

Međutim, za razliku od borbi sa Naxxramas bossovima, u kojima možete koristiti vlastite custom deckove, u Class Challenge izazovima na raspolaganju imate isključivo unaprijed kreirane deckove koji će vam omogućiti da isprobate i spomenute karte koje tek trebate otključati pobjedom u tom izazovu. Moji favoriti među novim "klasnim" kartama su svakako Druidova Poison Seeds, koja uništava sve minione na ploči i mijenja ih sa 2/2 Treantovima (nije mi jednom pomogla da se riješim jakih protivničkih miniona i usput zamijenim svoje slabe 1/1 minione), kao i Hunterova karta Webspinner, 1/1 Beast koji vam nakon smrti daje jednu random Beast kartu (neovisno od toga da li je imate u svojoj kolekciji ili ne).

Svaki boss ima prilično zabavne monologe prilikom početka i kraja meča, kao i još zabavnije replike na vaše pokušaje komunikacije sa njima

Povrh toga, Curse of Naxxramas donosi i nove class-neutral karte koje možete dobiti kupovinom novih "paketića", kao i craftingom, a koje bi mogle dobro uzdrmati neke već prokušane taktike i deckove. Meni se recimo posebno sviđa Stampeding Kodo, Beast karta čiji Battlecry efekat uništava random protivničkog 2/x miniona (super dodatak u Hunterovom Beast decku, ali vjerujem da će je domišljati Priestovi znati iskoristiti u kombinaciji sa svojom Inner Fire kartom). Također, tu je i gomila novih karata koje ćete otključati pobjedama nad bossovima – neke od njih su npr. Nerubian Egg, 0/2 karta čiji Deathrattle efekat na ploču priziva 4/4 pauka će recimo obeshrabriti AOE napade na vaše minione, dok će Maexxna, Legendary 2/8 Beast, uništiti svakog miniona kojem nanese imalo štete.

I, šta reći na kraju osim još jednom ponoviti ono što sam rekao na samom početku teksta – jedna od najboljih igara godine je upravo postala još bolja. I garantujem vam da će vas Curse of Naxxramas zabaviti, kako sa svojim singleplayer izazovima, tako i sa novim kartama koje ćete koristiti u svojim deckovima još dugo nakon što pobijedite i posljednjeg Naxxramas bossa. A sada pravac battle.net i ugrabite prvo krilo Naxxramasa dok je još besplatno!

eu.battle.net/hearthstone

Cijene:
Pojedinačna krila: 6€ / 700 in-game zlatnika;
Dva krila: 9€;
Tri krila: 14€;
Četiri krila: 18€;
Svih pet krila: 22€;
Prvo krilo besplatno iduće dvije sedmice

PLUS
Odlične nove karte, zabavni bossovi i dodatni izazovi;

MINUS
Ništa vrijedno spomena;

SPECIFIKACIJE:
Žanr: collectible card game;
Razvojni tim/izdavač: Blizzard;
Platforme: PC (testirano), iPad