Info Redakcija

Info Redakcija

petak, 03 Februar 2023 12:26

Terminal Ep. 406: Lenovo 14w Gen 2

Tradicionalno, početak februara je rezervisan za Samsungov Unpacked događaj na kojem predstavljaju neke od svojih hardverskih noviteta, a uobičajeno, među njima je i nova serija njihovih Galaxy flagship telefona pod oznakom S23.

Samsungovi Galaxy S23 pametni telefoni slijede korake serije S22, pa se u istoj nalazi standardni Galaxy S23, Galaxy S23+ i Galaxy S23 Ultra modeli. S23 Ultra izglead gotovo izgleda gotovo identično svom prethodniku, dok su S23 i S23+ dobili tz. "lebdeći" izgled kamere koji odgovara dizajnu njihovog skupljeg brata. Svi telefoni sada izgledaju puno jednostavnije.

S23 ostaje najmanji sa 6,1-inčnim AMOLED ekranom. S23+ nalazi se u sredini sa ekranom od 6,6 inča, dok je S23 Ultra i dalje masivan sa veličinom od 6,8 inča, ali je ovaj put Samsung smanjio zakrivljenost staklenih rubova oko ekrana. Od ove godine S Pen olovka se vraća uz ovogodišnji najveći Galaxy telefon, a obzirom da su mu rubovi ekrana ravniji, dobija se veća površina za njeno korištenje.

Sve telefone pokreće Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipset, što je malo jača verzija ovog čipseta, a S23 Ultra će imati 12 GB RAM-a u odnosu na slabije modele koji će imati 8 GB.

Najveća promjena S23 Ultra modela u odnosu na prethodnika je njegova primarna kamera koja sada ima senzor od 200 megapiksela, koja osim toga može kreirati i fotke od 50 ili 12 megapiskela sa puno više detalja, svjetla i oštrine, zahvaljujući procesu spajanja više piksela u jedan. Uz nju su tu još čak dvije telefoto kamera, sa 3x i 10x optičkim zumom, kao i ultraširoka kamera od 12 megapiksela. Uz to, prilikom snimanja videa, S23 Ultra ima dvostruko veće uglove korekcije za optičku stabilizaciju slike, tako da nudi glađe rezultate od svog prethodnika.

Kamere S23 i S23+ modela ostaju identične kao kod prethodnika, dok su svi modeli dobili i baterije većeg kapaciteta, te Corning Gorilla Glass Victus 2 unaprijeđenu zaštitu stakla njihovih ekrana.

Telefoni će biti lansirani sa Androidom rednog broja 13, biće dostupni u četiri različite boje, a njihove početne cijene kreću se od 800, 1000 i 1.200 dolara. Na tržište stižu 17. februara.

2019. godine, Amerika je uvela brojne sankcije kompaniji Huawei, koje su zahtijevale posebne licence za nastavak trgovine. Izgleda da se sada priprema novi paket mjera u kojem bi Huawei mogao imati problema sa 4G, te Wi-Fi 6 i 7 tehnologijama.

Prema navodima Bloomberga, novi paket sankcija uključuje tehnologije  kao što su vještačka inteligencija, cloud computing visoke klase, kao i određene licence za 4G proizvode, kao i Wi-Fi 6 i 7 tehnologije. Na jesen prošle godine, vlada SAD-a je uvela nove kontrole izvoza opreme koja se koriste za proizvodnju čipova, a primjenjuju se na tehnologije vezane za proizvodne procese naprednije od 14, pa čak i 16 nm. Ova ograničenja imaju za cilj da uguše rast kineske industrije poluprovodnika, a nedavno su se sankcijama pridružili Japan i Holandija, koje svojim kompanijama zabranjuju izvoz opreme u Kinu. Huawei je već objavio da se njihov Kirin procesor za sada neće vratiti, obzirom da kompanija ne može pronaći proizvodni pogon koji ne koristi američku tehnologiju.

Iako su prihodi ovog kineskog giganta od uvođenja sankcija opali gotovo za trećinu, kompanija se uspjela stabilizovati i ostvarila je određeni rast u posljednjim kvartalima, pa ostaje da se vidi kako će nove sankcije ponovo uticati na njihovo poslovanje.

srijeda, 01 Februar 2023 15:04

Google navodno testira alternativu ChatGPT-u

Svima je jasno da je Google pomalo nervozan oko dešavanja sa umjetnom inteligencijom ChatGPT-a, ali prema novim navodima, ovaj tehnološki gigant bi uskoro mogao pripremiti svoj odgovor.

Kako prenosi CNBC, uposlenici Google-a trenutno testiraju vlastiti AI chatbot pod nazivom "Apprentice Bard", koji nudi odgovore na pitanja postavljena koristeći prirodni jezik baš kao ChatGPT. Bard je izgrađen korištenjem Googleove LaMDA tehnologije, koja je sama po sebi slična GPT-seriji AI jezičnih modela na koje se ChatGPT oslanja. Jedna velika prednost koju Bard navodno ima u odnosu na ChatGPT je njegova sposobnost da govori o nedavnim događajima. Kao što OpenAI upozorava, ChatGPT ima ograničeno znanje o svijetu i događajima nakon 2021.", ali Bard je ažurniji, pa može odgovarati čak i o nedavnim dešavanjima. Navodi se i to da Google testira alternativnu verziju svoje početne stranice, gdje bi ista mogla integrisati zamjenu za "I'm feel lucky" dugme, sa upitima za potencijalna pitanja.

Naravno, ovo su još uvijek rani izvještaji i pitanje je da li će Googleov odgovor i približno biti sličan ovome, a tu su još uvijek i velika pitanja od kvaliteti jezičnih modela umjetne inteligencije, u svrhu Internet pretrage.

Microsoft je objavio da će nastaviti sa podrškom i izdavanjem sigurnosnih nadogradnji za Windows 10 do 14. oktobra 2025. godine, no istakli su da završavaju sa prodajom licenci za ovaj operativni sistem sa krajem ovog mjeseca.

Naime, kompanija iz Redmonda objavila je zabilješke na stranicama za Windows 10 i Windows 10 Pro verzije svog operativnog sistema da će 31. januar 2023. godine biti posljednji dan kada će Windows 10 biti dostupan za download. Naravno, nakon toga korisnici će i dalje biti u mogućnosti kupiti Windows 10 od drugih prodavača ukoliko imaju unaprijed obezbijeđene licence, no jasno je da Microsoft sve više želi primorati korisnike da pređu na Windows 11. S druge strane Microsoft će poslovnim korisnicima omogućiti podršku za Windows 10 Enterprise i IoT Enterprise verzije čak do 2027. godine.

Windows 10 je trenutno najpopularnija verzija ovog operativnog sistema koji se nalazi na čak 68% računara korisnika, dok Windows 11 trenutno koristi njih 17%, prema posljednjoj anketi koja je provedena u decembru prošle godine.

srijeda, 18 Januar 2023 12:19

CAMM bi mogao zamijeniti SODIMM memoriju

U posljednjih dvadesetak godina, većina prenosnih računara koristila je izmjenjive SODIMM module za memoriju, dok su noviji mali i lagani sistemi opremljeni neizmjenjivom LPDDR memorijom. No, i na tom polju moglo bi doći do izvjesnih promjena.

Naime, organizacija koja upravlja standardima memorije prenosnih računara, JEDEC, glasala je za odobrenje specifikacije CAMM modula, kao potencijalne zamjene za SODIMM memoriju. CAMM je modul koji je prošle godine predstavio Dell, a isti nudi veće brzine i kapacitet memorije, dok zauzima znatno manje prostora. CAMM je kratica za Compression Attached Memory Module, a Dell tvrdi da su moduli koje je predstavio prošle godine 57% tanji od SODIMM-a, podržavaju veće brzine od najbržih SODIMM modula, te nude do 128 GB RAM-a na jednom modulu. Nove specifikacije mogle bi biti usvojene kasnije ove godine, što omogućilo kompanijama osim Della da izdaju svoje prve prenosne računare koji koriste CAMM memoriju, već 2024. godine.

Nakon lansiranja Apple M2 procesora prošlog ljeta, Apple donosi još dva čipa visokih performansi koji će pokretati najnovije MacBook Pro i Mac Mini uređaje ove kompanije.

Apple M2 Pro i M2 Max bazirani su na istoj arhitekturi kao i M2 čip, ali oni donose više CPU i GPU jezgri, te podršku za bržu memoriju i više količine memorije. Apple navodi da M2 Pro i M2 Max nude do 30% brže grafičke performanse od prethodne generacije M1 Pro i M1 Max čipova, dok M2 Pro nudi do 20% brže CPU performanse. Pored toga, svi čipovi M2 serije nude do 40% brže performanse umjetne inteligencije zahvaljujući svojim 16-jezgrenim jedinicama neuronske obrade. Nova linija MacBook Pro modela u verzijama sa 14 i 16 inča ekranima, koji će koristit bolje i brže verzije M2 procesora, dobiće također i bogatiji spisak poboljšanja među kojima su najznačajniji mini LED paneli, 8K HDMI izlauz, Wi-Fi 6E i drugo.

Novi MacBook Pro i Mac Mini uređaji na tržište stižu krajem ovog mjeseca.

Kao što je mnogima poznato i iz naših priloga, Lenovo ima dugu istoriju eksperimentisanja sa Yoga imenom i nizom uređaja iz te serije. Kompanija je najavila neke noviteta za ovu godinu, a među njima je i prvi laptop pune veličine sa dva ekrana.

Lenovo Yoga Book 9i prenosni računar je dizajniran kako bi pokušao smanjiti bolnu tačku prenosnih računara, nedostatka vertikalnog prostora na ekranu, i to jednostavnom idejom integracije dva ekrana. Dva 13,3-inčna OLED ekrana sa 2,8K rezolucijom donijeti će značajno više radne površine slobodne za vaše dokumente, kodiranje ili bilo šta drugo što može povećati vašu produktivnost. Naravno, sve to bez značajnih kompromisa u veličini i težini, jer je zadržana debljina oko 1,5cm i težine ispod 1,5 kg. Možete ga koristiti u bilo kojoj orjentaciji postavkama, a odvojiva bluetooth tastatura i Smart Pen olovka čine ga još produktivnijim uređajem. Biće baziran oko 13. generacije Core procesora sa 16 GB RAM-a i do 1TB SSD protora za podatke, sa baterijom koja bi uz rad oba ekrana trebala potrajati do 10 sati video reprodukcije.

Početna cijena bi se trebala kretati oko 2000 dolara, a na tržištu se očekuje sredinom godine.

Stranica 1 od 50