Info Redakcija

Info Redakcija

ponedjeljak, 22 Maj 2023 12:06

Terminal Ep. 422: DELL Latitude 5430

Iako kompanija LG ne dominira više toliko među novitetima, neke njihove tehnologije su i dalje u samom svjetskom vrhu. Posebno kada su ekrani u pitanju. Kompanija je na tržište plasirala svoj najtanji laptop sa OLED ekranom.

LG Gram SuperSlim je ultra tanki prenosni računar kojeg karakterišu debljina malo veća od 1cm, te težina ispod 1kg, koji pored toga integriše i Intel procesor 13-te generacije, zajedno sa zadivljujućim OLED ekranom. Riječ je o 15,6-inčnom anti-refeltivnom panelu koji može isporučiti 100% DCI-P3 raspona boja, a nudi i VESA DisplayHDR True Black certifikat. Pokretati će ga Intel Core i7-1360P procesor sa maksimalnih 32 GB DDR5 memorije i 2TB prostora za podatke. Također, laptop dolazi sa redizajniranim kompaktnim adapterom za napajanje, audio portom za slušalice i tri USB Type-C priključka, od kojih jedan podržava Thunderbolt 4.

Laptop na tržište stiže sredinom ovog mjeseca po početnoj cijeni od 1.700 dolara.

Velika je vjerovatnoća da već godinama koristite otisak prsta, prepoznavanje lica ili PIN za prijavu na svoj pametni telefon. Brže je i jednostavnije od unosa dugačke šifre koju je teško zapamtiti i koju je teže upisati. Konačno je i Google omogućio isti način logiranja sa uvođenjem podrške za “passkey".

Passkey je u osnovi sistem koji vam omogućava prijavu na aplikaciju, web stranicu ili neki servis, bez upotrebe šifre. Koristite aplikaciju ili uređaj za generiranje sigurnog, jedinstvenog pristupnog ključa koji je pohranjen lokalno na vašem pametnom telefonu ili drugom uređaju i koji vam omogućava prijavu zahvaljujući enkripciji sa javnim ključem. Passkeys su sigurniji od šifri, a budući da nisu pohranjeni na udaljenom serveru, malo je vjerojatno da će završiti u rukama hakera. Isto tako, ako omogućite biometrijsku autentifikaciju, to znači da se neko ko vam ukrade telefon ne bi mogao prijaviti bez vašeg otiska prsta ili lica.

Google ne zahtjeva od korisnika da se prebace na korištenje Passkeysa, nego ih uvodi kao dodatnu sigurnosnu opciju za svoje račune.

Iako je u posljednjih pola godine Microsoft Edge sve više u centru pažnje bilježeći i značajan porast popularnosti, to mu ipak nije bilo dovoljno da zadrži drugo mjesto na listi najpopularnijih browsera.

Nadajući se da će podići popularnost svom Edge browseru, Microsoft je integrisao ChatGPT u Bing pretraživač, što ipak nije bilo dovoljno da ovaj browser ostane na drugoj poziciji najčešće korištenih desktop browsera. Naime, Safari je ponovo zasjeo na tu poziciju sa 11,87 posto korisnika koji ga redovno koriste, dok je Edge sada na trećem mjestu sa 11 posto. Riječ je o rezultatima koje je objavio Statcounter servis koji prati uputrebu Internet browsera na različitim web lokacijama, a prema njima, Google Chrome je i dalje daleko prvi sa čak 66,13 posto udjela na tržištu. Na četvrtom i petom mjestu su Firefox i Opera.

Nagađe se da je Safari ponovo podigao svoju popularnost zahvaljujući najmanjem broju sigurnosnih propusta, jer su korisnici sve više osvješteni po pitanju privatnosti i sigurnosti podataka.

Pridružujući ga Mavic 3,  Mavic 3 Classic i Mavic 3 Enterprise modelima, DJI je dodao i novi flagship dron usmjeren ka potrošačkom segmentu - Mavic 3 Pro, koji donosi unaprijeđeni sistem od tri kamere.

Novi DJI Mavic 3 Pro i njegov pandan Mavic 3 Pro Cine koji je malo više fokusiran na napredne filmske entuzijaste, dolaze sa novim sistemom od tri Hasselblad kamere. Glavna koristi objekit od 24mm kao i stanradni Mavic 3, ali mu se sada pridružuju novi objektiv od 70 mm i kamera sa zumom od 166 mm za preciznije kadriranje. Mavic 3 Pro i dalje snima u maksimalnoj rezoluciji od 5.1K pri 50 fps, a može raditi i usporeno 120fps u 4K modu. Nova srednja kamera može snimati 4K video pri 60fps i fotografije do 48 megapiksela, dok tele-foto kamera sa 7x zumom donosi širi otvor blende od f/3.4  i 4K/60fps video podršku. Zbog dodatne snage u kamerama, Mavic 3 Pro je izgubio nekoliko minuta u maksimalnom trajanju leta od 43 minute, u poređenju sa prethodnom generacijom, a donosi već viđene tehnologije za izbjegavanje prepreka i DJI O3+ tehnologiju za prenos FullHD slike na udaljenosti do 10km. Njegova Cine verzija dodatno integriše napredne funkcionalnosti značajne za filmsku industriju poput Apple ProRes moda, 1TB SSD i 10Gbps kabl za povezivanje.

Početna cijena u zavisnosti od modela i paketa opreme kreće od 2.200 dolara, a na tržište stiže u maju mjesecu.

Stranica 1 od 54