Ukoliko se ubrajate u korisnike na budžetu, hardver sa potpisom kompanije Canyon vam je vjerovatno dobro poznat. Evo šta nudi jedan njihov miš pristupačne cijene.

Canyon gaming miš - pune oznake Apstar GM-12 – je miša za koji definitivno možemo reći ad je drugačiji. Sigurno prva stvar uočljiva na ovom mišu je njegov izgled. Karakteriše ga pomalo robustan dizajn, sa nešto višim centralno izdignutim dijelom, te primjetnim isturenim bočnim dijelovima namijenjenim za ugodno nalijeganje palca, te malog i domalog prsta. Tu je inaglašena tekstura kako bi se prsti sa strana manje znojili, dok je plastika srednje kvalitete, što opet odgovara cjenovnom rangu ovog miša.

I sve je to zaista dobro rješeno, ali samo za dešnjake i dlanove srednje veličine i one veće. Oni sa nešto manjim šakama, bilo bi dobro da ga prvobitno isprobaju. Ovo napominjemo iz još jednog razloga, a to je što njegov scroll točkić nije postavljen na uobičajenom mjestu između glavnih tastera, već sa njegove bočne strane. Odatle i drugi naziv, side scrolling mouse. Sa šakama srednje veličine, mi smo ga komotno mogli dohvatiti. Za one kraćih prstiju, nismo sigurni.

Vjerujemo da se Canyon na ovako radikalan potez odlučio zbog pokušaja dobijanja na dinamici, jer u ovom slučaju ne morate skidati prst sa glavne tipke, dok recimo mijenjate oružje ili birate neku drugu dostupnu opciju unutar igre. Definitivno treba malo privikavanja, posebno unutar windowsa, za skrolanje web stranicama ili unutar dokumenata. S druge strane točkić je ugodan, sa osjetnim koracima skrolanja, a pored njega tu su i standardne back i forward tipke, te jedna posebno naznačena i malo isturenija koja služi za promjenu aktuelne DPI rezolucije senzora. Ona se može mijenjati u koracima od 800 do 6400 DPI.

Njegov ojačani platneni USB kabl djeluje pouzdan na duže staze, a uključivanje i napajanje otkriva još jedan vizuelni detalj. Tu je RGB traka smještena između glavnih tipki, koja laganim ritmom konstantno mijenja boje, kao da se kreću.

Na kraju, kada sve uzmemo u obzir, Canyon Apstar predstavlja još jedan cijenom povoljan i, sa aspekta kvalitete, sasvim solidan komad hardvera. Samo je pitanje da li želite nešto drugačije i vizuelno zanimljivije na vašem stolu?

1/1

 

Cijena: 39,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
cijena; osvjetljenje, dizajn scroll točkića sa drugačijim pristupom

MINUS
nije za one manjih ruku

SPECIFIKACIJE:
6 programibilnih tipki; Optički senzor rezolucije 800-6400; USB konekcija sa kablom od 1,7m; scroll točkić sa strane kod palca