Za one koji ne prate toliko dešavanja na sceni prenosnih računara, Lenovo pored svih poslovnih i potrošačkih modela u svojoj liniji ima i onaj dio koji je više usmjeren ljubiteljima zabave, ili tačnije igračima. Serija uređaja je poznata pod imenom Legion, a mi smo družili sa jednim, pa nazovimo ga macanom.

*****

Prvi pogled i kontakt sa Lenovo Legion 5 laptopom, odmah će vam dati do znanja da se radi o nečemu drugačijem među prenosnim računarima. Dizajn sa mnogo kosih i ravnih linija, naglašava robusnije i sportske karakteristike ovog laptopa, zajedno sa izbačenim stražnjim dijelom i pomalo neobičnom nijansom sivo-plave i crne kombinacije boja. Iako je kućište izrađeno od plastike u kompletu, sve djeluje vrhunski utegnuto i kvalitetno izrađeno.

Otvori za hlađenje skoro na svakoj površini dodatno govore o namjeni laptopa, a ako računate o zabavi u pokretu, ne treba zanemariti i njegovu masu od skoro 3 kg, na šta treba dodati i robustan strujni ispravljač.

Kada smo rekli macan, mislili smo upravo na gabarite i dimenzije, jer je ovo laptop sa dijagonalom ekrana od 17-inča. IPS matrica sa Dolby Vision tehnologijom isporučuje sliku odlične kvalitete, što prije svega mislimo na uglove vidljivosti i kontrast, a svakako treba naglasiti i osvježavanje slike od čak 1440 Hz. Sve zaokružuje njegovo odlično osvjetljenje od 300 nita i antirefleksivni premaz, kao i veoma dobra reprodukcija boja, tako da je ovo veoma pogodan i za multimedijalne svrhe, kao što su obrada fotki ili video editovanje.

Ova konfiguracija je bazirana oko visoko rangiranog AMD Ryzen procesora oznake R7 5800H. Isti integriše osam jezgri sa simultanom multithreding podrškom za ukupno 16 thredova i maksimalnom turbo frekvencijom od 4,4 GHz. Pored integrisane AMD Radeon RX Vega 8 grafike, za dodatne kvalitetnije grafičke performanse zadužena je GeForce GTX 3070 kartica sa 8GB memorije. Uz njih su tu još 16GB radne memorije i 1TB SSD disk, tako da je ovo izuzetno jaka i brza prenosna mašina. Bez problema je vrtila neke od zahtjevnijih igračih naslova sa veoma visokim grafičkim postavkama, pa je teško pronaći neku veću manu što se tiče bazne konfiguracije.

1/1

Tastatura pune veličine sa dvostepenim pozadinskim osvjetljenjem je komotna, udobna i sa plitkim hodom tipki. Obzriom na veličinu laptopa, tipke su mogle biti malo veće, ali je zato touchpad sa matiranom površinom veoma prostran i ugodno osjetljiv.

Spisak priključaka i portova je na zavidnom nivou, a dopalo nam se što su neki od najbitnijih smješteni sa njegove stražnje. Tu ćemo pronaći HDMI izlaz, USB Type-C sa DisplayPort podrškom, ukupno četiri USB 3.1 porta, dva USB-C porta, Ethernet port, audio priključak i 720p web kameru. Naravno, nije izostavljen ni čitač SD memorijskih kartica.

Treba pohvaliti i kvalitetne dual stereo zvučnike kreirane u saradnji sa Harman Kardon kompanijom, kao i podrška za Dolby Atmos tehnologiju, tako da se sve može veoma dobro profilirati za kvalitetnu zvučnu reprodukciju, kako u igrama, tako i za muziku ili video.

Na kraju, iznenadila nas je i baterijska autonomija, koja je omogućila skoro 7 sati video reprodukcije, što je za ovu jačinu konfiguracije veoma pohvalna stvar. Naravno, za bilo kakve duže seanse igranja, napajanje vam mora biti pri ruci.

Treba napomenuti da je naš testni model je došao bez operativnog sistema, pa smo za potrebe testa i pokretanje Steam igara,  instalirali Windows 11, što je funkcionisalo bez ikakvih poteškoća.

Sve u svemu želite li laptop za igranje aktuelne konfiguracije izuzetnih performansi, ili možda jednu radnu mašinu koju ćete moći sa vremena na vrijeme prenositi, Lenovo Legion 5 sa svojih 17 inča vrhunskog ekrana, mogao bi pravi izbor.

Cijena: 3.699,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ukupan dojam, jaka konfiguracija, ekran, jaka podloga za mnoge poslove

MINUS
težina

SPECIFIKACIJE:
AMD Ryzen 7 5800H (turbo 4.4GHz); Ekran 17.3 Full HD IPS AG 144Hz, 16GB DDR4-3200, 1TB SSD NVMe, NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB , 2xUSB-C, 4xUSB 3.2, RJ-45, HDMI, Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; FHD web kamera; Tastatura sa pozadinskim osvjetljenjem, Bez operativnog sistema, Masa:3kg