Na popularnost nosivih uređaja više ne treba troišiti riječi. Dostupni su brojni modeli pametnih satova i različitih narukvica, a jedan takav ima i kompanija Canyon. Evo šta nudi i zbog čega mislimo da bi mogao biti zanimiljiv mnogima.

*****

Pametni sat kompanije Canyon koji nosi oznaku Wildberry ili SW74, je jedan od onih nenamtljivih i vrlo jednostavnih nosivih uređaja. Nije direktno namijenjen ženskoj ili muškoj populaciji, tako da će u ovoj crnoj izvedbi odgovarati svima, sve dok vam njegove dimenzije odgovaraju. Također, postoji i izvedba u svijetlo plavoj boji.

Kućište je izrađeno od aluminijuma, pravugaone forme i vrlo tankog profila, pa sve zaista izgleda jednostavno i elegantno. Silikonska narukvica koja dolazi sa njim sigurno će biti pravi izbor kada pomislite na neku fizičku aktivnost, a Wildberry je upravo tu da vas potakne na više kretanja i aktivnosti..

Sat je opremljen kružnim 1,3-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, što je uz jednu tipku sa strane kućišta jedini način za rukovanje satom. Ekran je zaštićen kaljenim staklom kako bi se spriječila veća oštećenja , a tu je i IPS67 certifikat za otpornost na vodu. Ekran nudi odličnu čitljivost, što sa vrlo jakim pozadinskim osvjetljenjem i odličnim uglovima vidljivosti, čak i po dnevnom svjetlu nema nikakvih slabih karakteristika.

Interfejs sata nije baziran ni na jednoj poznatoj izvedbi OS-a, ali možemo ga ocjeniti jednostavnim, preglednim i funkcionalnim. Sve se izvodi swipe-anjem gole dole lijevo desno, te tapkanjem za odabir željene funkcije. One glavne odnose se na praćenje koraka, nadgledanje sna, praćenje otkucaja srca, te praćenje treninga - odnosno neke sportske aktivnosti poput trčanja, hodanja, vožnje biciklom,  preskakanja konopca i slično. Svakako je zanimljivo vidjeti pulsmetar i oksimetar za mjerenje kisika u krvi, obzirom da je riječ o nosivom uređaju nižeg cjenovnog ranga.

1/1

Za što bolji uvid u sve parametre i podešavanja, neophodna je i prateća Canyon Life aplikacija, kompatibilna sa Android i iOS uređajima. Sat se bluetooth konekcijom povezuje sa telefonom, te sinhronizuje sve vaše aktivnosti. Tako putem telefona možete detaljno pratiti vaše parametre i aktivnosti, kako dnevne, tako i sedmične ili mjesečne statistike. Tu je i niz drugih generalnih podešavanja funkcija sata, do slanja notifikacija iz drugih aplikacija poput poruka sa vibera, instagrama, dolaznih poziva i slično. Notifikacije su jasne, pregledne i čitke.

Što se tiče njegove baterije, ona se puni pomoću isporučenog USB kabla sa nekom vrstom kontaktne pločice, pa treba biti pažljiv da se isti ne izgubi, jer nije neka univerzalna opcija. Trajanje baterije će zavisiti od načina korištenja, učestalosti mjerenja, povezivanja sa telefonom i slično. Iz kompaije tvrde od 5 do 20 dana, a nama je sa prosječnim korištenjem, sinhronizacijom sa telefonom ujutro i naveče, izdržala nekih 7 dana.

Na kraju i ono najzanimljivije, a to je njegova vrlo prihvatljiva cijena malo višom od 80 KM. Jasno je da se ne radi o uređaju za fitness manijake, već je riječ o početničkom uređaju koji će biti podsjetnik i odličan motivator za sve one koji se konačno žele pokrenuti sa mjesta, uz vrlo elegantan dizajn.

Cijena: 81,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Cijena za pametni sat, lijep dizajn, jednostavnost.

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
1,3 TFT ekran osjetljiv na dodir, aluminijumsko kućište, IP67 certifikat, 7 sportskih modova, Android i iOS kompatibilan, 40 grama.