Prilikom nabavke monitora, većina korisnika uglavnom razmišlja o tome postoji li mogućnost kombinovanja prihvatljive cijene, velike dijagonale ekrana i po mogućnosti lijepog dizajna. Kompanija AOC nas je već nekako navikla na slične mogućnosti, a evo šta možete očekivati od još jednog njihovog modela.

****

Njihove pomalo zahtjevne oznake modela teško je zapamtiti, ali broj kod AOC Q24P2Q može jasno nagovijestiti da je ovo monitor sa ekranskom dijagonalom od danas nekih prosječnih 24-inča. Tačnije 23,8-inča, a pri tome mislimo da je ovo dijagonala ekrana koja je trenutno najzastupljenija na tržištu.

Radi se o monitoru sa vrlo jednostavnim i lijepim dizajnom, kojeg karakteriše prilično tanak profil, tako da se može lijepo uklopiti u poslovna i kućna okruženja, a to je ujedno i ciljna skupina kojoj je i namijenjen ovaj model. Crno kućište sa imitacijom brušenog metala omogućava ugodno podešavanje nagiba i azkretanja ekrana u svim smijerovima, što uključuje i pivotiranje ekrana za 90 stepeni i njegovo postavljanje u tzv. uspravni ili portrait mod. Idealno za sve koji rade sa mnogo teksta ili tabela, a pored toga, tu su i veoma tanke ivice oko ekrana sa njegove tri strane, pa ako želite još kreirati i ugodno okruženje sa više monitora, razmak između njih biće veoma mali.

IPS matrica sa WLED pozadinskim osvjetljenjem isporučuje sliku QHD rezolucije, odnosno 2560 x 1440 piksela, što se odlično uklapa sa dijagonalom ekrana. Slika ima odlične karakteristike. Oštra je, sa maksimalnom svjetlinom od 250 nita, a pokrivenost sRGB kolornog spektra iznosi 100%, dok je Adobe RGB 86%. Pohvala ide i na stranu vrhunskih uglova vidljivosti, a za ugodnije uživanje u slici tu je i anti-refleksivni premaz. Osvježavanje slike od 75 Hz je također iznad prosjeka, a zanimljivo je vidjeti podršku za Flicker Free tehnologiju i nisku emisiju plavog svjetla.

1/1

Na izvor slike monitor možete priključiti putem HDMI, Displayport ili VGA priključka. Dostupan je i USB Hub sa čak četiri USB 3.2 porta, što je uvijek zgodno ukoliko često koristite USB periferiju. Također, tu su i 3,5mm audio ulaz i izlaz, ali ugrađeni zvučnici kvalitetom mogu poslužiti samo za one osnovne stvari. Čista petica i pohvale idu i za isporučivanje HDMI, DisplayPort, USB i audio kablova uz njega.

Kontrole su smještene u donjem desnom uglu, a meniji bogati opcijama i podešavanjima parametara slika zahtjevaju malo privikavanja na kontrole. Ipak, toliko su sadržajni mogućnostima, da se slika zaista može prilagoditi različitim profilima korisnika. Najbolja stavka su veoma dobra reprodukcija boja i njegova svjetloća.

Na kraju stvar je prilično jednostavna. Trebate li prilično lijep monitor za kućna i poslovna okruženja, ali i za manje zahtjevne multimedijalne i kreativne zadatke, ovaj monitor ima veoma dobar odnos cijene  i kvalitete koji vrijedi uzeti u razmatranje.

Cijena: 499,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, kvalitet prikaza slike, mogućnosti podešavanja nagiba i uglova ekrana, 75Hz osvježavanje slike, tanke ivice, podešavanja parametara slike

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
23,8-inča, QHD 2560 x 1440 rezolucija; osvježavanje slike 75Hz, IPS WLED panel; Kontrast: 1000:1; Svjetloća: 250 cd/m2; Brzina odziva 4ms; Pokrivenost spektra: 100% sRGB; HDMI 1.4, 1 x DisplayPort, 1 x VGA; 3.5mm audio in/out; USB Hub, 4 x USB 3.2 porta; 2 W x 2 zvučnici; HDMI, Displayport, USB kablovi.