Lenovo je jedna od kompanija koja prednjači po pitanju osvježavanja njihovih modela novim hardverom. IdeaPad je defintivno jedna od najraznovrsnijih serija prenosnih računara ove kompanije, pa između ostalog u njoj možete pronaći i konvertibilne modele. Lenovo ih vodi pod nazivom Flex, a mi smo imali priliku družiti se sa jednim od njih, naravno, osvježene konfiguracije

****

Iza naziva Lenovo Flex 5 14 krije se još jedan konvertibilni 2 u 1 uređaj, koji je za razliku od različitih Yoga premium modela, više cjenovno prihvatljiv i namijenjen za svakodnevnicu sa malo više slobode. Flex 5 izgleda vrlo jednostavno i atraktivno. Aluminijumski poklopac i soft-touch gumirani dio oko tastature daju ovom laptopu jedinstven izgled, što uz vrlo čvrst i jak mehanizam za preklapanje ekrana, doprinosi da se kvaliteti izrade ne može ništa zamjeriti.

Kao i obično, 14-inča je po nama dijagonala ekrana koja nudi najbolji odnos između prostranosti i kompaktnosti. IPS matrica i Full HD rezolucija, te tanke ivice oko njega i uglovi vidljivosti, odlične su karakteristike ovog ekrana, a zanimljvo je da se uz ovaj uređaj isporučuje i Active Pen stylus. Ovo će nešto kreativnijim korisnicima uz odgovarajuće aplikacije omogućiti mnogo lagodnije korištenje ekrana osjetljivog na dodir. Stylus je vrlo precizan i jednostavan za korištenje, pa navikavanje na njega, ne zahtjeva mnogo truda.

Hardverska konfiguracija će zavisiti od odabranog modela, a ovaj model bio je opremljen četverojezgrenim Core i5 procesorom jedanaeste generacije maksimalne turbo frekvencije od 4,2 Ghz, uz 16 GB radne memorije i 512 GB SSD disk u NVMe izdanju. Laptop nudi veoma impresivne rezultate u brzini i svakodnevnom radu, što uz Intelovu Iris Xe grafiku iz procesora, performanse za jedan ovakav tip uređaja možemo ocijeniti izuzetno dobrim.

1/1

Svjež procesor ogleda se i na uštedi energije, pa rezultat sa 7 sati i 10 minuta reprodukcije HD videa, jedna je od jačih karakteristika ovog uređaja.

Što se portova tiče, potrebe za negodovanjem nema. Tu su dva USB 3.2 porta, USB Type-C sa Power Delivery podrškom, HDMI pune veličine, 3,5mm audio izlaz i čitač SD kartica, te 1080p web kamera sa ugrađenim poklopcem za privatnost. Ovdje ne treba zaboraviti i ugrađeni čitač otisaka prstiju, koji će maksimalno pojednostaviti vašu sigurnost i sigurnost podataka.

Obzirom na namjenu laptopa, stereo zvučnici sa Dolby Audio tehnologijom dobro su pozicionirani sa gornje strane pored tastature, ali pored odlične glasnoće, nedostaje im malo više niskih tonova za dobru preporuku.

Lenovo nas je navikao na dobre laptopske tastature, pa je tako i ovdje. Tipke imaju pozadinsko osvjetljenje, vrlo su prostrane i čvrste, pa je navikavanje brzo i jednostavno. Čak je opremljena i našim afrikatima.

Na kraju treba dodati i svježu Windows 11 Pro licencu i dobićete zaista svestran i mogućnostima bogat laptop. Svakodnevne poslovne zadatke bez problema će odrađivati, a dovoljno je brz i jak za neke multimedijalne zadatke poput obrade fotki ili malo videa. Trebate li fleksibilan laptop prilagodljiv različitom spektru obaveza, Lenovo Flex 5 14 može ponuditi mnogo toga.

Cijena: 2.399,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ukupan dojam, konvertibilne mogućnosti, prenosivost, jaka podloga za mnoge poslove

MINUS
ništa specijalno

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-1135G7; Intelovu UHD grafika; 14" IPS ekran osjetljiv na dodir, Full HD; 16GB RAM; SSD 512 GB; Active Pen stylus; WiFi 802.11ac; BlueTooth 5.2; 1 x USB Type C; 2 x USB 3.2; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; FHD web kamera; čiatač otiska prsta; Tastatura sa pozadinskim osvjetljenjem, Windows 11 Pro;