Iako će mnogi na spiminjanje kompanije AOC sigurno prvo pomisliti na neki njihov monitor, ova tajvanska kompanija u svom portfolio-u ima i niz proizvoda koji spadaju u računarsku periferiju. Zanimljivo je da su iz nekog razloga uglavnom usmjereni ka igračima, što nije slučaj i sa monitorima. No, kako bilo, do nas je došao AOC gaming headset oznake GH300.

Na prvu, moramo priznati da nas je iznenadio prilično robustan i masivan dizajn, gdje prije svega mislimo na dimenzije ovih slušalica. No, i uz to, sve djeluje jednako jednostavno i elegantno, uz vrlo prihvatljivu masu od oko 360 grama, što vam neće praviti problem i za duže intervale korištenja. U prilog tome ide i vrlo visok nivo udobnosti, jer su školje zvučnika obložene mekanom memorijskom pjenom presvučenom umjetnom kožom, kao i i nosač skoljki koji se naslanja na glavu sa gornje strane. Jednostavnim kliznim mehanizmom lako ćete podesiti dimenzije koje odgovaraju vašoj glavi, a pri tome školjke su prilično duboke tako da uši uopšte ne dodiruju njihovu unutrašnjost. Pored toga, nosač i klizni mehanizam su izrađeni od aluminijuma, pa vjerujemo da ovaj headset može ponuditi i nešto veću izdržljivost i dugotrajnost.

Headset koristi USB priključak na izvor zvuka, što znači da su ciljna grupa konzolaši i PC igrači. Pleteni kabl je dugačak 2 metra, a na njemu je smještena i mini kontrolna jedinica koja omogućava kontrolisanje glasnoće, uključivanje i isključivanje mikrofona, kao i LED RGB osvjetljenja AOC loga koji se nalazi sa strane školjki zvučnika. Nije nešto što će napraviti woow efekat, ali za sve ljubitelje diskretnog osvjetljenja računarske periferije, ovo izgleda vrlo pristojno i ugodno.

S druge strane, spomenuti mikrofon je moguće odvojiti od samih slušalica, ukoliko igrate nešto za šta vam nije potrebna neka timska komunikacija, ili recimo samo slušate muziku. Osim toga, mikrofon se može podešavati i namjestiti u svim smjerovima, a podržava frekvencijski opseg od 100 Hz do 10 kHz, koji odgovara ljudskom govoru, sve kako bi se pružila jasna kvaliteta zvuka i govora.

GH300 opremljene su 50 mm neodimijskim driverima, nudeći frekvencijski opseg od 20 Hz do 20 kHz, što  u praksi znači veoma dobar i izuzetno izbalansiran kvalitet zvuka. Slušalice su veoma glasne, a zahvaljujući podršci za 7.1 virtuelni surround zvuk, vrlo lako će vas uvući u kompletnu audio vizuelnu priču tako što ćete vrlo lako odrediti odakle dolazi određeni zvuk. Naravno, ovo radi samo na PC računarima, a zanimljivo je da radi i uz neke multimedijalne playere, pa se može uživati i u filmovima na jedan drugačiji način.

Na kraju, AOC GH300 ima i vrlo atraktivnu cijenu za ono što nudi, pa ga zaista nije problem preporučiti svima koji su u potrazi za kvalitetnim i udobnim headsetom.

1/1

 

Cijena: 139,00 KM

Avtera BH; www.avtera.ba

PLUS
odličan kvalitet izrade, udobnost, glasnoća, 7.1 virtuelni surround zvuk;

MINUS
ništa značajno;

SPECIFIKACIJE:
50mm stereo zvučnici; Frekvencijski raspon zvučnika: 20 - 20.000 Hz; Frekvencijski raspon mikrofona: 100 - 10 kHz; USB priključak; 2 metra dužina kabla; 7.1 virtuelni surround zvuk; 365 grama.