Pandemijske okolnosti, mnogo toga je promijenilo u našoj svakodnevnici, pa su mnogi od nas bili primorani da i tehnologiju još više približe sebi. Tu najviše mislimo na one najmlađe korisnike, školarce, ali i osobe u poznim godinama koji bi da ostanu u kontaktu sa drugima, ali da izbjegavaju fizički kontakt. Upravo takvim grupama korisnika bi mogao biti zanimljiv Prestigio Q Pro tablet.

****

Sa punom oznakom, Prestigio Q Pro 4238 4G, je tablet koji se po svom izgledu neće izdvajati iz mase, jer je riječ o klasičnom crnom uređaju sa dijagonalom ekrana od 8 inča. Kvalitet izrade je dobar, sa teksturiranom stražnjom stranom, koja će učiniti da tablet manje klizi u rukama.

Dimenzijama, idealan je za držanje u jednoj ruci, a s druge strane, djeci će biti veoma ugodan za korištenje zbog njegovih kompaktnih dimenzija. Da su u Prestigiu vodili računa o najmlađima govori i isporučena silikonska zaštita, u koji ćete lako upakovati tablet, ali i dodatna zaštitna folija za ekran, te krpica za njegovo čišćenje i održavanje.

Ekran sa IPS matricom donosi HD rezoluciju od 1280x800 piksela, uz veoma dobru svjetloću i odlične uglove vidljivosti za ovaj cjenovni rang. I uz nešto manju rezoluciju, zadržana je dobra i zadovoljavajuća kvaliteta slike, što je dobro za nižu cijenu, a još bolje za trajanje baterije. Kada smo već kod nje, baterija kapaciteta 5.000 mAh uz svakodnevni prosjek korištenja tableta - za surfanje, listanje socijalnih mreža i pomalo igranja, bez problema će izdržati dan i pol autonomije.

1/1

Specifikacijski ovo je tablet iz nižeg cjenovnog ranga, pa mu hardverske komponente dobro odgovaraju. Pokreće ga UNISOC čipset sa ARM Cortex-A53 procesorom i četiri jezgre na 1,4GHz,  uz Mali-T820 grafički čip, te 2 GB radne memorije i 16 GB interne memorije. Pored uobičajenih dodataka - izlaza za slušalice i microUSB priključka, tablet ispod poklopca sa strane krije i slot za microSD kartice, te SIM slot za komunikaciju i mobilni Iinternet sa podrškom za 4G povezivanje, što je danas mnogima gotovo pa neophodna stvar. Tablet definitivno nije za ozbiljne multitasking zadatke, ali osnovne stvari poput web browsera ili gledanja youtube sadržaja, radi sasvim pristojno i tečno.

Malo smo bili iznenađeno Androidom u tek njegovoj verziji 9, ali nije bilo nikakvog dodatnog i nepotrebnog bloatware-a. Opet je najzanimljiviji detalj Child Mode, koji će omogućiti roditeljima da djeci ograniče pristup sadržaju i da kontrolišu aplikacije i stranice koje koriste, uz instaliranje posebnih obrazovnih igara i aplikacija.

Na kraju, kamere su tu samo u slučaju nužde, jer ih sve kamere na telefonima značajno nadmašuju.

Ipak, sve se svodi na njegovu povoljnu cijenu, pa ako razmišljate o tabletu za surfanje, gledanju multimedije ili zabavi za najmlađe korisnike, ovo može biti veoma prihvatljiv izbor.

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, kompaktnost, trajanje baterije, za najmlađe korisnike

MINUS
malo starija verzija Androida

SPECIFIKACIJE:
CPU: ARM Cortex-A53 @ 1.4 GHz, četiri jezgre; GPU:Mali-T820 ; Memorija: 2GB RAM; 16GB Flash memorije; 8'' ekran IPS LED, 1280x800; Baterija: 5.000mAh; Kamera: 0,3 MP prednja, 2,0MP zadnja; Bluetooth 4.2; Wi-Fi 802.11n; Micro SD slot; micro USB port; SIM slot 4G podrška; 3,5mm audio I/O; Android 9.0