Dell je u svijetu monitora veoma dobro prepoznat i prihvaćen brend. Kao takav nude razne modele namijenjene brojnim profilima korisnika, a ovaj put, mi smo isprobali jedan model namijenjen kućnim korisnicima i igračima.

****

Dell monitor sa oznakom S2422HG je vrlo jednostavan, atraktivan i primamljiv monitor. Kada ga pogledate, shvatiti ćete da se zapravo radi o modelu sa zakrivljenim ekranom. Zakrivljeni ekrani povećavaju vidno polje korisnika i gledatelja uvlače dublje u scenu, jer su zbog svoje forme primjereniji ljudskom sistemu vizualne percepcije. Paneli danas najčešće koriste 1800R radijus zakrivljenosti, no, zbog nešto manje dijagonale ovog monitora od 23,6 inča, radijus od 1500R sasvim je opravdan. Pored toga, ovaj uže zakrivljeni dizajn uz tanke ivice ekrana sa njegove tri strane, omogućava izgradnju idealnog više-monitorskog okruženja. Kućište i stalak u mat crnoj boji omogućava podešavanja ekrana po visini i mijenjanje nagiba, dok je za zakretanje potrebno kompletno pomaknuti stalak.

Ovo je monitor sa VA matricom koja isporučuje sliku Full HD rezolucije. Odlikuju ga odlični uglovi vidljivosti od 178 stepeni, osvjetljenje od 350 nita, te odličan kontrast od 3.000:1 uz 99 posto pokrivenosti SRGB spektra boja. Zaista u praksi ovo izgleda odlično. Posebno što je tu i antirefleksivni premaz. Ali, to nije sve. Osvježavanje slike od maksimalnih 165 Hz i brzina odziva od 1ms će se pobrinuti da brze akcije i dramatični kadrovi uvijek budu oštro prikazani. Uz to, integrisana je podrška za FreeSync tehnologije koja uz odgovarajuće grafičke kartice omogućava sinhronizaciju osvježavanja monitora sa brojem sličica u sekundi koje generiše kartica. Ovo uklanja neugodni efekat „pucanja“ slike, čime je omogućeno vidno bolje iskustvo igranja.

1/1

Kontrole su smještene sa stražnje desne strane, a zanimljivo je rješeno kretanje kroz njih kombinacijom tastera i joysticka. Brzo se neviknuti na kretanje kroz menije, koji su naprotiv bogati opcijama za podešavanje, posebno kada uđete u Game postavke.

Od priključaka sa stražnje strane koji su okrenuti prema dole,  na njemu ćete pronaći dva HDMI priključka, DisplayPort, te 3,5mm izlaz za slušalice, što je za današnje osnovne potrebe sasvim dovoljno.

Kvaliteti slike zaista ne možemo pronaći veću manu, posebno kada uzmemo sve karakteristike ovog monitora po veoma atraktivnoj cijeni. Čak i ako niste okorjeli igrač, ovaj Dell može biti odličan izbor za izgradnju zakrivljenog više-monitorskog radnog okruženja prihvatljivog cjenovnog ranga.

Cijena: 449,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, kvalitet prikaza slike, 165 Hz osvježavanje slike, tanke ivice, mogućnost podešavanja parametara slike

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
23,6-inča, 1920 x 10800 @ max165Hz, VA panel; 1500R radijus zakrivljenosti; Kontrast: 3000:1; Svjetloća: 250 cd/m2; Brzina odziva 1ms; Pokrivenost spektra: 99% sRGB; 2 x HDMI 1.4, 1 x DisplayPort, Audio line izlaz (3.5mm)