U današnje vrijeme, jedan od vrlo čestih problema sa bežičnim mrežama je nedovoljan domet iste. Broj wireless mreža je u ogromnom porastu, a tu su i smetnje poput druge elektronske opreme, zidova i slično. Zato je jedan od najjednostavnijih načina za povećanje dometa bežične mreže korištenje tzv. Range Extendera.

****

TP-Link Range Extender oznake TL-WA855RE je uređaj koji će omogućiti povećanje dometa postojeće bežične mreže, ali se po potrebi može iskoristiti i za druge namjene. Naime, obzirom da posjeduje i integrisani Ethernet port sa donje strane, ovaj uređaj se može iskoristiti i za povezivanje nekog LAN uređaja, ili čak više njih uz pomoć switcha. Znači TL-WA855RE može poslužiti i kao stacionarna mrežna kartica.

Kvalitet izrade i dizajn su za pohvalu. Ako će biti na nekom vidnom mjestu, jer za napajanje koristi standardnu utičnicu integrisanu u njegovo kućište, sigurno će se jednostavno uklopiti u vizije današnjih modernih enterijera. Sa gornje strane, na njemu ćete pronaći još dvije signalne diode koje signaliziraju status konekcije i Wi-Fi aktivnost, dok je WPS dioda u sklopu samog WPS dugmeta. Nemoguće je neprimjetit i dvije antene koje možete pomicati po vertikali, čime eventualno možete dodatno malo uticati na domet Wi-Fi signala.

Kao što se očekuje od ovakvih uređaja, funkcionalnost i jednostavnost korištenja su potpuno pojednostavljeni. WPS je ujedno i najjednostavniji način konfiguracije. Dovoljno je da na wireless routeru pokrenete WPS funkciju, isto uradite na wireless extenderu, i za kratko vrijeme, Extender je u funkciji.

Ukliko nemate ruter sa WPS funkcijom, za postavljanje u rad neophodna će biti instalacija prateće Tether TP-Link aplikacije za mobilne uređaje. Proces konfiguracije uz praćenje Wizard setup-a, toliko je pojednostavljen, da i korisnici sa gotovo nikakvim poznavanjem mrežnih postavki ovaj uređaj jednostavno mogu staviti u pogon. Pored toga, aplikacija je toliko intuitivna da je kroz jednostavno pratiti kompletno stanje i funkcionalnost ovog extendera.

Povećanje dometa će svakako zavisiti od jačine glavnog rutera, ali i lokacije Extendera i opet drugih mogućih smetnji. Promjene boje na diodama će vam pomoći pronaći pravo mjesto za instalaciju, ali sigurno računajte na dodatnih tridesetak metara novog mrežnog dometa.

Jedini nedostatak po nama je nepostojanje podrške za 5GHz opseg rada, ali, sve u svemu, trebate li na jednostavan način povećati i poboljšati domet vaše bežične mreže i ukloni mrtve tačke, ovo je idealan uređaj za kućna i manje zahtjevna uredska okruženja.

1/1

 

Cijena: 49,90 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
povoljna cijena, jednostavnost rada, Ethernet port

MINUS
nedostatak 5GHz frekvencije

SPECIFIKACIJE:
802.11b/g/n, 2,4 GHz; Ethernet port; 2x eksterna antena; WPS, DHCP; Brzina: 2.4GHz: do 300 Mpbs; Potrošnja: 3,6W.