Iz dana u dan sve više smo okruženi velikim brojem prenosnih uređaja, a značajan broj korisnika uređaje poput telefona i tableta, sve više koriste i za obavljanje brzih i jednostavnijih poslovnih zadataka. Za one korisnike koje takvi poslovi uključuju i kucanje više teksta, logično, nameće se pitanje tastature. Jedan od najboljih proizvođača kompjuterske periferije, uvijek ima nešto za ponuditi.

***

Logitech K480 je kompaktna bežična tastatura kojoj je jedna od glavnih karakteristika podrška za povezivanje sa više uređaja. Naravno, nije više nikakva novost da takve tastature možete koristiti, onako kako to vi možete zamisliti - uz tablet ili telefon, televizor koji ima Bluetooh podršku, laptop i slično.

U slučaju Logitech K480 modela, ideja je da ona ujedno bude i stalak za vaš mobilni uređaj, što govori i njen dizajn. Naime, tastatura je skoro pa četvrtasta, jer je dio iznad tipki produžen i na njemu se nalazi žlijeb ili udubljenje u koji možete smjestiti svoj tablet ili telefon. Vrlo zgodno moramo priznati. Prostora je dovoljno i za tablete od 13-inča, a stabilnost postavljenih uređaja je odlična zbog dubine žlijeba. Upravo zbog njega, tastatura je morala biti nešto deblja nego što bi očekivali od ovakvih kompaktnih modela, ali ujedno i teža da ne bi klizila po podlozi. Također, voljeli bi da posjeduje bar malo kontrole nagiba. Nismo baš pretjerani ljubitelji bijele periferije, ali klasično, o ukusima ne vrijedi raspravljati.

1/1

Obzirom na mogućnost Bluetooth povezivanja sa do tri uređaja istovremeno, još jedan uočljiv detalj je točkić pomoću kojeg birate koji ćete povezani uređaj kontrolisati. Pored toga, obzirom na više-platformsku podršku, moguće je sa dva izdvojena dugmeta vrlo jednostavno birati koji ćete raspored tipki koristiti - onaj koji odgovara Windows ili Android sistemima, ili onaj koji koriste macOS i iOS raspored.

Sve tipke imaju zaobljene uglove, a iako je bilo još prostora, dovoljno su velike za precizno tipkanje. Tipke su mekane i nedostaje malo onog Logitech premium osjećaja, ali dopada nam se nešto duži hod pa se lako priviknuti na brže kucanje. Tu je ujedno i veliki broj predefinisanih tipki poput multimedijalnih ili onih vezanih za Android skraćenice, a moguće je i dodatno mapiranje putem Logitech Options softvera.

Tastatura ne posjeduje nikakav kabl i isključivo se napaja putem dvije AAA baterije, koje bi prema proizvođaču trebala obezbijediti rad do dvije godine uz neko prosječno korištenje.

Sve u svemu, trebate li komociju povezivanja tastature sa više uređaja odjednom, bez bilo kakvih većih mana, Logitech K480 je vrlo primamljiv i zanimljiv komad periferije.

Cijena: 104,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
povezivanje sa više uređaja, funkcionalnost, udobnost rada za prenosnu tastaturu, trajanje baterija

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Bluetooth povezivanje sa do 3 uređaja, 2 x AAA baterije do dvije godine rada; Specijalne tipke; Windows, Android, iOS macOS; 299 x 195 X 20 mm; 820g