Obzirom na činjenicu sa koliko smo uređaja svakodnevno okruženi, te da brojni korisnici za svoj rad upotrebljavaju više njih u isto vrijeme, proizvođači računarske periferije pokušavaju da se različitim rješenjima pokušaju sve više prilagoditi korisničkim potrebama. Jedno takvo rješenje dolazi i iz kompanije Canyon u vidu BK-7 bežične tastature (puna oznaka CND-HBTK7).

****

Međutim, Canyon Bk-7 nije standardna bežična tastatura, nego uređaj koji u zavisnosti od potreba korisnika, može postati univerzalno rješenje za kontrolisanje vaših uređaja, bez obzira da li vam je tako nešto potrebno za poslovne obaveze, ili kod kuće.

Naime, ova tastatura omogućava povezivanje na četiri uređaja istovremeno. Tri putem Bluetooth konekcije i sa jednim putem Wireless konekcije uz pomoć USB predajnika. No, sa prvim pogledom na nju primjetit ćete i ugrađeni touchpad, pa slika o univerzalnom daljinskom upravljaču postaje kompletnija.

Za izradu je korištena vrlo čvrsta plastika sa tankim profilom, pa se kompletne dimenzije kreću negdje oko prosjeka standardnih desktop tastatura, stim da treba računati i na vrlo prostran integrisani touchpad. Pored toga, u njenom gornjem dijelu predvižen je i prostora ili bolje rečeno kanalica koja će poslužiti kao stalak za telefon ili tablet sa kojim tasturu možete povezati.

Bežična komunikacija za povezivanje sa računarom ili laptopom koristi mini USB predajnik, koji se u slučaju prenošenja može odložiti u slot sa njene stražnje strane.

Kompatibilna je sa Windows, Android i iOS platformama, a prilikom rada nismo imali nikakvih problema sa povezivanjem i prebacivanjem između uređaja. Između Bluetooth i Wireless povezivanja prebacuje se prekidačem iznad touchpada, dok se između pojedinih Bluetooth uređaja koriste tipke označene na dijelu sa funkcijskim tipkama.

1/1

Uz uređaje se isporučuje i kratki mini USB kabl, koji u ovom slučaju služi samo za punjenje njene integrisane baterije, koja će potrajati 3-4 dana, u zavisnosti koliko je koristite.

Bez obzira na manje dimenzije, tastatura ima dovoljno velike i prostrane tipke sa standardnim rasporedom. Tipke su tihe i imaju plitak hod i lako bi je uporedili sa nekom prosječnom laptopskom tastaturom. Potrebno je malo privikavanja, ali je njena namjena svakako za kucanje kraćih tekstova, e-mailova, razmjenu poruka ili kontrolisanje pametnog TV-a, a ne za kucanje kilometarskih romana.

S druge strane touchpad sa gumiranom osloncem za zglob nema integrisane tipke, pa lijevi i desni klik izvode tapkanjem sa jednim ili dva prsta. Podržane su i klasične gesture poput skrolanja i pinch to zoom funkcija.

Sve u svemu, teško se oduprijeti dojmu da sa malo navike ovo može postati vrlo korisno i funkcionalno univerzalno rješenje za kontrolisanje više uređaja odjednom. Ako ste bar malo razmišljali o nečemu sličnom, Canyon BK-7 tastaturu definitivno trebate uzeti u obzir.

Cijena: 66,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
funkcionalnost, mogućnosti, baterija

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Mini USB wireless 2.4GHz; 3 kanala Bluetooth 4.0, mini USB priključak za punjenje baterije; Touchpad; miš, Baterija 4 radna dana; iOS, Android, Windows, Smart TV, Apple TV; 397 x 175,5 X 27 mm; 613g