V serija Lenovo laptopa usmjerena je ka manje zahtjevnim korisnicima, a među njima su i oni koji za laptop ne žele izdvojiti mnogo novca i od kojih traže samo ono osnovno. Takvima je namijenjen laptop poput Lenovo V15-ADA modela.

****

Lenovo V15-ADA je laptop sa dijagonalom ekrana od 15,6-inča i krasi ga vrlo jednostavan i lijep dizajn. Kompletno kućište je izrađeno od vrlo kvalitetne plastike sa blagom teksturom koja pomalo podsjeća na kožne uzorke papirnih rokovnika, pa se pomoću nje dodatno naglašava mala doza ozbiljnosti. Sve djeluje dobro i čvrsto, a svidio nam se i detalj da mehanizam za preklapanje omogućava postavljanje ekrana u položaj od 180 stepeni.

Ekran sa TN matricom isporučuje sliku Full HD rezolucije, no njegova slabija karakteristika su uglovi vidljivosti po vertikalnoj osi, pa u slučaju gledanja videa ili fotografija, ekran je potrebno dobro pozicionirati u ravni pogleda. S druge strane, antirefleksivni premaz i svjetloća su dobre karakteristike, pa za uredske poslove, kucanje tekstova i slično, ovo je sasvim zadovoljavajuće rješenje.

Zanimljivo, pokretač ovog uređaja je AMD 3020e APU, čiji procesor ima dvije jezgre koje rade na 1.2 GHz, a maksimalna frekvencija rada se penje do 2,6 GHz. Uz njega su tu još AMD Radeon RX Vega 3 grafički procesor, 4 GB radne memorije, te vrlo ugodno iznenađenje za jednu ovakvu konfiguraciju - SSD disk kapaciteta 256 GB. Upravo zbog njega ova konfiguracija radi bez ikakvih problema ono za šta je namijenjena – surfanje, kucanje tekstova, razmjena poruka, mailova i slično.

1/1

Spisak portova je također u skladu sa ostatkom konfiguracije pa i nema nekog značajnijeg iznenađenja. Tu su HDMI izlaz, dva USB 3.1 porta, jedan USB 2.0, čitač memorijskih kartica i audio priključak, kao i 720p web kamera.

S obzirom na dimenzije uređaja, ali i zbog svoje namjene, bilo je dovoljno prostora da se tastatura obogati i njenim numeričkim dijelom. Tasteri su dovoljno veliki i prostrani, imaju nešto plići hod, a označeni su i oni sa našim afrikatima. Touchpad sa integrisanim tipkama je dovoljno prostran i vrlo ugodno osjetljiv, pa smo veoma zadovoljni i tastaturom i touchpadeom.

Stero zvučnicima sa prednje strane nedostaje malo niskih tonova, ali su iznenađujuće glasni, pa se sa malo softverskog ekvilajzera, zvučna slika može dotjerati za ugodnu i pristojnu audio reprodukciju.

Što se tiče baterije, ona je na našem testu video reprodukcije izdržala 6 sati i 40 minuta, što je za jednu ovakvu konfiguraciju vrlo ugodan i zadovoljavajući rezultat.

Obzirom na cijenu laptopa ispod 700 KM, koji ipak dolazi bez operativnog sistema, nije teško zaključiti da je ovo sasvim dobar laptop za ono za šta je i namijenjen. Veoma dobra i jednostavna osnova za buduće studente, školarce, kao i za izvršavanje jednostavnih poslovnih i kućnih računarskih obaveza.

Cijena: 699,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, SSD, ukupni dojam

MINUS
slabiji uglovi vidljivosti ekrana, bez operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
AMD 3020e APU (dvojezgreni procesor na 1.2 GHz, Turbo 2,6 GHz) , 15,6" FHD (1920 x 1080) TN ekran; AMD Radeon RX Vega 3 grafička ; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; 2x USB 3.1; 1 x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Bez operativnog sistema; 1,85 kg.