Pametni kućni uređaji više nisu nikakva novost, no sa razvojem tehnologije, sve je više brendova na tržištu, što bi trebalo dovesti i do konkurentnosti u cijenama. Ovaj put, isprobali smo jednu zanimljivu pametnu sijalicu atraktivnih mogućnosti.

****

Tapo je brend ili ogranak globalno poznate kompanije TP-Link, a iza oznake L530E, krije se Wi-Fi LED pametna sijalica, koja se osim po plastičnoj glavi, svojim izgledom gotovo ne razlikuje od standardne sijalice sa žarnom niti. Dok su prve pametne sijalice bile nešto glomaznije zbog ugrađene elektronike, današnje dimenzije gotovo se ne razlikuju od uobičajenih sijalica. U ovom slučaju, riječ je o sijalici koja za svoj rad koristi najčešće grlo koje možemo sresti na tržištu, ono sa oznakom E27, pa treba voditi računa za kakvo rasvjetno tijelo nam je potrebna sijalica.

Instalacija i uvrtanje sijalice u grlo proces je koji ne treba pojašnjavati, pa se više pažnje treba posvetiti onom dijelu koji je najbitniji za rad ove sijalice, a to je prateća aplikacija za mobilne uređaje.

Tapo App aplikacija je vrlo jednostavna i intuitivna, pa treba pohvaliti vrlo jednostavan proces cijele konfiguracije, sa jednostavnim uputama korak po korak, čak i za one korisnike koji nemaju nekog iskustva sa mrežama i njenom konfiguracijom. Sijalica koristi 2.4 GHz Wi-Fi frekventni opseg i 802.11n standard, tako da nismo imali nikakvih problema  sa povezivanjem na kućni ruter.

Iako je riječ o LED sijalici, ova se od sličnih modela razlikuje po tome što omogućava promjenu boje i njenog intenziteta, i to čak u 16 miliona kolornih varijanti. Sve ostaje na korisnku da osmisli njenu kreativnu ili klasičnu upotrebu.

1/1

Ideja pametne sijalice je zapravo vrlo jednostavna i kao takva nema mnogo funkcija. Uključivanje i isključivanje iz udobnosti fotelje ili druge prostorije, te ono najznačajnije, kontrolisanje intenziteta svjetloće, tako da po želji možete prilagoditi jačinu osvjetljenja trenutnoj atmosferi. Naravno, jasno je da kombinovanje više ovakvih sijalica sa jednog mjesta, sve ovo može još više upotpuniti.

Pored svega, za još veću automatizaciju, tu je i kreiranje rasporeda i tajmera za uključivanje i isključivanje sijalice po satima i danima, kreiranje predefinisanih postavki, a nije izostavljena ni podrška za Google Assistenta i Amazon Alexu, pa se komande sijalici mogu prenositi i glasovno. Naravno, i nadgledanje potrošnje električne energije nije izostavljeno. Potrošnja sijalice je 9W, a njen ekvivalent standardnim sijalicama sa žarnom niti iznosi 60W.

Sve u svemu, razmišljate li o konceptu pametne kuće, ova Wi-Fi LED sijalica sa mogućnošću promjene boja, sigurno će vas na jednostavan način još više približiti toj ideji.

Cijena: 49,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Jednostavnost korištenja, mogućnosti, promjena boje

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
E27 grlo; 9W; Temperatura 2.500K - 6.500K; 16 miliona boja; 800 Lumena; IEEE 802.11b/g/n; Android 4.1 ili noviji, iOS 8 ili noviji; 220-240V 50Hz; životni ciklus 15 hiljada sati.