Iako su brojni cloud servisi danas vrlo učestala stvar za pohranjivanje podataka, mnogi korisnici bi željeli da imaju više kontrole nad vlastitim podacima uz jednostavnost i praktičnost za sinhrnoizaciju i dijeljenje između više računara. Zbog toga bi vlastiti mini cloud server u fromi NAS uređaja mogao biti pravo rješenje.

****

Da pojasnimo, NAS ili Network Attached Storage je uređaj za mrežno skladištenje podataka, što se jednostavno može iskoristiti kao centralizovano mrežno rješenje za čuvanje različitih podataka, od fotografija, videa do klasičnih office dokumenata.

Synology DiskStation DS220j je ulazni model NAS uređaja dizajniran za kućna okruženja i jednostavno i intuitivno pohranjivanje i dijeljenje svih vrsta dokumenata.

Kućište od bijele sjajne plastike izgleda atrakivno i jednostavno će se uklopiti u mnoga kućna okruženja. Skidanjem kliznog poklopca pristupa se unutrašnjosti koja omogućava instaliranje 2,5 ili 3,5-inčnih SATA diskova, a uz njega se isporučuju i šarafići za njihovo učvršćivanje. Pokreće ga 64-bitni četverojezgreni procesor uparen sa 512 MB RAM memorije. Prisutni su još jedan jedan Gigabitni Ethernet port, te dva USB 3.2 porta.

Putem find.synology.com web adrese i web assistant procesa, čak i manje iskusni korisnici neće imati problema sa podešavanjem i puštanjem u rad ovog NAS-a.

1/1

Pored niza RAID konfiguracija diskova, jedna od prednosti Synology NAS uređaja sa više disk slotova je podrška za Synology Hybrid RAID. SHR omogućava povezivanje diskova različitih kapaciteta i povećanje prostora za pohranu bez potrebe za ponovnom izgradnjom RAID-a, a osigurana je i funkcionalnost sa jednim diskom kako bi se zaštitili podaci u slučaju kvara nekog od diskova.

Kao i najbolji Synology NAS modeli, DS220J koristi isti odličan web bazirani Synology DiskStation Manager operativni sistem, koji zbog svoje fleksibilnosti omogućava mnogo toga. Ugrađeni Package Centar omogućava instaliranje aplikacija dizajniranih da zadovolje različite potrebe korisnika – od kreiranja samih sigurnosnih kopija, korištenja uredskih aplikacija ili pretvaranja samog NAS-a u multimedijalni bibloteku kroz Audio Station-a za muziku, Moments i Photo Station za fotografije ili VideoStation-a za video i filmove. Sve ovo funkcioniše sa podrškom na različitim uređajima i platformama, kao što su Windows, Linux, macOS, Android ili iOS.

Pored toga ovaj NAS može biti i odličan lični cloud server pomoću Synology Drive Server aplikacije koja omogućava pristup ličnim arhivama podataka putem internet konekcije, bez obzira na lokaciju.

Razmišljate li o centralizovanom rješenju arhiviranja podataka, jedan ovakav NAS sa dva diska definitivno bi trebao biti polaza tačka za kuću ili manje radno okruženje. Synology DS220j uz atraktivnu cijnu, te jednostavnost i praktičnost rada, definitivno vam može ponuditi mnogo toga.

Cijena: 389,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ukupan dojam, jednostavnost instalacije, mogućnosti

MINUS
ništa specijalno

SPECIFIKACIJE:
64-bit 4-core 1.4 GHz; 512 RAM; Gigabit Ethernet Port, 2 x USB 3.2 port; Dva slota za 3,5 ili 2,5-inče diskove; Synology DiskStation Manager 7.0 operativni sistem; 165 mm x 100 mm x 225.5 mm; 0.9 kg bez diskova