Kada se razmišlja o nabavci tzv. sve-u-jedan računara, gdje su sve komponente računara upakovane u kućište monitora, onda vjerovatno mnogi vode računa o tome da on izgleda lijepo. Po strani ćemo ostaviti Apple iMac, ali jedan od ljepših sa kojim smo se mi susreli je Dell-ov All-in-One oznake Inspiron 5490.

****

Najizraženiji dizajnerski detalj ovog računara je njegova srebrena boja u kombinaciji sa svjetlo sivom stražnjom stranom monitora. Uz aluminijumske noge postolja neobične trouglaste forme, sve djeluje tako elegantno, blještavo i svježe. Tome vjerovatno doprinosi i 24-inčni ekran koji ima minimalno primjetne ivice, dok je na njegovoj donjoj strani, centralno postavljen soundbar sa stereo zvučnicima.

Ekran sa Full HD rezolucijom, uz Dell-ov prepoznatljivi CinemaColor profil, ima odlične karakteristike. Vrlo atraktivan prikaz boja, kontrast i svjetloća su odlični, kao i antirefleksivni premaz za što manje iritacije i refleksija u okruženjima sa mnogo svjetla. Osjetljiv na dodir, u kombinaciji sa Windows 10 operativnim sistemom, ovaj računar postaje vrlo atraktivno okruženje za rad i zabavu.

Što se hardverske konfiguracije tiče, osnova je Intel Core i5 procesor desete generacije sa turbo frekvencijom od visokih 4,2 gigaherca uz četiri jezgre i HT tehnologiju. Osam gigabajta memorije ju dovoljna za većinu kućnih i poslovnih potreba, a agilonosti doprinosi i 256 GB SSD za pohranu podataka. Ovo vremenom može postati tijesno, ali obzirom da živimo u digitalnom "cloud" dobu, ovisno o potrebama korisnika, ovo i ne mora biti prepreka, a tu je i čitač SD memorijskih kartica za jednostavno dodatno proširenje.

1/1

Svi portovi su smješteni centralno sa njegove stražnje strane – tri USB 3.1 porta, jedan USB 2.0, jedan USB Type-C port, mrežni Ethernet port, ulazni i izlazni HDMI priključak, te audio priključak uz spomenuti čitač memorijskih kartica. Pored toga, tu su i bežični vidovi komunikacije uz Wi-Fi i Bluetooth 5 podršku.

Zanimljiva je i 720p web kamera koja je na gornjoj ivici kućišta i koristi Pop-up mehanizam, tako da se na pritisak ona pojavljuje i aktivira, te na isti način vraća u svoje ležište u kućištu.

Naravno, da bi se do kraja moglo uživati u organizovanom i elegantnom računaru, uz čist i nenatrpan radni prostor, tastatura i miš koji stižu u paketu sa ovim Inspironom su bežični. Radi se o Dell KM636 setu bežične tastature u island izvedbi i prilično udobnom mišu, koji se sa svojim minimalističkim bijelim dizajnom odlično slažu sa izgledom samog računara.

Na kraju, želite li vrlo atraktivan računar koji će se uklopiti u vaše minimalistično radno okruženje, uz konfiguraciju koja će bez problema zadovoljiti sve uobičajene kućne i poslovne zadatke, ovaj Dell All-in-One računar bi mogao biti vrlo privlačan proizvod.

Cijena: 2.729,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
Ekran, minimalistički dizajn za kuću i poslovna okruženja, brzina rada, minimalan broj kablova

MINUS
kapacitet SDD-a bi mogao biti veći

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-10210U (Turbo 4.1 GHz); 23,8" ekran Full HD Touch; 8GB DDR4 RAM; SSD 256GB NVMe; Intel HD Graphics; WiFi 802.11ac; Bluetooth 5.0; Gigabit Ethernet; 3x USB 3.1; 1x USB 2.0; HDMI ulaz/izlaz; izlaz za slušalice; čitač SD memorijskih kartica; HD web kamera; Dell KM636 bežični tastatura i miš; Windows 10 Pro.