Teško se i sjetiti kada smo posljednji put na testu imali tablet iz kompanije Prestigio. Telefoni iz njihove Grace serije su na već nekako standardno navikli na veoma dobar odnos cijene i kvaliteta i na nas ostavili uglavnom pozitivne dojmove, pa da vidimo šta to nudi jedan od svježih tablet uređaja upravo iz te serije.

****

Prestigio Grace 4891 4G je tablet dijagonale ekrane od 10,1-inča i rekli bismo da ima neki standardizovan, klasičan izgled, koji ne donosi bitnija iznenađenja. Ono što nije baš standardno za ovaj cjenovni rang je materijal kućišta, kojem dajemo visoku ocjenu. Metalni okvir kućišta pored ukupne čvrstoće cijelog uređaja, nudi i osjećaj pouzdanosti i dugotrajnosti. Matirana zadnja strana pomalo privlači otiske prstiju, pa oni sitnićavi trebaju o tome voditi računa.

Ekran sa IPS matricom donosi HD rezoluciju, veoma dobru svjetloću i ugodne uglove vidljivosti. Iako je rezolucija mogla biti malo veća, ova je sasvim dovoljna za kvalitetnu sliku, bez pogubnih uticaja na cijenu ili trajanje baterije. Također, kada je spominjemo, baterija kapaciteta 5.000 mAh jedna od jakih karakteristika ovog tableta. Uz svakodnevni prosjek korištenja tableta - za surfanje, listanje socijalnih mreža i pomalo igranja, bez problema će izdržati dan i pol autonomije.

Što se hardverske konfiguracije tiče, i ovdje nema velikih iznenađenja. Glavni hardver je baziran na ARM Cortex-A55 procesoru sa osam jezgri na 1,6GHz, a uz njega je tu i PowerVR Rogue grafički čip koji će omogućiti i malo jačeg igranja. Tu je i vrlo ugodnih 3GB radne memorije za ugodniji i tečniji rad, te 32 GB interne memorije. Pored uobičajenih dodataka, izlaza za slušalice i microUSB priključka, tablet ispod poklopca sa gornje strane krije i slot za microSD kartice, te SIM slota za komunikaciju i mobilni Iinternet, uz podršku za 4G konekciju.

1/1

Nisu zaboravljene ni kamere, ali ih treba uzeti isključivo u slučaju nužde. Glavna ima rezoluciju od 2 megapiksela, dok je ona za video komunikaciju i poneki selfie u 0,3 megapikselnom izdanju.

Tablet dolazi sa 9.0 verzijom Androida, a u ovom Prestigio slučaju, to znači stock interfejs i bez bilo kakvih predinstaliranih ili nepotrebnih bloatware aplikacija. Sistem je čist, uredan i potpuno odgovarajući za jedan ovakav tablet.

Na kraju, sve ovo dolazi po vrlo primamljivoj cijeni, koja je ujedno i jedna od njegovih najizraženijih karakteristika. Razmišljate li o tabletu za najmlađe korisnike, ili želite uređaj koji će vam stajati na stolu u dnevnom boravku za nešto razonde, ovaj tablet može biti sasvim solidan izbor.

Cijena: 321,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
mogućnosti za ovu cijenu, 10-inčni ekran, trajanje baterije

MINUS
rezolucija ekrana bi mogla biti veća

SPECIFIKACIJE:
CPU: ARM Cortex-A55 @ 1.6 GHz, osam jezgri; GPU:PowerVR Rogue ; Memorija: 3GB RAM; 32GB Flash memorije; 10,1'' ekran IPS LED, 1280x800; Baterija: 5.000mAh; Kamera: 0,3 MP prednja, 2,0MP zadnja; Bluetooth 5.0; Wi-Fi 802.11n; Micro SD slot; micro USB port; SIM slot 4G podrška; 3,5mm audio I/O; Android 9.0