Dell je u svojoj ponudi uvijek imao različite vrste poslovnih laptopa. Neke dobre karakteristike takvih laptopa nije teško prepoznati odmah na prvi pogled, a takav osjećaj smo imali i sa Latitude 5400 modelom.

****

Dell Latitude 5400 je tipičan predstavnik poslovne linije Dellovih laptopa. Tamno siva mat plastika je dominirajući materijal od kojeg je izrađeno njegovo kućište, a ravne i uglađene linije sa zaobljenim uglovima odgovaraju jednom poslovnom uređaju. Ni ultra tanak, ni debeo. Tačno i vrlo dobro dozirano. Uz masu manju od 1,5kg, ovaj laptop je pogodan i za malo više svakodnevnog prenošenja.

Ekrani sa dijagonalom od 14-inča postali su vrlo popularini, jer su najbolji odnos između prostranosti i prenosivosti. Svidjela nam se i mogućnost otvaranja ekrana za 180 stepeni i postavljanja u potpuno položen položaj. IPS matrica isporučuje sliku veoma dobrih karakteristika. Tu je Full HD rezolucija, veoma dobri uglovi vidljivosti, kao i antirefleksivni premaz. Osvjetljenje bi za nijansu moglo biti malo jače.

Pogled na specifikacije otkriva sve što bi trebao da ima jedan dobar poslovni laptop. Baziran je oko  četverojezgrenog Core i5-8250U procesora osme generacije, dok su uz njega tu još integrisana UHD 620 grafika, te vrlodobrih 8 GB radne memorije. Međutim stvar u performansama popravlja 256 GB SSD u M.2 izdanju, pa je agilnost ovog laptopa na veoma visokom nivou. Naravno, ovo ostavlja problem sa kapacitetom za pohranu podataka, ali treba razmišljati i o sve većoj zastupljenosti cloud rješenja. Jedno od rješenja je i prisutan slot za microSD kartice, koji uz brzu karticu može biti vrlo dobra opcija za smještanje različitih podataka.

1/1

Uz njega je tu još značajan niz portova i priključaka koji u potpunosti odgovara ovom tipu uređaja. Tu su tri USB 3.1 porta, USB Type-C port sa  Power Delivery i DisplayPort podrškom, HDM zlaz, Ethernet port, SIM slot za mobilni Internet, kao i HD web kamera za poklopcem za privatnost, te audio priključak.

Tastatura sa dva stepena pozadinskog osvjetljenja je jedna od udobnijih koje smo koristili. Čak iz uz male dimenzije laptopa zadržane su dovoljno prostrane tipke dugog hoda, a uz precizan Touchpad sa odvojenim tipkama, te TrackPoint, na korisniku je da odabere ugodniji način kontrole.

Test baterije je pokazao da ovaj laptop lako ulazi u ultra portable kategoriju. Baterija je izdržala čak 8 sati i 22 minuta HD video reprodukcije, što je zaista fantastičan rezultat.

Na kraju dolazimo i do softvera, jer je naš testni model došao opremljen Ubuntu Linuxom verzije 18.04 LTS. Naravno, riječ je o riješenju sa kojim se pokušava zadržati što niža cijena, a postoji i verzija sa Windowsima i kompletnom jačom konfiguracijom, ali i značajnije višom cijenom. Na korisniku je da se odluči, ali ukoliko ste ograničeni sa budžetom i nemate prezahtjevne poslovne navike, Ubuntu može biti vrlo prihvatljiv, pa i sa njim dobijate odličan poslovni laptop, primamljive cijene.

Cijena: 1.959,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
ukupan dojam, baterija, trackpad, usklađen hardver

MINUS
Linux

SPECIFIKACIJE:
Intel Core-i5 8250U; Intel Graphics UHD 620, 14" IPS ekran anti-glare, Full HD; 8GB RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; Bluetooth 5.0; Gigabit Ethernet; 3x USB 3.1; Type-C/DisplayPort; HDMI; Audio I/O; Čitač microSD kartica; HD web kamera; Ubuntu Linux 18.04; 1,48 kg.