Lenovo IdeaPad S serija laptopa još je jedna od serija u kojoj se mogu pronaći različiti modeli prenosnih računara namijenjih svakodnevnim prosječnim korisnicima. Pored toga ovo je ujedno i serija koju karakterišu laptopi pristupačnih cijena. Evo šta nudi model S145 15.

---

Lenovo Ideapad S145 i na prvi pogled vrlo dobro odgovara tržišnom mjestu na koje ga ova kompanija postavlja. Karakteriše ga veoma generičan dizajn, ali uz jednostavne i moderne linije. Kućište laptopa je plastično u kombinaciji sive i tamno sive boje, uz naglašenu imitaciju brušenog aluminijuma na poklopcu ekrana. Na kvalitet izrade i ukupnu čvrstoću nemamo zamjerki, posebno jer se poklopac ekrana može postaviti i u potpuno položen položaj.

Full HD rezolucija veoma dobro odgovara ekranu od 15,6-inča. Slika je vrlo oštra i svijetla, no TN matricu i budžetsku kategoriju opisuju nešto lošiji uglovi vidljivosti, što se pak ne može uzeti za veću manu. Dobra je reprodukcija boja, kao i anti-glare premaz koji će ukloniti refleksije u okruženjima sa jakim izvorima svjetla.

Glavni pokretač je Intel Core i3 procesor svježe desete generacije sa dvije jezgre koje se HT tehnologijom uduplavaju. Uz njega su još 8GB RAM-a i 256GB SSD-a, što mu svakako daje na agilnosti za svakodnevne jednostavne obaveze. Intel HD Graphics 620 grafička kartica dobro zaokružuje sliku ovog budžetskog laptopa.

1/1

Od portova, pronaći ćete opet samo osnovno. Tu su HDMI izlaz, jedan USB 2.0 i dva USB 3.1, te čitač memorijskih kartica, audio priključak, a za video komunikaciju tu je 720p web kamera.

Tastatura je solidna sa ravnim i plitkim tipkama, kakve su danas prilično popularne. Dovoljno je dobra i za duža kucanja, a prisutne su i oznake dugmadi sa našim afrikatima. Imamo utisak da je ovaj laptop mogao proći i bez numeričkog dijela, što bi tastaturu, a vjerovatno i touchpad postavilo u centralan položaj u odnosu na ekran. Touchpad sa integrisanim tipkama je prostran i ugodno osjetljiv.

Prilikom našeg testa HD video reprodukcije, baterija je izdržala malo više od 4 sata, što nije mnogo, ali se opet dobro uklapa u njegovu tržišnu postavku.

Na kraju, Lenovo IdeaPad S145, je došao bez operativnog sistema, što se opet odražava na ono zbog čega je ovaj uređaj zanimljiv – na njegovu cijenu. Za manje od 900 KM ovaj laptop će se odlično uklopiti u potrebe jednog studenta ili za ispunjavanje nezahtjevnih kućnih računarskih i multimedijalnih potreba prosječnog korisnika.

Cijena: 899,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
cijena, SSD, kvalitet izrade

MINUS
tastatura je mogla proći bez numeričkog dijela

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3-1005G1 (2C,4M up to 3.4GHz); Intel UHD Graphics; 15,6" NT ekran, 1920x1080; 8GB DDR4 RAM; 256GB SSD PCIe NVMe; WiFi 802.11ac; Bluetooth 5.0; Gigabit Ethernet; HDMI; 2x USB 3.1; 1x USB 2.0; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; 720p web camera; Bez operativnog sistema.