Dell-ovi monitori iz UltraSharp serije već su odavno su u vrhu izbora kada je riječ o vjerodostojnosti i kvaliteti prikaza boja. Do nas je došao model koji je nedavno osvježio i obogatio ovu njihovu seriju monitora.

****

Dell UltraSharp oznake U2421HE je model sa vrlo ugodnom dijagonalom od 24-inčna, a odmah treba istaći da uz ovaj, postoji i 27-inčni model skoro identičnih specifikacija.

Prvo što upada u oči kod ovog monitora je vrlo jednostavna i privlačna estitka. Prije svega tu je vrlo tanak okvir, što ga čini idealnim za upotrebu i kreiranje višemonitorskog okruženja, jer tanke ivice između dva susjedna monitora značajno smanjuju njih razmak.

Također, stalak omogućava postavljanje i podešavanje ekrana na sve načine, što uključuje i rotaciju po vertikali, idealno za uredske poslove vezane za rad sa velikim količinama teksta.

Ovaj model ima Full HD rezoluciju ekrana, što uz IPS LED matricu i osvjetljenje od 250 nita u finalu daje izuzetno ujednačenu i kvalitetnu sliku. Prije svega moramo istaknuti prikaz i preciznost boja koja se najbolje očituje podatkom da je moguće prikazati 99% posto sRGB raspona, uz podršku za REC 709 standard. Pored toga, meniji su bogati predefinisanim kolornim postavkama, uz mogućnost kreiranja i vlastitog, pa zaista reprodukciju boja možete prilagoditi brojnim potrebama. Također, treba istaći i antirefleksivni premaz ekrana, što će u okruženjima sa mnogo dnevnog svjetla značajno olakšati njegovu upotrebu.

1/1

Kada spominjemo menije, recimo i to da su kontrole izvedene putem četiri tipke ispod donje ivice sa desne strane, a kontekst menija je vrlo jasan i logičan da je gotovo nemoguće pogriješiti u podešavanju.

Na polju ulazno/izlaznih portova, pronaći ćete jedan HDMI prot, dva DisplayPorta, od kojih je jedan ulazni, a drugi izlazni, što znači da se ovaj monitor može povezati u seriju sa nekim drugim. Tu je i audio priključak za slušalice, te USB Hub sa dva USB 3.0 porta sa donje strane i dva porta koja se nalaze na njegovoj lijevoj ivici. No, zanimljivo je svakako prisustvo Ethernet porta koji proširuje produktivnost ovog monitora i omogućava njegovo upravljanje putem MAC adrese, ali i USB-C porta putem kojeg možete puniti neki od uređaja sa ovim priključkom, poput telefona ili laptopa, pa čak i kada je monitor ugašen.

Na kraju, stvar je vrlo jednostavna. Ovo je monitor namijenjen za rad, bilo da je riječ o poslovnim ili kućnim okruženjima, a kvalitetan i precizan prikaz boja pribiližava ga i profesionalcima. Sve u svemu, izborom Dell UltraSharp U2421HE definitivno nećete pogriješiti.

Cijena: 675,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitet slike, boje, dizajn, obilje priključaka, ukupan dojam

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
24-inča, 1920 x 10800 @ 60Hz, LED, IPS panel; Kontrast: 1000:1 (typical); Svjetloća: 250 cd/m2; Brzina odziva 5ms; Pokrivenost spektra: 99% sRGB, 99% REC709, 85% DCI-P3; Fabrička kalibracija: Delta-E < 2; 1 x DP 1.4 (HDCP 1.4), 1 x HDMI1.4 (HDCP 1.4), 1 x USB Type-C, 1 x DP (Out) 4 x USB 3.0, Audio line izlaz (3.5mm), 1 x Ethernet port