Iako je tehnološki napredak vezan za računare pa tako i njegovu periferiju izuzetno velik, na tržištu tastatura se već dugo manje-više ništa ne mijenja. Zbog toga ovaj proizvod jednostavno možemo nazvati inovativnim i revolucionarnim.

*****

Prestigio Click&Touch je multimedijalna tastatura koja u jednom uređaju objedinjuje tastaturu, touchpad i miš. Prije svega, tastatura izgleda odlično, pa ne iznenađuje činjenica da je ista jedan od pobjednika najpoznatijeg RedDot svjetskog takmičenja za dizajn, i to čak u četiri kategorije.

Izvedena u kombinaciji dvije sive nijanse od čvrste plastike, tastatura ima vrlo kompaktne dimenzije, pa je izuzetno pogodna za jednostavno prenošenje. Uz to, što je najbitnije, zadržane su velike i prostrane tipke. No, ono što ovu tastaturu čini posebnom i revolucionarnom, je integracija Clevetura Touch on Keys tehnologije, čime je zapravo gornja površina tipki pretvorena u touchpad, a samim tim i miša. Tehnologija ima funkciju pametnog prebacivanja i sama prepoznaje u kojem režimu korisnik radi, te se automatski prebacuje između funkcija tastature i touchpad-a. I to zaista radi bez ikakvih mana. Čak 84 posto gornje površine je touchpad i to vrlo ugodno i dobro osjetljiv. Tap jednim prstom je lijevi klik, a tap sa dva prsta desni klik mišem. Tu su i standardne Windows gesture poput skrolanja, kao i pinch to zoom funkcija. Obzirom da je multimedijalna tastatura, swipe-anjem po gornjim površinama funkcijskih tipki moguće je kontrolisati glasnoću, ali i upravljati kontrolama nekog aktivnog playera.

Međutim, tehnološki napredak ne završava sa ovim. Tastatura omogućava povezivanje sa do pet uređaja istovremeno – putem mini USB prijemnika, putem USB kabla i tri uređaja putem Bluetooth konekcije. Tako olakšava upravljanje računarom, pametnim televizorom, telefonom ili recimo gaming konzolom. Na korisniku je da osmisli sve modove rada, a između uređaja se jednostavno prebacuje pritiskom na prvih pet tipki u gornjem lijevom uglu. USB kabl je ujedno i priključak za punjenje njene interne baterije, koja je na našem testu izdržala preko 5 dana rada, a napuni se za jedan sat. Podržani su Windows, macOS i Android uređaji, a čak se i raspored tipki može prilagođavati u zavisnosti uz koji tip uređaja se koristi.

Tipke imaju nešto pliči hod, prilično su primaknute jedna drugoj i podsjećaju na mnogobrojne tastature sa laptopa, pa nije bilo problema u navikavanju na njen rad. Kontrolisanje miša zahtjeva malo privikavanja, ali i to se kroz malo korištanja brzo savlada.

Na kraju nije teško zaključiti da je Prestigio Click&Touch zanimljiv i inovativan izbor za sve koji imaju potrebu za kontrolisanjem više uređaja odjednom, ili za one koji svoje radne prostore ili kućna okruženja žele što više pojednostaviti.

1/1

 

Cijena: 159,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
inovativnost, dizajn, kompaktne dimenzije, više-funkcijske, mogućnosti

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Clevetura Touch on Keys tehnologija; Nano USB wireless 2.4GHz; Bluetooth, USB Type-C; Touchapd; miš, Baterija 5-7 radnih dana; Windos, macOS, Android kompatibilna; 283 x 132mm; 307g