Dodatna slika

Pored dobre i komforne tastature i miša, monitor je jako bitna stavka svakom igraču koji želi dodatno obogatiti uživanje u raznim digitalno generisanim avanturama. Kompanija AOC je poznata po svojim dobrim odnosima cijene i kvaliteta, a mi smo isprobali jedan zanimljiv model iz njihove G2 serije za igrače.

****

AOC monitor oznake 27G2U je atraktivan i izuzetno primamljiv monitor, a na prvi pogled nije teško zaključiti i da ga krasi vrlo prostrana dijagonala ekrana od cijelih 27 inča. Dizajnom dominiraju ravne linije kućišta. Crna mat plastika razbijena je crvenim detaljima koji naglašavaju njegovu malo agresivniju notu usmjerenu ka igračima, a dizajn bez ivica sa tri strane omogućava svima koji žele izgraditi više-monitorsko okruženje, da u potpunosti uživaju u slici bez prekida. Pored toga, stalak omogućava podešavanje po visini, zakretanje i mijenanje nagiba, pa čak i pivotiranje i postavljanje u uspravni položaj.

Ovo je ekran sa IPS matricom LED pozadinskog osvjetljenja koja isporučuje sliku Full HD rezolucije. Pored toga, želite li reći “ćao” zamućenim pokretima i zastajkivanju slike, osvježavanje slike od 144 Hz i brzina odziva od 1ms će se pobrinuti da brze akcije i dramatični kadrovi uvijek budu oštro prikazani. Uz to, integrisana je podrška za FreeSync tehnologije koja uz odgovarajuće grafičke kartice omogućava sinhronizaciju osvježavanja monitora sa brojem sličica u sekundi koje generiše kartica. Ovo uklanja neugodni efekat „pucanja“ slike, čime je omogućeno vidno bolje iskustvo igranja.

1/1

Obilje priključaka još je jedna dobra stavka ovog monitora, pa je sliku na ekran moguće isporučiti putem HDMI, DisplayPort i VGA priključaka. Tu su i hub od čak četiri USB 3.0 porta i 3.5mm priključak za slušallice, dok je kvalitet ugrađenih zvučnika bukvalno samo za prvu pomoć.  Za pohvaliti su i HDMI i DsiplayPort kablovi koji se isporučuju u kutiji.

Kontrole su smještene u donjem desnom uglu, a jedina nezgodna stvar je kretanje kroz malo zbunjujuće horizontalne menije, koji su naprotiv bogati opcijama za podešavanje.

Kvalitet slike je odličan. Svjetloća i kontrast su veoma ugodni, uz sjajan nivo crne boje. Karakteristike u pokrivenosti sRGB spektra od 100 posto i Adobe RGB-a od 90 posto, garantuju vrlo živu i preciznu prezentaciju boja, pa se ovaj minitor bez ikakvih problema može koristiti i u multimedijalne svrhe. Karakterišu ga i odlični uglovi vidljivosti, dok je anti-refleksivni premaz odličan dodatak za sva okruženja sa veoma jakim osvjetljenjem.

Na kraju, kada sagledamo sve mogućnosti i uključimo njegovu prihvatljivu cijenu, bez obzira da li želite osvježiti i na veći nivo podići iskustvo igranja ili želite kvalitetan i prostran kućni monitor, sa ovim modelom sigurno nećete progriješiti.

Cijena: 599,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Cijena za ovu dijagonalu, kvalitet prikaza slike dobar i za multimediju, podešavanje po svim osama, brzina odziva

MINUS
meniji i kotrole, ugrađeni stereo zvučnici

SPECIFIKACIJE:
27-inča, LED, IPS, FullHD, 144Hz, anti-glare; FreeSync tehnologija; Contrast Ratio: 1000: 1 (static); Dynamic Contrast Ratio 20M:1; Brightness: 250 cd/m² (typical); Response Time: 1ms; 1 x HDMI, 1 x VGA; 1 x Displayport; Audio izlaz; USB Hub 3.0 x 4; Pivot ; Swivel ­30° ±2° ~ 30° ±2° °; Tilt ­-4° ±1° ~ +21.5° ±1.5°