Početkom godine, isprobali smo jedan Dellov laptop iz serije 14-5000, koji je odlično okarakterisao kategoriju njihovih uređaja za svakodnevne potrebe. Ovaj put iz iste serije došao nam je jedan konvertibilni model.

****

Naš testi model nosi malo dužu oznaku Dell Inspiron 14 5491 2-in-1, iz čega se odmah može zaključiti da se ovaj laptop jednostavno pretvara u tablet, ili se postavlja u neki od drugih pogodnih položaja za korištenje. Krasi ga elegantan dizajn i odličan kvalitet izrade, što se uz gornju stranu poklopca i podnožje laptopa izrađenih od aluminijuma, odrazilo na ukupnu čvrstinu i pouzdanost.

Srebrena boja razbijena je crnim detaljima tastature i donjim dijelom ispod ekrana. Staklo ekrana se prostire od ivice do ivice, no njegova funkcionalna površina je ipak nešto manja. No, u tablet modu 14-inčni ekran je i više nego prostran, dok je kao laptop ugodan za jednostavnije prenošenje. IPS matrica isporučuje Full HD rezoluciju i ima odlične uglove vidljivosti, što je jako bitno za ovu kategoriju uređaja. Za nijansu mu nedostaje malo više svjetline, jer uz sjajnu površinu, slika na ekranu u okruženjima sa jakim svjetlom može biti manje jasna. S druge strane, kontrast i dobra reprodukcija boja idu na pozitivne strane ovog laptopa. Naravno, uključena je i Active Pen podrška, ali u ovom slučaju olovka je opcionalna stvar za nabavku.

Hardverski, ovo je vrlo jaka i dobro usklađena konfiguracija. Pokreće ga deseta generacija Comet Lake Core i-5 procesora sa četiri jezgre na 1.6 GHz i maksimalnom turbo frekvencijom od 4.2 GHz, koje se HT tehnologijom uduplavaju. Tu su još integrisana Intel UHD 620 grafika, te vrlo ugodnih 8 GB radne memorije i 256 GB SSD disk u NVMe izdanju. Sve zajedno, ovom laptopu omogućavaju brz i agilan rad u svakodnevnim poslovnim i kućnim okvirima.

1/1

Spisak portova koji uključuje dva USB 3.0, po jedan USB 2.0 i USB Type-C port, HDMI priključak, čitač SD memorijskih kartica, audio priključak i 720p web kamera, dobro zaokružuju kompletnu sliku ovog laptopa.

S obzirom na kompaktnije dimenzije laptopa, tastatura i tasteri su komforni sa dovoljno prostora između njih. Uz standardan raspored i pohvalne dimenzije Entera i BackSpacea, tipke imaju plitak hod, pa se nama nije bilo teško navići na nju.

Osvježena hardverska specifikacija energetski je efikasnija od prethodnih generacija, što je pokazao i naš test baterije sa HD video reprodukcijom. Fantastičan rezultat od 7 sati i 20 minuta autonomije, je u samom vrhu ovog tržišnog segmenta.

Na kraju, Windows 10 Home licenca je dio paketa, pa sve sumirano, Dell Inspiron 14 5491 2-u-1 uređaj veoma dobro opravdava ulogu koja mu je dodijeljena. Trebate li jednostavan i pouzdan konvertibilni uređaj za poslovna i kućna okruženja, ovaj Dell itekako zaslužuje da se obrati pažnja na njega.

Cijena: 2.099,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
hardver, konvertibilne mogućnosti, ekran, kvalitet izrade, prenosivost, baterija

MINUS
Glossy ekran

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-10210U (Turbo 4.2 GHz); Intel Graphics UHD 620, 14" IPS ekran, Full HD; 8GB RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; Bluetooth 4.0; 1x USB Type C; 3 x USB 3.0; 1 x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Windows 10 Home; 1,6 kg.