Kada kažemo da neki Lenovo uređaj nosi Yoga oznaku u svom imenu, svima je na pravu jasno da je riječ o nekom hibridnom ili konvertibilnom uređaju. Pred nama je ovaj put Lenovo Yoga Book C930, laptop, odnosno tablet, odnosno…..

****

Lenovo Yoga Book C930 je druga verzija uređaja koji su oni još prije dvije godine nazvali hibridnim uređajem koji žele redefinisati pojam tableta. Ovaj put je svrstan među laptope, što zapravo i jesu hibridni ili 2 u 1 uređaji. Međutim, novi Yoga Book u sve to uključuje i treću funkciju, proizašlu iz inovativne prve verzije.

Prije svega vratimo se na njegov izgled za koji jednostavno možemo reći – prelijep. Tamno sivo kućište izrađeno od legura aluminijuma i magnezija sa već dokazanim mehanizmom za preklapanje ekrana djeluju izuzetno čvrsto i pouzdano, u koji god položaj da ga postavite. Debljina zatvorenog uređaja iznosi oko 1 cm, a masa od svega 750 grama omogućava izuzetno laku prenosivost. Ipak, ono što Yoga Book odvaja od mase drugih hibridnih uređaja, je to, da je ovo laptop sa dva ekrana, te da ne posjeduje tastaturu, bar onu mehaničku. Otvaranje Lenovo Yoga „knjige“ otkriva nam da je na mjestu predviđenom za tastaturu smješten 10-inčni E-Ink panel, koji je zapravo višefunkcionalan. Prije svega tu je virtuelna tastatura nazvana Halo Keyboard, koja nije mnogo manja od standardne tastature, a raspored tipki i funkcije su dobro raspoređene. Naravno, potrebno je nešto vremena za navikavanje. Tipkanje olakšava pozadinsko vibriranje (koje se može i isključiti), ali ono što se od ove tastature ne treba očekivati je kucanje tekstova na duge staze i definitvno nije za one koji brzo kucaju zbog minimalnog kašnjenja. No, zajedno sa touchpadom koji se pojavljuje na jedan tap, uređaj postaje vrlo upotrebljiv Windows laptop.

Druga funkcija ovog panela koja uključuje i prateću Precision Pen olovku je pisanje bilješki i crtanje, što svakako troši manje baterije nego da isto radite po glavnom ekranu, što je isto moguće sa ovom olovkom. Olovka radi odlično. Pisani trag na ekranu se pojavljuju u realnom vremenu, osjetljivost na pritisak dobro reaguje, a njene funkcije se dodatno mogu podešavati kroz softver.

No, kada je E-Ink ekran već tu, zašto ga ne iskoristiti za njegovu najbolju namjenu – funkciju e-čitača. Ovdje se nema šta mnogo dodati. Smjestite neki PDF, ePUB ili TXT fajl na uređaj, otvorite ga iz foldera i uživajte u svojoj elektronskoj knjizi. Voljeli bi da je kontrast malo jači, no i ovo je sasvim dobro za ugodno čitanje.

Tu je i četvrti mod koji omogućava kloniranje i isključivanje glavnog ekrana, čiju upotrebnu vrijednost nismo mogli opravdati osim činjenicom da značajno možete uštediti bateriju ukoliko možete raditi u nekim aplikacijama za koje je dovoljan prikaz na E-Ink ekranu.

1/1

Ovdje treba dodati jedino da olovka nema neki klasični držač, ali integriše magnet, kao i dijelovi na kućištu za koji se prilijepi, ali svejedno treba biti obazriv prilikom prenošenja ili pakovanja, jer prijanjanje nije ultra jako.

Što se tiče hardvera, novi Yoga Book koristi 10,8-inčni ekran osjetljiv na dodir sa IPS matricom i velikom QHD rezolucijom, te isporučuje vrlo oštru kontrastnu i izuzetno svijetlu sliku. Treba dodati da pokriva skoro 100 sRGB i 80% Adobe RGB gamuta boja, što je svakako dobro za sve one koji se bave kreativnim poslovima.

Pokreće ga dvojezgreni Intel Core i5-7Y54 koji radi na maksimalnih 3.2GHz, što uz 4 GB RAM-a i SSD kapaciteta 256 GB čini da Yoga Book sasvim dobro obavlja sve osnovne zadataka. Od surfanja sa mnogo otvorenih tabova, uz projekte digitalnog slikanja do različitih poslovnih zadataka.

Od priključaka tu su samo dva USB 3.1 Type-C porta, te microSD slot, pa nedostatkom Micro-HDMI izlaza i 3,5mm audio priključka nismo oduševljeni, posebno jer se uz njega ne isporučuju bilo kakvi adapteri za USB portove.

U ovako tanko kućište smjestila se baterija koja je nama u svakodnevnom radu što uključuje surfanje i rad sa multimedijom omogućila autonomiju od 8 sati i 20 minuta, što je vrlo zadovoljavajući rezultat za ove specifikacije. Pored toga, koristeći samo E-Ink ekran, što nije baš moguće realno istestirati, kompanija tvrdi da će isti raditi do 13 sati.

O Windowsima nemamo šta značajno reći, pa jednostavno možemo zaključiti da je Lenovo još jednom pokazao da mjesta za inovativnost ima. Uz malo višu cijenu, ovaj uređaj definitivno može zadovoljiti potrebne kreativnog ili poslovnog korisnika, ali je pitanje koliko ima još prostora za neka buduća unaprijeđenja.

Cijena: 2.999,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
inovativan koncept, dizajn, lagan i prenosiv, baterija, E-Ink ekran, Wacom mogućnosti

MINUS
virtuelna tastaura nije za duga kucanja, nije alternativa za laptop

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-7Y54 (turbo do 3,2 GHz) ; 10,8" QHD IPS LED ekran; 10-inčni E-Ink ekran, 4GB RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 5.0; 2 x USB 3.1 Type-C, microSD slot, kamera 2MP; stereo Dolby Audio™ Premium; Lenovo Active Pen, E Ink Keyboard, E Ink Note, E Ink Reader, Windows 10; 260,4 x 9,9 x 179,4mm; 775 grama.