Kompaniju TCL smo do sada upoznali uglavnom sa vrlo pozitivnim dojmovima kroz različit spektar modela njihovih televizora. Ovaj put ispred nas se našao prvi na svijetu QLED Android TV sa mini LED tehnologijom pozadinskog osvjetljenja – TCL 65X10.

****

Da odmah na početku pojasnimo. Televizori sa mini LED tehnologijom su standardni LCD televizori, no razlikuju se po konstrukciji pozadisnkog osvjetljenja LCD panela. Uobičajeno imamo EDGE LED tehnologiju gdje su LED-ovi raspoređeni po strani i pojedinačno pale i gase šire nizove pozadisnkog osvjetljenja ekrana, gdje je mogućnost lokalnog zatamnjenja vrlo neujednačena, te Direct LED pozadinsko osvjetljenje koje je mnogo učinkovitije jer se može podijeliti u više zona i samim tim poboljšavaju kvalitet slike, a posebno mogućnost boljeg i preciznijeg lokalnog zatamnjenja. U slučaju mini LED-a broj LED dioda se značajno povećava u odnosu na standardni LED, pa se povećava i broj zona, što u ovom konkretnom slučaju znači preko 15 hiljada mini LED-ova podijeljenih u 768 zona.

Ova tehnologija se veže za veće dijagonale ekrana, pa je TCL 65X10, model sa 65-inčnom dijagonalom ekrana. Ujedno mini LED tehnologija omogućava kreiranje tankih panela, pa osim što je okvir sa prednje strane gotovo nevidljiv, metalni ram i čitav dizajn čine ovaj TV vrlo elegantnim.

Sa prvim uključivanjem, mini LED tehnologija je primjetna odmah. Tu su nevjerovatan kontrast i vrlo duboka crna boja, uz vrlo izraženo osvjetljenje u svijetlim dijelovima slike. Pored toga, zahvaljujući Quantum Dot tehnologiji koja donosi širi spektar boja i nijansi, prikaz slike pri skoro svakom testnom video zapisu, jednostavno impresionira.

Njegov panel isporučuje 4K rezoluciju sa 100 Hz osvježenjem slike, a operativni sistem baziran je na Androidu i to u njegovoj devetoj verziji. Prednost Androida u odnosu na bilo koje druge Smart OS alternative je davno dokazana, što svakako uključuje Google asistenta i glasovne komade koje ćete koristiti uz dodatni Smart daljinski kontroler.

1/1

Još jedna uočljiva, ali jako bitna stavka ovog televizora je njegov soundbar izrađen u saradnji sa renomiranim Onkyo proizvođačem audio opreme. Reprodukcija zvuka i glasnoća su izvrsni. Bas je bogat i dovoljno izražajan, dok su visoki tonovi čisti i jasni. Podržana je i Dolby Atmos tehnologija, pa kvaliet zvuka možemo ocijeniti vrlo visokom ocjenom.

Od priključaka tu su 3 HDMI porta, dva USB 2.0, klasični antenski i digitalni priključak, te audio priključci, uz Ethernet, Wi-Fi i Bluetooth povezivanje.

Ukupnom kvalitetom slike smo bilo vrlo impresionirani. mini LED pozadinsko osvjetljenje je značajna inovacija i važan iskorak u LCD tehnologiji, što se vidno odražava na dubinu crne boje, lokalno zatamnjenje i vrlo visoko osvjetljenje. Samim tim je i HDR reprodukcija kvalitetnija, što u ovom slučaju sa Dolby Vision i HDR10 + podrškom garantuje gotovo besprijekornu kvalitetu slike. Uglovi vidljivosti su također na veoma visokom nivou, a meniji su krcati mogućnostima za preciznije podešavanje slike, od predefinisanih modova, do pojedinačnih detalja koji se mogu prilagoditi raznim korisničkim ukusima.

Stoga, želite li TV velike dijagonale ekrana sa Android platformom koju je teško prevazići sa brojem mogućnosti i pametnim funkcijama, a uz to dobijate i najinovativniju tehnologiju prikaza i reprodukcije slike, ovaj TCL zaslužuje da obratite pažnju na sve njegove karakteristike.

*****

Istu recenziju možete pogledati i u Terminal video prilogu ovdje.

Cijena: 5.149,00 KM

Avtera BH; www.avtera.ba

PLUS
Mini LED tehnologija pozadinskog osvjetljenja, kvalitet slike, mogućnosti podešavanja, reprodukcija boja, dizajn, Android 9 OS, 4K rezolucija, zvuk

MINUS
nema standby ili sleep mode, trenutno visoka cijena zbog Mini LED tehnologije

SPECIFIKACIJE:
65-inča, 4K UHD 3840x2160 piksela, Quantum Dot Mini-LED (Direct LED), 10-bit VA panel, 100 Hz; Android 9.0; CPU Quad Core; 2GB RAM; Flash: 16GB; 3 x HDMI, 2 x USB 2.0, DVB-T/S2/CI, USB / DLNA media player, Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3,5mm izlaz za slušalice, Voice control, HDR10; HDR10+, Onkyo Soundbar, Dolby Vision.